Vesteda


Woningbelegger Vesteda scoort voor het tiende jaar een rendement boven 10 procent
MAASTRICHT 7 maart 2008
PERSBERICHT

MAASTRICHT - Vesteda, het vastgoedbeleggingsfonds met een exclusieve focus op wonen, scoorde over 2007 een rendement op eigen vermogen van 10,4 procent. In de tien jaar dat het vastgoedfonds bestaat, heeft het jaarlijks een rendement laten zien van meer dan 10 procent. Gemiddeld bedroeg het rendement over dit decennium zelfs 13,3 procent.

Het totaal resultaat van Vesteda bedroeg over het afgelopen jaar EUR 329 mln. Het eigen vermogen bedroeg eind 2007 bijna EUR 3,3 miljard. De portefeuille bestond uit ruim 28.000 huurwoningen en vertegenwoordigde een waarde van meer dan EUR 5 miljard.

Het gerealiseerd resultaat, het resultaat uit nettohuurinkomsten en verkopen, bedroeg EUR 133 mln. ofwel 4,2 procent van het eigen vermogen. Het ongerealiseerd resultaat, het resultaat voortkomend uit waardegroei van het vastgoed, bedroeg EUR 178 mln. ofwel 5,6 procent van het eigen vermogen. De waarde van de financiële instrumenten muteerde met EUR 18 mln, zijnde 0,6 procent van het eigen vermogen. Het totaal rendement over het verslagjaar kwam daarmee op EUR 329 mln. ofwel 10,4 procent. De bezettingsgraad van de portefeuille bedroeg ruim 97 procent.

Als de prestatie van Vesteda Woningen over de afgelopen tien jaar wordt vergeleken met die van andere woningbeleggers, dan scoort Vesteda gemiddeld jaarlijks 0,9 procent hoger dan het marktgemiddelde (waar Vesteda zelf ook onderdeel van uitmaakt). De score van Vesteda bedraagt 13,4 procent, versus 12,5 voor de markt (inclusief Vesteda). Als Vesteda wordt afgezet tegen het marktgemiddelde exclusief Vesteda dan is de conclusie dat Vesteda over de afgelopen tien jaar jaarlijks minimaal één procent meer rendement op zijn woningportefeuille heeft weten te realiseren.

Profiel Vesteda
Vesteda Groep is een vastgoedbeleggingsfonds met een exclusieve focus op wonen. Vesteda richt zich op de hogere huursector, die begint bij een huurprijs van EUR 600 per maand. Naast het verhuren en exploiteren, ontwikkelt Vesteda ook huurwoningen. Vesteda is niet-beursgenoteerd. Aandeelhouders in Vesteda zijn institutionele beleggers: banken, verzekeraars en pensioenfondsen. In de Nederlandse woningmarkt richt Vesteda zich met moderne en duurzame appartementen en woningen met name op vijftigplussers en jongere alleenstaanden en tweeverdieners in en rond de grote en middelgrote steden.

Tien jaar Vesteda
Vesteda is in december 1997 opgericht en is ontstaan uit de herstructurering van de vastgoedportefeuille van ABP. Stichting pensioenfonds ABP voert sinds meerdere jaren een strategie die erop is gericht om haar vastgoedportefeuille breder te spreiden en de liquiditeit van haar vastgoedportefeuille te verhogen. Als gevolg hiervan is gekozen voor omzetting van haar rechtstreeks belang in onroerend goed naar een minderheidsbelang in sectorale vastgoedbeleggingsondernemingen. De verzelfstandiging van het ABP Woningfonds heeft zo geleid tot oprichting van Vesteda.

Tien jaar na oprichting is Vesteda marktleider in het hogere huursegment, telt vijftien aandeelhouders, kent een substantieel rendement verhogende, triple-A beoordeelde obligatiefinanciering en heeft eigen projectontwikkeling en propertymanagement in huis. In totaal telt Vesteda 350 medewerkers.

bijlage: overzicht 10 jaar Vesteda jaarcijfers


---