Persbericht Wageningen Universiteit 018, 7 maart 2008

Prijs beste Wageningse wetenschappelijke publicatie voor Joost Keurentjes

Ter gelegenheid van de 90ste Dies van Wageningen Universiteit reikt het Wageningen Universiteits Fonds de Research Award 2008, de prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie van een Wageningse onderzoeker, vanmiddag uit aan dr. ing. Joost Keurentjes. Een eervolle vermelding krijgt dr. René Rozendal.

Joost Keurentjes (1968) krijgt de prijs voor zijn (met twee co-auteurs) artikel "The genetics of plant metabolism" in Nature Genetics. René Rozendal ontvangt de vermelding voor zijn (met vier co-auteurs) artikel "Principle and perspectives of hydrogen production through biocatalyzed electrolysis" in International Journal of Hydrogen Energy. Beide artikelen verschenen in 2006 en maken deel uit van beider proefschrift waarop zij in 2007 cum laude promoveerden.

Joost Keurentjes

Keurentjes liet in zijn artikel zien dat twee planten van dezelfde soort vaak grote verschillen vertonen in chemische samenstelling. Het gaat daarbij vooral om zgn secundaire metabolieten, stoffen in de plant die van nut kunnen zijn in de geneesmiddelen- en de voedingsindustrie bijvoorbeeld omdat ze een heilzame werking hebben in het menselijk lichaam. Keurentjes toonde aan dat een exemplaar van een modelplant, de zandraket, ongeveer 1000 detecteerbare secundaire metabolieten bevat. Hij komt echter tot de conclusie dat slechts tien procent daarvan bij alle soortgenoten voorkomt. Keurentjes ontrafelde de genetische achtergrond van die verschillen. Door verschillende disciplines te combineren wist hij originele informatie te verkrijgen over stofwisseling bij planten.

Verder uit het jury-rapport:

"Op zeer elegante wijze wordt gebruik gemaakt van biodiversiteit, wordt zeer geavanceerde genetica toegepast en gecombineerd met state of the art metabolomics benaderingen. Keurentjes is er in geslaagd om tot een perfecte samenwerking te komen m.b.v. elkaar aanvullende expertises van de disciplines genetica, analytische chemie en bioinformatica, uitgevoerd in verschillende laboratoria. De bijdrage van Keurentjes als geneticus en coördinator van dit project laat zien hoe multidisciplinair onderzoek aangepakt moet worden en hoe de combinatie van genetica en metabolomics originele informatie oplevert over metabolische routes. De samenwerking tussen de complementaire groepen laat zien hoe het potentieel van WUR optimaal gebruikt kan worden en kan leiden tot een enorme wetenschappelijke meerwaarde.

Algemeen wordt erkend dat de in dit artikel beschreven experimentele benadering nieuwe wegen heeft geopend. De internationale erkenning wordt zichtbaar door het grote aantal uitnodigingen om seminars te geven en de cum laude promotie in september 2007."

René Rozendal

Tijdens zijn promotieonderzoek bij Wetsus, het Technologisch Topinstituut voor watertechnologie in Leeuwarden werkte Rozendal aan het zogeheten biogekatalyseerde elektrolyseproces, de technologie om waterstof te winnen uit afvalwater.

De jury zegt over zijn artikel:

"Rozendal (....) staat in feite aan de basis van de ontwikkeling van een compleet nieuwe technologie (...). Het belang van deze nieuwe duurzame technologie voor opwekking van energie is zeer groot. Er zijn verkennende studies gedaan naar de mogelijke bijdrage van deze technologie aan de dekking van het energie verbruik in Nederland. Hieruit bleek dat circa twintig procent van de Nederlandse energiebehoefte uit deze nieuwe technologie gedekt kan worden. Van belang hierbij is dat bij deze technologie geen beslag wordt gelegd op landbouwgronden, zoals het geval is bij toepassing van Biofuels als biodiesel en ethanol. Hierdoor heeft deze nieuwe technologie geen negatieve impact op bijvoorbeeld de voedselprijzen.”

De jury zegt verder over Rozendal: "Een fantastische jonge onderzoeker die een echt 'eureka'-moment heeft gehad. Rozendal wist ineens hoe hij het moest aanpakken. Heeft het onderzoek zelf opgezet en uitgevoerd. Zijn werk is een doorbraak."