FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Manifestatie werknemers glasfabrieken O-I Manufacturing

Vrijdag 7 maart organiseert FNV Bondgenoten een manifestatie bij de glasfabriek van O-I Manufacturing in Schiedam. Sinds Valentijnsdag voeren de werknemers actie voor een betere cao. De manifestatie wordt opgeluisterd door Wilna Wind, coördinator arbeidsvoorwaarden van FNV Vakcentrale, die namens de vakbond haar steun aan de werknemers betuigt.

Piet Janssen, bestuurder FNV Bondgenoten: "De afgelopen weken hebben we succesvol actie gevoerd. In alle vestigingen van O-I Manufacturing werd per toerbeurt de productie stilgelegd. Maar de directie is Oost-Indisch doof."

FNV Bondgenoten wil dat werknemers per 1 oktober 2007 een structurele loonsverhoging van 3,5 procent krijgen en nogmaals een verhoging van
1,75 procent per 1 oktober 2008. De directie van O-I Manufacturing biedt in totaal maar 3,5 procent loonsverhoging. Die verhoging gaat in drie stappen gedurende een looptijd van de cao van 15 maanden.

Volgens de vakbond staat het loonbod in schril contrast met het feit dat de glasfabrieken al jaren prima draaien en allerlei awards in de wacht slepen. "Het bedrijf heeft in 2006 een totale winst gemaakt van
1,1 miljard US dollars. Dus kan de directie met gemak onze looneis inwilligen. Het is dus meer een kwestie van niet willen investeren in de werknemers, dan van niet kunnen", aldus Janssen.

In totaal werken circa 900 mensen bij O-I Manufacturing. Het bedrijf heeft glasfabrieken in Leerdam, Maastricht en Schiedam.
---