Gemeente Leeuwarderadeel


Trainingsvluchten vanaf vliegbasis Leeuwarden.

04-03-2008 13:57

Kapitein-vlieger Ralph Aarts, vlieger van het F-16 demonstratieteam van de Koninklijke Luchtmacht, voert donderdag 6 en vrijdag 7 maart a.s. trainingsvluchten uit vanaf Vliegbasis Leeuwarden. De vluchten maken deel uit van het trainingsprogramma voor het komende seizoen.

Een trainingsvlucht duurt ongeveer tien minuten. Afhankelijk van het weer en het normale vliegprogramma van de vliegbasis wordt er op donderdag en vrijdag geoefend boven de Vliegbasis Leeuwarden. In principe wordt er in de loop van de ochtend en halverwege de middag gestart en geland.

De F-16 Solo Display van de Koninklijke Luchtmacht demonstreert de capaciteiten van het toestel en de vaardigheden van de vlieger. Een demo van het team bevat manoeuvres die gedurende iedere operationele missie met een F-16 kunnen voorkomen. Het bijzondere is, dat de bewegingen direct achter elkaar worden gevlogen, waarbij ze vloeiend in elkaar overlopen.

Ralph Aarts is vlieger bij het 313 Squadron op Vliegbasis Volkel. Hij wordt bij zijn demonstratievluchten ondersteund door een team bestaand uit twee coaches en een vijftal technici. Het F-16 Solo Display Team van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt jaarlijks tijdens de zomermaanden demonstraties bij diverse nationale en internationale luchtvaart-evenementen. Om zich hierop zo goed mogelijk voor te bereiden voert het team voorafgaand aan het seizoen ongeveer 25 trainingsvluchten uit. Deze oefeningen vinden plaats boven verschillende luchtmachtbases in het land, waardoor de geluidsoverlast wordt verspreidt.

Uiteraard geeft het F-16 Solo Display Team acte de présence tijdens de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht, die dit jaar plaatsvinden op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni 2008 op de Vliegbasis Leeuwarden.