Publieksdebat Internationale Vrouwendag

04/03/2008 11:16

Europees Parlement Den Haag

Persbericht
28 februari 2008

Vrouw achter het aanrecht, of vrouw in haar recht?

INTERACTIEF PUBLIEKSDEBAT IN HET KADER VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG

Vechten wij nog steeds tegen het beeld van de vrouw achter het aanrecht? Of is dat een gepasseerd station? Op 7 maart organiseert het Nederlands Debat Instituut in opdracht van het Bureau Europees Parlement voor de tweede keer een interactief debat in het kader van Internationale Vrouwendag. Waar normaliter het publiek passief luistert en de prominenten hun verhitte discussies voeren, staat bij dit debat het publiek "op het podium". Prominenten, waaronder Europarlementariërs Kathalijne Buitenweg en Emine Bozkurt, lobbyen voor hun thema's als gelijke rechten, feminisme vs. feMANisme, seksualiteit en de verantwoording van Europa voor vrouwenrechten wereldwijd. De zaal kiest vervolgens drie thema's om met elkaar over te debatteren.

Het traditionele beeld is de man thuis met zijn pantoffels en de krant en de vrouw druk aan het strijken nadat zij het huishouden heeft gedaan en de kinderen verzorgd. Dat beeld is voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie. Is het nodig om daar nog discussie over te voeren? Interessanter is wellicht dat een modern gezin de opvoeding en het huishouden samen wil delen, maar de arbeidsmarkt hier niet op ingericht is en de overheid andere belangrijke zaken te regelen heeft. Moeten we een focus leggen op de gelijke rechten van vrouwen in Nederland of gaat het hier prima en wordt het tijd om krachten te bundelen en te vechten over de grenzen? Deze en andere actuele vragen staan centraal op het debat.

Het debat van vorig jaar in de Rode Hoed in Amsterdam leverde een pittige en geslaagde discussie op. De belangrijkste uitkomsten en conclusies van dat debat werden in een aanbeveling neergelegd bij het Nederlandse kabinet, dat in juni 2007 op de Europese top moest aangeven waar Nederland naar toe wil met Europa.

In het kader van "50 jaar Europees Parlement" vinden dit jaar, naast het debat rond Internationale Vrouwendag, nog een tweetal publieksdebatten en een debattoernooi plaats, allen georganiseerd in opdracht van het Bureau Europees Parlement. Zo is er 17 mei een debat op de Internationale Dag tegen Homofobie en 1 oktober een debat op Internationale Ouderendag. Bij al deze debatten wordt teruggeblikt op wat er in 50 jaar is bereikt in Nederland en Europa, maar staat vooral de vraag centraal wat de Europese Unie, en in het bijzonder het Europees Parlement, voor de toekomst kan betekenen. Het publiek wordt bij alle debatten in de gelegenheid gesteld mee te luisteren, mee te denken en mee te praten. Geïnteresseerden hoeven geen kennis van debatteren te hebben, een eigen mening is meer dan voldoende.

Het publiek van het openbare debat op 7 maart wordt gevormd door vrouwenrechtenexperts, academici, maatschappelijke organisaties, belangenorganisaties, studenten, media en natuurlijk Nederlandse burgers (uiteraard mannen en vrouwen!). Geïnteresseerden zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Utrechts Debatcentrum Tumult. Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut) treedt op als debatleider.

Sprekers:

Drs. Kathalijne Buitenweg Europarlementariër Groen-Links en ambassadeur MMYBODY Mr. Margreet de Boer Zelfstandig adviseur, voorheen directeur Clara Wichmann Instituut, voormalig expertisecentrum vrouw en recht
Drs. Emine Bozkurt Europarlementariër PvdA
Drs. Roos Wouters Politicoloog, bestuurslid van het AVV (Alternatief Voor Vakbond), journalist èn moeder Sille Jansen Studente Law & Language Universiteit Maastricht, lid Europees Jeugd Parlement, lid Choice for Youth

EINDE PERSBERICHT

Wanneer: Vrijdag 7 maart 2008, vanaf 19.30 uur inloop, 20.00 start debat, 22.00 uur borrel
Waar: Tumult, Utrechts Debatcentrum (gebouw UCK), Domplein 4-5, Utrecht Organisatie: Nederlands Debat Instituut i.o.v. / i.s.m. Bureau Europees Parlement Toegang: Gratis, aanmelding via email is gewenst (peek@debatinstituut.nl) Informatie: Nederlands Debat Instituut, Alexandra Peek, 035 - 625 20 50, www.debatinstituut.nl
Bureau Europees Parlement, Danny de Paepe, 070 - 313 54 00, www.europeesparlement.nl en www.europa-nu.nl