Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Gemeente Meppel gaat gebruik gemeentegrond legaliseren (7-3-2008)

De gemeente Meppel start met het gefaseerd aanschrijven van gebruikers van gemeentegrond die daarvoor geen overeenkomst hebben gesloten met de gemeente.
Als eerste ontvangen inwoners van de wijk Oosterboer een brief. De gemeente kiest zoveel mogelijk voor het legaliseren van het in gebruik genomen groen. Ze biedt daarom inwoners, die het groen al voor 1 april 2004 in gebruik hebben genomen, waar mogelijk een (tijdelijke) huurovereenkomst aan. In sommige gevallen is ook het kopen van grond mogelijk. Groen dat echter na 1 april 2004 in gebruik is genomen vordert de gemeente terug. Vanaf 2005 heeft de gemeente ook alle oude, afwijkende huurcontracten vervangen door nieuwe, gestandaardiseerde huurcontracten. Uiteindelijk zal dus alle gemeentelijke grond worden gebruikt op basis van dezelfde gestandaardiseerde (huur of koop)voorwaarden.

Brief met aanbod
Inwoners die grond van de gemeente gebruiken ontvangen een brief waarin zij worden gewezen op het gebruik. De gemeente geeft daarbij direct aan of en welk soort overeenkomst zij betrokkene kan aanbieden. In veel gevallen biedt de gemeente een huurovereenkomst aan. Ook zijn er bewoners die de grond alleen kunnen huren totdat zij gaan verhuizen. De volgende bewoner kan in die gevallen de grond niet meer huren. Bij de brief ontvangen betrokkenen een folder waarin per situatie antwoord gegeven wordt op mogelijke vragen.

Aanpak in fases
De gemeente heeft gekozen voor een aanpak per gebied (wijk of dorp). Later dit jaar ontvangen ook de bewoners van andere gebieden een brief met het soort overeenkomst wat de gemeente de betrokkene kan bieden.

Verschil kopen en huren
In een aantal gevallen is koop van de gemeentegrond mogelijk. Het verschil tussen huren en kopen wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond. Slechts in een klein aantal gevallen is noch huur, noch koop mogelijk en zal de gemeente de grond terugvorderen. De gemeente vordert ook de grond terug wanneer de gebruiker geen overeenkomst wil sluiten.

Achtergrond
In september 2003 is het âuitgiftebeleid openbaar groenâ vastgesteld en gecommuniceerd. Na een uitgebreide inventarisatie van het aanwezige groen en een toetsing van de locaties aan stedenbouwkundige-, beheersmatige- en veiligheidscriteria is op een uitgiftekaart zichtbaar gemaakt welke stukken groen uitgeefbaar zijn. Iedereen heeft vervolgens kennis kunnen nemen van dit uitgiftebeleid. In maart 2004 en in maart 2006 zijn luchtfotoâs gemaakt van het grondgebied van de gemeente Meppel. Deze fotoâs zijn gebruikt bij de beoordeling van het moment waarop groen in gebruik is genomen.