Ingezonden persbericht


Meldpunt Discriminatie nu ook in Den Helder

Vrijdag 7 maart opent wethouder Paul Kragt om 11:00 uur het nieuwe Meldpunt Discriminatie Noordkop in Den Helder

Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan bij het meldpunt terecht. Of het nu gaat om leeftijdsdiscriminatie bij een sollicitatie, ongelijke behandeling vanwege een handicap of discriminatie vanwege huidskleur of geloofsovertuiging, vanaf vrijdag 7 maart kunnen slachtoffers dit melden bij het nieuwe Meldpunt Discriminatie in Den Helder. Het Meldpunt Discriminatie is onderdeel van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, dat al een kantoor in Alkmaar heeft.

Mensen die gediscrimineerd zijn krijgen ondersteuning en advies bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken. Het bureau kan vertellen of er wettelijk sprake is van discriminatie, en kan naar wens bijvoorbeeld bemiddelen, of helpen bij het doen van aangifte of het voeren van een rechtszaak. Discriminatie-incidenten kunnen ook anoniem gemeld worden. Het is van groot belang dat discriminatie zoveel mogelijk gemeld wordt. Alleen dan wordt het zichtbaar en kan er iets tegen gedaan worden. Art.1 Bureau Discriminatiezaken behandelt meldingen op alle gronden en op alle terreinen. Het bureau is onafhankelijk, je kunt er ook terecht met meldingen over discriminatie door politie, gemeente of een overheidsinstantie.

Om de drempel voor slachtoffers om discriminatie te melden te verlagen, opent Art.1 Bureau Discriminatiezaken een regionaal meldpunt voor de Noordkop in Den Helder. In 2007 kwamen slechts 26 van de meldingen in Noord-Holland Noord uit de regio Noordkop. Dit terwijl recent onderzoek uitwijst dat in het afgelopen jaar maar liefst 8000 tot 9000 mensen in de Noordkop zich gediscrimineerd hebben gevoeld. Door melding dichterbij huis in Den Helder mogelijk te maken hoopt Art.1 Bureau Discriminatiezaken meer van deze incidenten op te sporen.

Art.1 Bureau Discriminatiezaken heeft naast klachtbehandeling nog andere taken, waaronder voorlichting aan scholen en andere doelgroepen, onderzoek en advies aan onder andere gemeenten en werkgevers over hun anti-discriminatiebeleid. De gemeente Den Helder ondersteunt het bureau.

Het Meldpunt Discriminatie Noordkop is vanaf maart gevestigd in:

Stichting Vrijwaard
locatie Bernhardplein 76
1781 HK Den Helder
telefoon 0223 - 610866
e-mail: info@art1nhn.nl

website: www.art1nhn.nl

openingstijden:

maandag: 10.00 tot 16.00 uur
vrijdag: 10.00 tot 16.00 uur