Gemeente Schiedam


Februari

Kan ik een kopje suiker van je lenen?


03 maart 2008

Het Gesprek aan de Schie gaat op vrijdag 7 maart over sociale samenhang in woonwijken.

Hoewel er veel mensen op uiteenlopende gebieden hard aan het werk zijn om de Schiedamse wijken te verbeteren, missen bewoners soms samenhang daarin. Het ontbreekt dikwijls ook aan contacten tussen de buren onderling, waardoor een simpele vraag als Kan ik een kopje suiker van je lenen? niet meer wordt gesteld. De bijeenkomst over dit onderwerp in de Bibliotheek Stadserf begint om 19.30 uur en wordt gepresenteerd door Eva Kuit.

Bijna elke wijk kent actieve bewoners en zijn er wijkcentra waar men terecht kan. Ook in Schiedam bestaan plannen, die op vele fronten voor verbetering zorgen. Het gaat niet alleen om stenen voor nieuwe huizen, maar ook om ideeën om de samenhang te bevorderen. Toch is er voor veel mensen een ondoorzichtig woud van regelgeving en hulpverleners. Het is niet duidelijk wie wat doet.

Mensen missen contacten in de buurt, waardoor je niet weet wat er leeft om elkaar vaak op een simpele wijze te helpen. Kan ik een kopje suiker bij je lenen, of wil ik met niemand iets te maken hebben en leef ik mijn eigen leven en daarmee basta? Dit onderwerp voor het Gesprek aan de Schie is gekozen door een platform van burgers, dat samen met Bibliotheek Waterweg de bijeenkomst voorbereidt.

Op deze avond gaan de bezoekers hierover met elkaar in debat. Dit gebeurt na een aantal korte inleidingen die voor gespreksstof zorgen. Het is de bedoeling dat er aan het slot van de avond drie speerpunten die naar voren komen, waarover concrete afspraken worden gemaakt. Het programma begint om half acht, maar iedereen is vanaf zeven uur welkom.

Sprekers zijn Roland de Vreede, adviseur grote steden beleid van de gemeente Schiedam (de stand van zaken in de Schiedamse wijken), Ton Claassens, directeur Brede school Het Meesterwerk (de brede school als smeerolie in de wijk), Nathan R. Koppe, bewoner Nieuwland (de rol van actieve bewoners als wijknetwerker) en Ben Dubbeldam ( samen lossen we het op).

Vanaf half negen is er een debat tussen publiek en een panel met Sandra en William de Block, winkeliers in Schiedam Zuid, Bob Venhuizen, directeur bedrijfsvoering Woonplus, Pauline Geurtsen, gemeenteraadslid voor de VVD, Jos van Setten, gemeenteraadslid voor de PVDA, Renske Donselaar, platforum Gesprek aan de Schie, mevrouw E.W. van der Griendt, huisarts, wethouder Maarten Groene, wijkzaken en economische zaken. Omstreeks half tien zal Het gesprek aan de Schie worden afgerond met het trekken van de conclusies.