Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen veroordeelt Palestijnse aanslag Jeruzalem

07 mrt 2008 | Minister Verhagen heeft de Palestijnse aanslag op een joods-orthodoxe school in Jeruzalem scherp veroordeeld. Verhagen heeft zijn medeleven ook overgebracht in een telefoongesprek met zijn Israëlische collega, minister Livni.

Bij de aanslag op 6 maart kwamen acht studenten om het leven. De Palestijnse terrorist werd doodgeschoten door een Israëlische soldaat. "Er bestaat geen enkel excuus voor deze afschuwelijke aanslag op onschuldige burgers. Israël heeft het recht zich tegen terrorisme te verdedigen," zei Verhagen (Buitenlandse Zaken). Hij wees erop dat maatregelen die Israël neemt wel proportioneel dienen te zijn en burgers moeten ontzien.

Verhagen onderstreepte het belang van het vredesproces, dat moet leiden tot een vreedzame en duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Verhagen prees het besluit van de Israëlische regering en Palestijnse president Mahmoud Abbas om de onderhandelingen met elkaar niet af te breken maar zich te blijven inspannen voor vrede. "Geweld biedt hoop noch toekomst," aldus Verhagen.

Als gevolg van de aanhoudende raketbeschietingen door Palestijnse terreurgroepen vanuit de Gazastrook is het geweld tussen Israël en de Palestijnen de afgelopen twee weken opnieuw opgelaaid. Daarbij vielen ruim 120 doden. Begin februari kwamen bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in de Israëlische stad Dimona een burger en de twee daders om het leven. De laatste aanslag in Jeruzalem vond plaats in februari 2004.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl