Persberichten Rijn & Venen, 11.15 uur

Utrecht, 07-03-2008

Snelkraak

ABCOUDE Bij een snelkraak bij een winkel werden in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 maart sigaretten gestolen.

Rond 03.50 uur werd door vier verdachten een ruit van een winkel aan de Hoogstraat vernield. Vervolgens werd een partij sigaretten uit de winkel gestolen. De verdachten gingen er op twee scooters in de richting van de Burgemeester de Tombesweg vandoor. Meerdere politie-eenheden werden die kant op gestuurd, maar de verdachten werden niet meer aangetroffen.

Aan getuigen die rond de tijd van de snelkraak iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Hoogstraat of op de vluchtroute via de Burgemeester de Tombesweg wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Belediging

MIJDRECHT Een 16-jarige jongen uit Mijdrecht werd op donderdagavond 6 maart aangehouden voor belediging.

Rond 23.00 uur bevonden twee agenten zich op het Hofland ter hoogte van een horecagelegenheid. De zijdeur van de gelegenheid werd geopend en de agenten werden door een jongen uitgescholden. Daarop werd de jongen, 16 jaar oud en afkomstig uit Mijdrecht, aangehouden voor belediging. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Om 01.45 uur mocht hij het politiebureau verlaten.

Hennepkwekerij in aanbouw

HARMELEN Op donderdagochtend 6 maart werd een hennepkwekerij in aanbouw opgerold.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie stelde de politie rond 10.30 uur een onderzoek in een pand aan de Handelsweg in. In het pand werd een ruimte aangetroffen die geheel was ingericht als hennepkwekerij, alleen de planten ontbraken nog. Een andere ruimte was nog in opbouw. Alle apparatuur werd in beslag genomen.

Aan het eind van de middag werd de vermoedelijke eigenaar van de hennepkwekerij, een 40-jarige man uit De Meern, aangehouden. Tegen hem wordt op basis van de Opiumwet proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietser gewond

MIJDRECHT Een 18-jarige bromfietser uit Wilnis raakte op donderdag 6 maart gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 08.05 uur reed een 20-jarige automobiliste uit Uithoorn over de Industrieweg, komende uit de richting van Wilnis. Bij de in-/uitrit van een perceel sloeg zij rechtsaf, maar verleende daarbij geen vrije doorgang aan de 18-jarige bromfietser die naast haar over het fietspad reed, met een aanrijding tot gevolg. De bromfietser kwam ten val.

De Wilnisser raakte gewond aan zijn been en werd per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis in Woerden gebracht.

Brandstichting

MAARSSEN In de vroege ochtend van donderdag 6 maart werd brand gesticht in een pand aan de Gageldijk.

Rond 05.30 uur kregen de politie en brandweer de melding van een brand in een pand op een recreatieterrein aan de Gageldijk. De brandweer bluste de brand. Door de brand ging de elektriciteitsvoorziening voor het terrein verloren.

Daar er een vermoeden was van brandstichting is door de afdeling Forensische Opsporing een onderzoek ingesteld. De brand bleek inderdaad te zijn aangestoken.

De politie stelt een onderzoek naar de brandstichting in. Aan getuigen die rond 05.30 uur iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van het recreatieterrein aan de Gageldijk wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Gestolen auto aangetroffen

WOERDEN De politie heeft op de Polderbaan een auto aangetroffen, die op 25 februari was gestolen in Ede.

Rond 00.30 uur op donderdag 6 maart kwamen surveillerende politiemensen de auto met twee inzittenden tegen op de Molenvlietbrink. Gezien de wegversmalling ging de politieauto aan de kant om de tegemoetkomende auto te laten passeren. Bij het passeren zagen de politiemensen dat er twee jongens in de auto zaten. Die keken alsof zij iets te verbergen hadden. De politiemensen kregen een onderbuik gevoel in de trant van hier klopt iets niet en wilden de auto met de twee controleren. Echter zij moesten verderop eerst nog keren. Daardoor raakten zij het zicht op de auto kwijt.

Kort daarna werd het bewuste voertuig leeg aangetroffen op de Polderbaan. Een toevallige passant meldde dat twee jongens hem waren tegemoet gerend op Overtoom. Door diverse politiemensen werd in samenwerking met een hondengeleider en zijn diensthond de omgeving uitgekamd. De twee jongens werden echter niet meer aangetroffen. Na onderzoek aan de auto bleek dat de bedrading was doorverbonden. De auto werd weggetakeld en wordt na afronding van het sporenonderzoek teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Actie 'Vroege Vogels': 403 overtredingen

DISTRICTEN RIJN & VENEN EN LEKSTROOM - De Verkeerspolitie Utrecht heeft bij de actie 'Vroege vogels' op donderdag 6 maart 403 snelheidsovertreders betrapt.

Donderdagmorgen 6 maart hield de Verkeerspolitie Utrecht, afdeling onopvallende videoverkeerssurveillance en het Verkeershandhavingsteam, van 04.30 tot 09.00 uur een grootschalige verkeerscontrole op de provinciale wegen in het westelijke deel van de regio Utrecht. Er werden 4 radarautos ingezet die onopvallend de snelheid hebben gecontroleerd van bestuurders die vroeg op weg waren. In totaal zette de Verkeerspolitie 4 motorrijders in van wie 2 opvallend, 1 onopvallend en 1 onopvallend uitgerust met video-opnameapparatuur. Er werden 3 videosurveillance autos ingezet die vrij door het hele westelijke deel van de regio surveilleerden. In totaal constateerden de verkeersspecialisten in 5,5 uur tijd 403 overtredingen.

Hoogste snelheid

De hoogst gemeten snelheid was 129 kilometer per uur, op de N204 waar 80 kilometer het maximum is. Dat is een overtreding van 49 kilometer per uur. De N401 was de weg waar de meeste snelheidovertreders reden. Daar werden 108 snelheidsovertreders beboet.

Niet alleen snelheid

Naast de snelheidsbekeuringen werden ook bekeuringen uitgedeeld voor het niet handsfree bellen, negeren van roodlicht, het overschrijden van verdrijvingvlakken en de doorgetrokken streep.

Waar gecontroleerd?

De controles vonden plaats op wegen met blackspots die richting Utrecht lopen. Dit zijn de volgende wegen: N201, N212, N402, N401, N228 en de N210

Waarom deze actie?

Sinds 2004 houdt de Verkeerspolitie Utrecht dergelijke verkeeracties in de vroege ochtend. Gebleken is namelijk dat dan erg hard gereden wordt op vooral provinciale wegen. Aangezien te hard rijden nog steeds één van de belangrijkste oorzaken is van ernstige verkeersongevallen, treedt de politie daar actief tegen op. In 2008 zullen meer van dergelijke verkeersacties volgen.