Radboud Universiteit Nijmegen


Beijerinck Premie 2008 voor Jeroen Cornelissen

Chemicus Jeroen Cornelissen ontvangt op 7 maart de Beijerinck Premie voor virologie 2008. Cornelissen (1972) ontvangt deze wetenschapsprijs van 50.000 euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor zijn werk op het gebied van reacties in virusbollen. Cornelissen is onderzoeker bij het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek van Jeroen Cornelissen levert informatie op over de mechanismen waarmee chemische reacties gekoppeld worden in plaats en tijd, zoals in een cel. Plantenvirussen hebben de eigenschap om in water samen te klonteren tot bolletjes. Bij een bepaalde zuurtegraad vallen ze uit elkaar, maar ze vormen weer een bolletje als de zuurtegraad verandert.

Basisgereedschap voor nieuwe materialen
Kennis over de koppeling van reacties is onder meer van belang voor een beter begrip van diverse ziektebeelden en kan ook worden toegepast in de industrie. De eiwitbolletjes vormen ideaal studiemateriaal en een goed basisgereedschap om nieuwe materialen te maken. Van de eiwitbolletjes kan bijvoorbeeld een kunststof worden gemaakt door ze op te vullen met de juiste uitgangsstof.

Dr. J.J.L.M. Cornelissen studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2001 promoveerde hij cum laude op een onderzoek naar macromoleculaire systemen. Na een verblijf van ruim een jaar aan het IBM Almaden Research Center in de Verenigde Staten is hij sinds 2002 verbonden aan het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek van Cornelissen is onder andere beloond met de IUPAC Prize for Young Chemists, een Vidi-beurs en de prestigieuze EURYI Award. Jeroen Cornelissen publiceerde in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften zoals Science, Angewandte Chemie en Nature Nanotechnology.

De Beijerinck Premie is een prijs van het M.W. Beijerinck Virologie Fonds van de KNAW. De premie is bestemd voor een excellente postdoc-onderzoeker die aan een universiteit of onderzoeksinstituut in Nederland virologisch onderzoek doet.
De Beijerinck Premie wordt uitgereikt tijdens het Dutch Annual Virology Symposium op vrijdag 7 maart in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW in Amsterdam. Om 16.00 uur spreekt Kees Melief, voorzitter van de jury, de laudatio uit. Jeroen Cornelissen houdt aansluitend een voordracht over zijn onderzoek.