Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Oude funderingen gevonden

Alkmaar, 6 maart 2008

Bij rioolwerkzaamheden is vorige week een tweetal zware funderingen gevonden aan de Omval. Het gaat om een bakstenen sluis van ruim 3 meter breed van nog
onduidelijke ouderdom. Natuurlijk zijn daar geen stadsmuren te verwachten zoals
bij de Wageweg maar het lijkt toch een aardige vondst te zijn. De melding kwam
van een inwoner die als amateur-historicus allerlei informatie over de Omval
verzamelt.

Rode lijn

Het sluisje is een inwateringsluis om vanuit de Noordervaart water in de sloten in te laten bij lage waterstanden en verbond dus de Noordervaart (nu het grasveld middenin de Omval, gedempt jaren 1920) met een sloot aan de zuidkant (voorlangs de huidige huizen, gedempt 1964).
Hij stond in 1885 nog op een kaart die inwoner Piet van Veen had achterhaald.

De ouderdom is nog moeilijk aan te geven want er is een afwijkende baksteen gebruikt, met schelpmortel, die net zo goed uit de 19de eeuw kan dateren als uit de 17de eeuw. Hij zal in elk geval niet eerder zijn dan rond 1635 toen de Noordervaart werd aangelegd voor de droogmakerij van de Schermer.

De Omval is ontstaan aan weerszijden van de Noordervaart, die rond 1635 bij de droogmakerij van de Schermer was gegraven vanaf de ringdijk oostwaarts voor zowel afwatering als transport. Aan het begin van de vaart was er een overtoom naar de Schermerringvaart zodat je vandaar vanaf de Schermer via het Zeglis naar Alkmaar kon varen. Aan weerszijden van de Noordervaart liepen wegen, met aan weerszijden aan de buitenkant daarnaast weer een bermsloot.

6 maart 2008