Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Blauwalg in water bij Fort Ruigenhoek

7 maart 2008 - Waterkwaliteitsmetingen in de maand februari hebben uitgewezen dat het grachtwater rond fort Ruigenhoek besmet is met de cyanobacterie, beter bekend als blauwalg. Het waterschap neemt maatregelen om de bacterie tegen te gaan, de gemeente De Bilt plaatst waarschuwingsborden.

Normaal gesproken komt blauwalg in deze tijd van het jaar niet voor. Des te opmerkelijker zijn de hoge waarden die nu bij fort Ruigenhoek zijn aangetroffen. Vermoedelijk is de explosie van de bacterie te wijten aan een ongelukkige combinatie van veel factoren: een extreem zachte winter, stilstaand, diep water en er is veel schaduw. Allemaal stuk voor stuk factoren die gunstig zijn voor de bacterie.

Het waterschap gaat vanaf maandag tenminste één week lang het water in de fortgracht rondpompen. Hierdoor komt er meer beweging in het water, waar de bacteriën niet goed op gedijen. Daarna worden opnieuw metingen verricht. Afhankelijk van het effect van het rondpompen wordt gekeken of er nog meer maatregelen nodig zijn.

De cyanobacterie ofwel blauwalg is vooral berucht in de zomer. De bacterie maakt giftige stoffen aan die, als in het water gezwommen wordt, verschijnselen als diarree en huiduitslag veroorzaken. Ook voor honden en andere dieren is de bacterie schadelijk; zij kunnen dezelfde verschijnselen krijgen.