Persbericht Wageningen UR: nr 014, 3 maart 2008

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/90e_verjaardag_Wageningen_Universiteit_in_teken_van_voedsel_of_brandstof.htm

90e verjaardag Wageningen Universiteit in teken van 'voedsel of brandstof'

Op vrijdag 7 maart viert Wageningen Universiteit haar 90e dies natalis. Het thema van de diesviering 'Food or Fuel: governing for sustainability' gaat over de zorg om het opraken van fossiele brandstof en de drang om daarom over te stappen naar een economie die is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat in op het beleid om gewassen zowel voor voedselproductie als voor biobrandstoffen te benutten.

Naast inleidingen, waaronder die van de minister van LNV, omvat het programma onder meer:
* Twee internationaal vermaarde onderzoekers, plantenwetenschapper David Baulcombe en visserijdeskundige Daniel Pauly, zullen tijdens de diesplechtigheid worden gelauwerd met een eredoctoraat.
* Tijdens een speciaal symposium, voorafgaand aan de diesplechtigheid, wordt gedebatteerd over de manier waarop wetenschappelijke informatie doordringt tot de bestuurstafel en beleidsmakers. De eredoctoren van deze dag geven daarbij acte de présence.
* Een eerste exemplaar van een nieuw boekwerk over de maatschappelijke verdiensten van Wagenings onderzoek zal het licht zien.
* Tot slot wordt de Research Award van Wageningen Universiteit uitgereikt aan de auteur van het beste wetenschappleijke artikel dat een Wageningse wetenschapper het afgelopen jaar heeft gepubliceerd. Fair fuels

De omschakeling naar bio-based economy is ingegeven door de zorgen om een veranderend klimaat en het opraken van fossiele brandstoffen en andere grondstoffen. De antwoorden hierop zijn dan ook voornamelijk een zoektocht naar alternatieven om de afhankelijkheid van olie te verminderen. Speciaal de vervanging van fossiele brandstoffen door biobrandstoffen heeft echter zijn invloed op sociaal-economische ontwikkelingen, beïnvloedt bestaande machtsverhoudingen evenals de kwaliteit van onze leefomgeving op alle schaalgroottes. Inkomens van boeren over de wereld, voedselprijzen, beschikbaarheid van voedsel en aanspraak op landgebruik zijn eraan onderhevig. De ontwikkeling van biobrandstoffen die voldoen aan duurzaamheidseisen en armen in de wereld ('fair fuels') is derhalve noodzaak.

De vraag rijst hoe overheden op lokaal, nationaal, Europees en wereldniveau hieraan sturing kunnen geven, zodat zowel het milieu als de armere bevolking ontzien worden? Welk bestuurlijke instrumentarium is geschikt om tot fair fuels te komen? Hiernaar gaat de aandacht uit tijdens de dies-viering.

Wetenschap en besluitvorming

Voorafgaand aan de diesplechtigheid vindt het symposium On science and governance plaats. Onderzoekers spreken daar over de rol van de wetenschap en wetenschappelijke informatie ten dienste van 'good governance', goed, efficiënt en verantwoord besturen, op tal van beleidsterreinen.

Het toepassen van wetenschappelijke informatie in de politieke besluitvorming is niet altijd eenvoudig. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met onzekerheden en het afwegen van risico's tegenover kansen, waarvan het debat over genetische modificatie een voorbeeld is. Tot de symposiumsprekers behoren prof. Daniel Pauly en prof. David Baulcombe die in de middag een eredoctoraat krijgen uitgereikt.

Programma symposium On science and governance

(Voertaal Engels, locatie: Forum-gebouw (gebouwnr 102), Droevendaalsesteeg 2, Wageningen)

10.30 Welcome

11.00 Prof. Ekko van Ierland. Opening remarks

11.05 Prof. Katrien Termeer, Third Generation Governance

11.25 Prof. Daniel Pauly, Fishing and global warming impacts on marine ecosystems

11.55 Dr. Jan van Tatenhove, Innovative forms of marine governance: a reflection

12.15 Lunch and coffee break

12.45 Prof. David Baulcombe, On RNAi and its potential applications

13.15 Prof. Bas Arts, Biodiversity and bio safety governance: a reflection

13.30 Discussion

13.55 Prof. Ekko van Ierland. Closing remarks symposium

Programma Dies-viering

(Voertaal Engels, locatie: Forum-gebouw (gebouwnr.102), Droevendaalsesteeg 2, Wageningen)

14.30 Welcome

15.30 Gerda Verburg, Minister of Agriculture, Nature and Food Quality. The agenda for bio-based agrofood and fuel chains 1: Policy


- André van der Zande, Secretary General Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality. The agenda for bio-based agrofood and fuel chains 2: Knowledge and governance


- Martin Kropff, Rector Magnificus Wageningen University. 90 years of science for impact in Wageningen


- Musical Interlude


- Arthur Mol, Professor of Environmental Policy. Biofuel controversies in a globalising world


- Honorary doctorates will be conferred to: David Baulcombe and Daniel Pauly


- Presentation of the Research Award, Wageningen University Foundation (WUF)

17.30 Closing words by Martin Kropff and reception.