Provincie Overijssel

Inzameling banden overtreft stoutste verwachting

bandjes.jpg (37 Kb)
Bij de actie `Banden aan Banden in Overijssel' zijn in totaal 297.000 autobanden verwijderd van boerenerven. De actie blijkt een groot succes te zijn en had als doel om overbodige banden op agrarische bedrijven in de provincie Overijssel in te zamelen en verantwoord te verwerken. De inzamelingsactie is inmiddels afgerond.

De provincie Overijssel en LTO Noord hebben samen een ambitie om werkbaarheid en leefbaarheid van het platteland hand in hand te laten gaan. Met het verwijderen van de autobanden is een zichtbare verbetering gegeven aan de kwaliteit van het platteland. De ongebruikte banden werden voorheen vaak gebruikt voor het afdekken van het kuilvoer. Deze banden worden nu niet meer gebruikt omdat er een andere manier van afdekken plaats vindt, een ander voersysteem wordt gebruikt of omdat het bedrijf gestopt is. De ongebruikte banden op erven zijn vervuilende elementen en komen de landschapskwaliteit van Overijssel en het imago van de agrarische sector niet ten goede. Door een provinciebrede, eenmalige inzamelingsactie is een stimulans gegeven aan de kwaliteit van het platteland.

De actie is ontstaan na een motie in Provinciale Staten van Overijssel waarbij de provincie EUR 100.000,-- beschikbaar heeft gesteld. Het project `Banden aan Banden in Overijssel' is uitgevoerd door LTO Noord Projecten.