Gemeente Barneveld


Barneveld stelt een energievisie op voor bedrijventerrein Harselaar

BARNEVELD, 7 maart 2008

De gemeente Barneveld stelt de komende periode een energievisie op voor bedrijventerrein Harselaar en vraagt bedrijven hieraan mee te werken. Voor dit bedrijventerrein wordt momenteel gewerkt aan verschillende uitbreidingen (Zuid, Driehoek, West-West), herontwikkelingen (Centraal) en een revitalisering (West). Hier ontstaan mogelijkheden om energie te besparen en/of duurzame energie te gebruiken. De gemeente wil, als uitwerking van het landelijk ingezette beleid, 15% CO2-reductie realiseren voor het bestaande en het nieuwe bedrijventerrein.

Waarom een energievisie?

De klimaatverandering, de stijgende energieprijzen en de continuïteit van de energievoorziening zijn onderwerpen die tegenwoordig veel aandacht krijgen. Deze zaken hebben ook effect op de (economische) ontwikkeling in Barneveld. In de praktijk blijkt, dat er bij de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein veel mogelijkheden zijn voor energiebesparing en duurzame energie. Ook de mogelijkheden voor energie-uitwisseling met bestaande bedrijven blijkt vaak interessant.

De energievisie

Voor het bedrijventerrein Harselaar worden de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen en/of duurzame energie onderzocht. Om dit te kunnen doen, wordt eerst het referentieverbruik bepaald. Vervolgens worden verschillende opties, zoals zonne-energie, warmtelevering en koude warmte opslag, doorgerekend. Voor het nieuwe bedrijventerrein wordt gebruik gemaakt van kengetallen, omdat nog niet bekend is welke bedrijven zich daar precies gaan vestigen. Voor de bestaande bedrijven (met name dus op Harselaar-West) zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van werkelijke cijfers. Daarom wordt de medewerking van alle bedrijven op bedrijventerrein Harselaar gevraagd.

Het eindresultaat

Met de uitwerking van kansrijke opties wil gemeente Barneveld optimaal sturen op de energievoorziening van het bedrijventerrein Harselaar. De visie richt zich niet op bedrijven individueel. Wel kunnen de kansrijke opties voor bedrijven (kosten)voordeel opleveren of (mogelijk) als basis dienen voor een uitwerking van energiemaatregelen, toegespitst op het bedrijf zélf. Bijvoorbeeld voor het uitwisselen met andere bedrijven of het samen oppakken van bepaalde energiemaatregelen.

Medewerking ondernemers

Alle bedrijven op bedrijventerrein Harselaar ontvangen een brief waarin zij worden gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen. Ook via de website kan de vragenlijst worden gedownload en teruggemaild. Mutatiedatum 07/03/2008