Politiewebsite leest voor uit eigen werk

Regio, 07-03-2008

Politie gebruikt programma Readspeaker om webteksten vanwww.politie.nlvoor te laten lezen Voorlees-software

Op de site www.politie.nl maakt de politie sinds kort gebruik van de zogenaamde Readspeaker. Readspeaker is software waarmee webpaginas voorgelezen kunnen worden. Readspeaker is dus een computerstem die internetpaginas voor kan lezen. Met Readspeaker wil de politie haar website toegankelijker maken voor mensen die moeite hebben met lezen of het lezen vanaf een beeldscherm. Met name voor mensen met een leeshandicap is Readspeaker een uitkomst. Denk hierbij aan mensen met dyslexie, ouderen of zieken van wie het gezichtsvermogen afneemt. Verbetering toegankelijkheid politie-website

De politie IJsselland wil met haar website alle burgers van IJsselland bereiken en probeert daarbij ook mensen die een leeshandicap hebben te betrekken bij het werk van de politie. Readspeaker vervult daarbij een belangrijke rol. Readspeaker voorziet daarbij in een behoefte. Vooral voor mensen die om wat voor reden niet goed webteksten kunnen lezen maar meer aangewezen zijn op hun gehoor, is Readspeaker een uitkomst. Hoe werkt readspeaker?

Als Readspeaker op een webpagina staat, dan kan er op een Readspeaker icoon worden geklikt. Op de politie-site ziet het icoon er als volgt uit: . Als hierop wordt geklikt, opent zich een apart venster waarin een geluidsfragment wordt afgespeeld. Hierna wordt de tekst van de pagina voorgelezen.

Het voorlezen door de computer blijft natuurlijk voor verbetering vatbaar. De computer kan niet elke klemtoon goed leggen en is dus nog steeds geen mens. Toch is de voorgelezen tekst voor de meeste mensen goed te volgen en te begrijpen.