7 mrt 2008
Nummer: 019

Ter gelegenheid van de 90ste dies natalis van Wageningen Universiteit heeft het Wageningen Universiteits Fonds haar een kunstwerk aangeboden. Dit kunstwerk, van de hand van Sjoerd Buisman en genaamd âWageningse Boomâ, is een dertien meter hoge boom gegoten uit aluminium. De sculptuur staat voor het onderwijsgebouw Forum op de campus van Wageningen Universiteit en is op 7 maart onthuld.

Sjoerd Buisman, die zijn inspiraties uit de natuur haalt, is één van de eerste Nederlandse kunstenaars die met levend materiaal werkt. De âWageningse Boomâ is zijn grootste beeld tot nu toe. Een 150 jaar oude eik op het terrein van villa Hinkeloord heeft hiervoor model gestaan. Het kunstwerk bestaat uit een stam met daaruit drie scheuten die zijn samengesteld uit stamelementen van diverse boomsoorten, zich naar boven toe steeds versmallend. Deze trapsgewijze âgroeischeutenâontwikkelen zich verjongend in een soort regelmatige voortgang. Ze zijn in een soort pendelbeweging op elkaar gestapeld en wekken de indruk spiralend op te stijgen tot filigraine segmenten.

Het Wageningen Universiteits Fonds zet zich in voor het behoud en het versterken van het unieke karakter van Wageningen Universiteit. Het financiert zijn activiteiten uit donaties van bijna 400 particuliere donateurs, een tiental organisaties en uit het rendement op zijn vermogen. Het fonds stimuleert initiatieven die een toegevoegde waarde leveren aan de universiteit en excellent onderwijs en onderzoek bevorderen.

Zo financiert het fonds een aantal buitengewoon hoogleraren, reikt prijzen uit zoals de onderzoeksprijs, de scriptieprijs en de leermeesterprijs en subsidieert het internationale activiteiten van studenten.