Nieuwe brochure âWater kent geen grenzenâ 7 mrt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De boer van watergebruiker naar âblauweâ dienstverlener

Te nat, te droog, te vies. Ons huidige watersysteem kan de problemen niet voldoende aan. Verdroging van natuur en verarming van natte ecosystemen zijn bekende ongewenste neveneffecten. Ook weten we dat het watersysteem niet is toegerust om de voorspelde klimaatverandering het hoofd te bieden. Overheden zetten daarom steeds nadrukkelijker in op een veerkrachtiger watersysteem.

De tijd dat de waterbeheerders alleen alle problemen kunnen oplossen is voorbij. Ook de gebiedspartijen âwaarvan grondeigenaren, landbouw, gemeenten en natuurorganisaties de belangrijksten zijn â zijn nodig om dit nieuwe watersysteem vorm te geven.

Je kunt bij waterbeheer bijna niet om samenwerking op gebiedsniveau heen. Boeren â als de grootste groep individuele grondgebruikers â kunnen in samenwerking op vele manieren bijdragen aan oplossingen voor waterproblemen. Dit vereist voor alle betrokkenen een omslag in denken van de boer als watergebruiker naar de boer als âblauweâ dienstverlener.

Onlangs verscheen de brochure âWater kent geen grenzenâ met een bloemlezing aan initiatieven en samenwerkingsvormen die al in de praktijk zijn ontstaan, maar ook aan nieuwe vormen van samenwerking.

Een aantal bestaande initiatieven zijn natuurvriendelijke waterbergingsoevers, waterzuivering door een rietmoeras en waterconservering met boeren-stuwtjes of peilgestuurde drainage. Vaak worden deze maatregelen opgepakt door agrarische natuurverenigingen.

Nieuwe maatregelen zijn bv. verlenging van de afvoerroute door aaneenschakeling van sloten, handel in emissierechten per stroomgebied en waterberging voor het stedelijk gebied. Als nieuwe samenwerkingsvormen worden bijvoorbeeld het âBoerenschapâ als eenheid binnen het Waterschap met taken en bevoegdheden en het âGezamenlijk Integraal Waterbedrijfâ geïntroduceerd.

De brochure wil boeren en water- of natuurbeheerders inspireren om de waterproblematiek van te nat, te droog of te vies gezamenlijk aan te pakken. In deze zoektocht staan Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en de Animal Sciences Group van Wageningen UR u graag ter zijde.

De brochure âWater kent geen grenzenâ â Samen werken aan agrarisch waterbeheer â is geschreven vanuit een onderzoeksproject dat uitgevoerd is door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en de Animal Sciences Group van Wageningen UR. Het project is gefinancierd door het ministerie van LNV vanuit het beleidsondersteunend onderzoeksprogramma âSysteeminnovatie Multifunctionele Bedrijfssystemenâ.

De brochure kunt u hier downloaden of opvragen bij de hiernaast vermelde contactpersonen.

Contact
Animal Sciences Group
Idse Hoving
Tel. 0320 - 293 458
idse.hoving@wur.nl

Praktijkonderzoek Plant en Omgeving
Abco de Buck
Tel. 0320 - 291 340
abco.debuck@wur.nl