Gemeente Hoorn


Start handhaving verkeersveiligheid basisscholen

7 maart 2008 - Maandag 10 maart wordt gestart met de handhaving van de verkeersveiligheid rond basisscholen in Hoorn. Als eerste wordt een school in de Kersenboogerd bezocht, waarbij naast medewerkers van Bureau Stadstoezicht en van de politie ook wethouder Cees van der Maat aanwezig is. In 2008 zet de gemeente intensief in op het veiliger maken van de verkeerssituatie rond basisscholen. Een van de maatregelen is handhaving bij alle basisscholen in Hoorn. De gemeente kreeg regelmatig vragen en klachten over de verkeersveiligheid bij basisscholen. Bij alle scholen heeft een inventarisatie plaatsgevonden van de huidige verkeerssituatie, hierbij valt te denken aan zaken als het type weg waaraan de school ligt, parkeergelegenheid nabij de school en het aantal plaatsen om fietsen te stallen. Vervolgens is via een enquête aan de leerlingen en de (verkeers)ouders gevraagd wat zij vinden van de verkeerssituatie rond de school en op de route van school naar huis en andersom.

Naast de enquête is s morgens tijdens het brengen bij alle scholen gekeken, al dan niet samen met een verkeersouder en/of de schooldirectie, naar de verkeerssituatie. Uit het onderzoek is per basisschool een lijst van maatregelen gekomen. Deze maatregelen variëren van fysieke maatregelen zoals het plaatsen van fietsenrekken en verkeersborden tot de aanleg van snelheidsremmers. Daarnaast is geadviseerd om bij diverse scholen controles uit te voeren door de politie dan wel stadstoezicht.

Alle veertig basisscholen in Hoorn krijgen voor de zomervakantie bezoek van de handhavers. Ze geven waarschuwingen en delen eventueel boetes uit. Ook delen ze een speciale kaart uit met tips om te komen tot een veilige schoolomgeving.