Gemeente Lochem


Woningbouw Reuvekamp-zuid
De discussie over de cijfers

Een jaar geleden startte de gemeente Lochem een onderzoek naar de haalbaarheid van woningbouw aan de zuidzijde van het dorp Gorssel in het plangebied Reuvekamp-zuid. Het initiatief leidt tot discussie over de noodzaak tot woningbouw in het algemeen en in Gorssel in het bijzonder. Onlangs verscheen in opdracht van de omwonenden van het plangebied Reuvekamp-zuid een onderzoeksrapport van Ecorys waarin staat dat woningbouw nauwelijks noodzakelijk is. Er hoeven volgens Ecorys slechts 3-5 nieuwe woningen per jaar gebouwd te worden in Gorssel. Het college van burgemeester en wethouders van Lochem deelt deze mening niet.

Voor de gemeentelijke Structuurvisie wonen en werken is onderzoek gedaan naar de noodzaak nieuwbouw te realiseren in de gemeente Lochem. De woningvoorraad komt onvoldoende overeen met de toekomstige bevolkingsontwikkelingen. Zo zijn er veel te weinig huizen die aangepast zijn of aanpasbaar te maken zijn voor senioren. Ook is het aantal starterswoningen te laag. De zogenaamde kwaliteit van de woningvoorraad moet dus verbeteren. Daarnaast moet ook het aantal woningen zelf toenemen om de zogenaamde gezinsverdunning op te vangen. Jaar in, jaar uit wonen gemiddeld minder mensen in een woning en daarom zijn er meer woningen nodig om de eigen bevolking te huisvesten. Uitgangspunt bij dit alles is dat de gemeente de komende jaren niet fors wil groeien in het aantal inwoners.

Gorssel is een aantrekkelijk dorp om in te wonen. Het beleid is om nieuwbouwwoningen te bestemmen voor inwoners van de gemeente Lochem en de omliggende gemeenten. De vrijkomende woningen kunnen door iedereen worden gekocht vanwege de vrije woningmarkt. Door vrijwel te stoppen met bouwen kunnen senioren en starters nauwelijks een geschikte woning vinden en zal de druk op de woningmarkt verder toenemen. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom doorgaan met de voorbereidingen voor het realiseren van een woonwijk aan de zuidzijde van Gorssel voor 150-200 woningen. De gemeenteraad zal worden gevraagd de benodigde financiële middelen ter beschikking te stellen. Hierbij zal de discussie over de noodzaak van nieuwbouw zeker een rol spelen.