Universiteit van Tilburg

7 maart 2008

Universiteit van Tilburg en NZa tekenen samenwerkingscontract

Twee nieuwe hoogleraren economie en regulering van zorg

De Universiteit van Tilburg en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan samenwerken op het gebied van onderzoek naar concurrentie in zorgmarkten. Met ingang van 1 maart is de samenwerking van start gegaan met de aanstelling van twee deeltijdhoogleraren economie en regulering van de zorg.

Het samenwerkingsverband wordt ondergebracht bij TILEC, het onderzoeksinstituut voor recht en economie van de Universiteit van Tilburg. Ook het Tilburgse onderzoeksinstituut Tranzo (Wetenschappelijk Centrum voor Transformatie in Zorg en Welzijn) is erbij betrokken. In de periode 2008-2011 investeert de NZa ? 200.000 per jaar in het project en de Universiteit van Tilburg minimaal ?1 miljoen.

Trekker van het onderzoeksprogramma wordt hoogleraar economie Jan Boone, die december 2007 al een VICI-subsidie van NWO verwierf voor zijn onderzoek naar concurrentie en innovatie in de zorg. Prof. dr. Leigh Hancher (WRR, Alan & Overy en UvT) zal het juridische onderzoek binnen het programma leiden.

Met ingang van 1 maart heeft de Universiteit van Tilburg verder twee extra parttime hoogleraren economie en regulering van de zorg benoemd: bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Marcel Canoy en bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid Wolf Sauter. Het onderzoeksteam, momenteel ongeveer 20 personen, wordt met ingang van het academisch jaar 2008/9 nog verder versterkt met universitair docenten en promovendi.

De NZa werd in 2006 ingesteld om de overgang van een aanbodgestuurd naar een meer vraaggestuurd zorgstelsel te bewerkstelligen. De Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG) biedt de NZa daarvoor instrumenten. Het onderzoek 'Marktwerking in Nederland', dat de minister van economische zaken onlangs aanbood aan de Tweede Kamer, laat echter zien de overgang vaak moeizaam verloopt en dat marktwerking geen wondermiddel is, maar maatwerk vereist. Dit geldt zeker de zorgsector: bij onvolkomen marktwerking wordt wellicht meer dure zorg gevraagd en geleverd dan sociaal wenselijk is. Het onderzoek van de Universiteit van Tilburg zal de NZa handvatten geven voor hoe de publieke belangen door middel van marktwerking optimaal geborgd kunnen worden.

Prof. dr. M.F.M. (Marcel) Canoy (Amsterdam, 1963) studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1993 ook promoveerde. Hij is lid van BEPA, de denktank van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie. Daarvoor was Canoy werkzaam bij het CPB (onder meer als hoofd van de sector Marktordening en regulering), aan de universiteiten van Maastricht en Leuven en aan het Franse CEPREMAP.

Prof. mr. W. (Wolf) Sauter (Amsterdam, 1966) studeerde geschiedenis, Nederlands recht en bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en politicologie aan Illinois State University (VS). In 1996 promoveerde hij cum laude aan het Europees Universitair Instituut te Florence op een proefschrift over mededingingsrecht en industriebeleid. Vervolgens werkte hij als advocaat in Brussel, als onderzoeker aan het Centrum voor Europees Recht en Politiek van de Universiteit Bremen (BRD) en als hoogleraar economisch ordeningsrecht te Groningen (in deeltijd). De laatste jaren was hij werkzaam bij het Directoraat Generaal voor Mededinging van de Europese Commissie, bij telecommunicatietoezichthouder OPTA en de directie financiele markten van het Ministerie van Financien. Op dit moment is hij actief als expert mededinging bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en vanaf juli 2007 was hij al extramurale fellow bij TILEC.