Vlaamse Overheid

vrijwilligersorganisaties

Vermindering administratieve lasten voor vrijwilligersorganisaties

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 7 maart 2008

Deze week worden de 800.000 vrijwilligers in Vlaanderen in de bloemetjes gezet. Meer dan 100.000 onder hen werken in de welzijns- en gezondheidssector. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, spreekt vandaag op het symposium "Vrijwilligerswerk verdedigen" dat in het kader van de Week van de Vrijwilliger in het Vlaams Parlement georganiseerd wordt. Eveneens vandaag keurde de Vlaamse Regering op vraag van minister Vanackere een besluit principieel goed dat zorgt voor een administratieve lastenverlaging en een soepeler subsidiesysteem voor autonome vrijwilligersorganisaties in de welzijns- en gezondheidssector. (Het autonome vrijwilligerswerk omvat de organisaties die uitsluitend of hoofdzakelijk werken met vrijwilligers.)

De Vlaamse Regering keurde vandaag een nieuw besluit tot uitvoering van het decreet van 23 maart 1994 betreffende het autonoom vrijwilligerswerk in de Welzijns- en Gezondheidssector principieel goed.

Voor de 126 autonome vrijwilligersorganisaties in Vlaanderen en de bijna 19.000 vrijwilligers die door deze organisaties omkaderd worden, betekent dit concreet dat de administratieve lasten worden verlaagd. De erkenning van de autonome vrijwilligersorganisaties geldt voortaan voor onbepaalde duur. Voordien moesten organisaties om de 5 jaar een nieuwe erkenning aanvragen. De organisaties zijn vanaf nu verlost van die administratieve molen om aan subsidies te geraken.

Bovendien krijgen de vrijwilligersorganisaties vanaf nu een forfaitaire subsidiëring in plaats van een subsidiëring na het voorleggen van de bewezen kosten. De subsidie zal op basis van het aantal vrijwilligers (minimum 20) en het beschikbare begrotingskrediet toegekend worden. De autonome vrijwilligersorganisaties mogen de subsidie die ze ontvangen voortaan ook aanwenden om personeelskosten te betalen.

In 2008 zal minister Vanackere 1.031.000 euro toekennen. Dit is 250.000 euro meer dan in 2006. Meer budget en minder administratieve rompslomp geven aan het vrijwilligerswerk meer armslag en extra impulsen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be