Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Volgende week begint winderig
Sneeuw in Italië en Afrika
07 maart 2008 - De nieuwe week begint met veel wind. maar hoe hard het hier uiteindelijk gaat waaien is nog onzeker. De modelberekeningen verschillen nogal en de wind is afhankelijk van de koers van de stormdepressie. Het KNMI houdt u uiteraard op de hoogte. Actieve depressie in gebied Middellandse Zee (Bronnen: Servizio Meteorologica, Meteosat)
Actieve depressie in gebied Middellandse Zee (Bronnen: Servizio Meteorologica, Meteosat)

Zoals het er nu naar uitziet gaat het zeker in Ierland en Schotland stormen. Waarschuwingen voor die landen en tal van andere landen in Europa vindt u op www.meteoalarm.nl, een samenwerkingsverband van de publieke weerdiensten.

De afgelopen dagen was het slecht weer in het gebied van de Middellandse Zee. Vooral Italië en het noorden van Spanje kregen het flink te verduren met wind, regen, onweer en sneeuw. In 24 uur viel daar soms meer dan 50 mm (zie ook neerslagkaartje). Ook Griekenland kleurt inmiddels op meteoalarm en krijgt komend weekeinde te maken met de Middellandse Zeedepressie. De temperaturen doen hier bepaald nog niet aan het voorjaar denken maar volgende week verbetert het weer in Zuid-Europa. Italië kreeg bin maart, kort voor de weersomslag dus, al een voorpreofe van de zomer. Verona noteerde op 2 maart 27,2, Ferrara zelfs 27,6 graden, een nieuw warmterecord en dat al begin maart!.

I nmiddels worden de weercodes in Italië weer gedomineerd door minstekens en in de bergen wordt op grote schaal sneeuwval gemeld. De sneeuw drong zelfs door tot het noorden van Afrika waar het boven de 600 meter hoogte wit werd, lokaal viel 10 tot 15 cm.
---

Zware buien in Italië
Eerste uitgave: 07-03-08