Gemeente Rotterdam

Op 4 maart 2008 gingen de leden van drie raadscommissies op bezoek bij twee middelbare scholen. De raadsleden spraken hier met leerlingen over de aanpak van jeugdoverlast.

Het college heeft eerder een actieprogramma aanpak jeugdoverlast gelanceerd. Bij de behandeling van dit programma in de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen, de commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur en de commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie gaven raadsleden aan vóór een raadsdebat eerst met een aantal betrokkenen te willen spreken.

Tijdens de gesprekken op het Zuiderparkcollege en het Erasmiaans Gymnasium bleek dat sommige leerlingen te maken hebben met overlast door hangjongeren. Anderen zijn juist zelf betrokken bij het veroorzaken van overlast. Het gaat dan om vandalisme, intimidatie en geluidsoverlast, vooral door hangjongeren. De meningen over de aanpak hiervan verschilden. De leerlingen noemden de verplichte oudercursus, maar ook sturing door iemand die de jongeren als autoriteit zien, zoals een coole leraar. Verder gaven de leerlingen aan dat er meer te doen moet zijn voor jongeren. Maar dan moet wel eerst gevraagd worden wat de jongeren willen. De leerlingen denken dat de mosquito averechts werkt.

Na de gesprekken met leerlingen was er een rondetafelgesprek in het stadhuis met mensen die betrokken zijn bij de aanpak van jeugdoverlast, zoals mevrouw Ruza Nikolic uit Crooswijk. Zij heeft de overlast in haar wijk heeft aangepakt door jongeren aan te spreken en ze met respect te behandelen. De overlast is hierdoor verdwenen. Vertegenwoordigers van de scholen, de projectleider groepsaanpak uit de deelgemeente Noord en de Rotterdamse Jongerenraad gaven ook hun mening over de aanpak van jeugdoverlast. De Jongerenraad vond de mosquito geen goed middel voor de aanpak van hangjongeren. Donderdag 13 maart a.s. wordt het onderwerp in de gemeenteraad besproken. Ook dan komt de mosquito ongetwijfeld weer aan de orde.

Raadsleden Kees van Loon (D66) en Ronald Motta (PvdA) en Christine Madern (fractiemedewerker D66) in gesprek met leerlingen op het Erasmiaans Gymnasium

Raadsleden Tom Harreman (PvdA), Anneke Verwijs (GroenLinks) en Anton Molenaar (Leefbaar Rotterdam) in gesprek met leerlingen op het Erasmiaans Gymnasium

Het rondetafelgesprek in SH7

Bron: Griffie, 07-03-2008