Stichting Bruingoed steunt belang efficiënt & duurzaam afvalverwerking

07/03/2008 10:16

FIAR

Stichting Bruingoed heeft met grote belangstelling kennis genomen van het onderzoek naar het huidige inzamelsysteem voor elektronica-afval. Dit onderzoek is in opdracht van Greenpeace Nederland uitgevoerd door adviesbureau CREM. Stichting Bruingoed ondersteunt net als Greenpeace het maatschappelijk belang om tot een maximaal efficiënt en duurzaam systeem voor inzameling en recycling van afgedankte consumenten elektronica te komen.

Onderzoeksmethodiek

Stichting Bruingoed plaatst echter kanttekeningen bij de feitelijke onderzoeksmethodiek op basis waarvan het genoemde onderzoek is uitgevoerd. Dit betreft bijvoorbeeld het gebruik van afwijkende definities ten aanzien van bruingoed (televisie, radio, dvd, dvd recorder, etc.) en grijsgoed (ICT, zoals computers, printers, mobiele telefoons, etc.) maar ook de recentheid van gegevens en de veronderstelde relatie tussen verkrijging en afdanking. Verder wordt er veel geschat en vermoed. Voorts wijst de Stichting er op dat de uitkomsten van het onderzoek in sterke mate afwijken van eerder onderzoek dat in opdracht van de industrie en in afstemming met het Ministerie van VROM is uitgevoerd. Dit onderzoek richtte zich op huidig bezit van elektrische en elektronische apparaten per gemiddeld huishouden en is het eerste deel van een groot onderzoek dat in opdracht van de industrie in het voorjaar van 2007 werd gestart. Dit onderzoek geeft een beeld van de hoeveelheid door huishoudens afgedankte apparatuur. Daarvan is door NVMP en haar collega systeem ICT Milieu samen in 2007 in totaal ruim 90 miljoen kilo ingezameld. (Deze inzameling groeit jaarlijks met 10%). Dat is ruim 5,5 kilogram per hoofd van de bevolking. Al deze apparatuur wordt in de EU op een hoogstaande wijze verwerkt, waarmee een nuttig gebruik tot achter in de 90 procent wordt behaald. Deze gegevens staan haaks op de conclusies van het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Greenpeace.

Op dit moment wordt het tweede deel van het onderzoek uitgevoerd dat zich richt op de zgn. complementaire afvalstromen (waar gaan apparaten na afdanking heen?). De uitkomsten van dit onderzoek worden begin april 2008 verwacht en aangeboden aan het ministerie van VROM. Stichting Bruingoed zal op basis van deze uitkomsten en resultaten uit eerder onderzoek de bruikbaarheid toetsen van de aanbevelingen zoals door Greenpeace gedaan

Collectief verwijderingsysteem is een efficiënt systeem

Het Nederlands verwijderingsysteem dat is opgezet onder verantwoordelijkheid van Nederlandse producenten van huishoudelijke apparatuur en consumenten elektronica is een van de meest efficiënte systemen in Europa. Dit wordt bevestigd door het ministerie van VROM. Ook in de toekomst zal de NVMP zich blijven inzetten om de inname en recycling bij voortduring te verbeteren en waar mogelijk nog efficiënter te laten plaats vinden. In eerste instantie door de consument en andere gebruikers bewust te maken om producten daar in te leveren waar gezorgd kan worden voor verantwoorde en duurzame recycling.

Zo heeft NVMP vorig jaar in opdracht van Stichting Bruingoed en de andere productstichtingen met gemeente Tilburg een overeenkomst gesloten over het stimuleren van verantwoorde inzameling en afgifte van afgedankte elektronische apparatuur. Komende maanden zullen meerdere gemeentes volgen (o.a. Dronten en Rucphen) In lijn daarmee wordt in het voorjaar een TV campagne gestart onder de naam Wecycle om de consument beter te informeren over het belang van een juiste wijze van afdanken. Nog te veel apparatuur belandt immers in de vuilnisbak.

Over Stichting Bruingoed
Reeds in 1999 hebben de gezamenlijke producenten en importeurs het systeem opgezet voor het inzamelen en verwerken van afgedankt elektrische en elektronische apparaten. Onder bruingoed wordt verstaan audio en visuele media en het besluit heeft daarmee direct grote invloed op de activiteiten van de leden van Vereniging van producenten en importeurs van consumenten elektronica (FIAR CE). FIAR CE heeft ter uitvoering van de verplichtingen de Stichting Bruingoed op gericht, waarin behalve de leden van de vereniging ook niet aangesloten producenten en importeurs deelnemen.

Stichting Bruingoed heeft op haar beurt, samen met Stichting Witgoed (opgericht door de Vereniging van Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland - Vlehan) de NVMP opgericht. Deze NVMP voert de feitelijke verwijdering van afgedankte apparaten uit in opdracht van genoemde stichtingen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.fiar.nl en op www.nvmp.nl