Gemeente Arnhem

Onafhankelijke adviescommissie Schuytgraaf: huidige ontsluiting van de wijk voldoet
De ontsluiting van de eerste drie woongebieden in Schuytgraaf voldoet in planologische zin en de verkeersintensiteit blijft binnen de landelijk geldende normen. Dat is het eindoordeel van de onafhankelijke adviescommissie ontsluiting en groen Schuytgraaf, die onderzoek heeft gedaan naar de ontsluiting en naar de groene inrichting van de openbare ruimte in Tuinstad, Vestingstad en de Amerikaanse wijk. De onafhankelijke commissie adviseert tevens om in overleg met bewoners een aantal maatregelen te (laten) onderzoeken ten aanzien van verlaging snelheid en het aanleggen van groen. Het college heeft dit advies overgenomen en legt het voor aan de gemeenteraad, die hierover op 17 maart a.s. zal spreken.

Al geruime tijd speelt in Arnhem de discussie over de ontsluiting van de eerste drie woongebieden - Tuinstad, Vestingstad en de Amerikaanse wijk - in Schuytgraaf. Ook de groene inrichting van de openbare ruimte in deze gebieden heeft tot vragen en discussie geleid. Op voorstel van de raadscommissie Stadsprojecten heeft het college van BenW in maart vorig jaar besloten over beide zaken een advies te vragen aan een onafhankelijke adviescommissie. Die commissie is in oktober 2007 ingesteld en van start gegaan.

Snelheidsverlagende maatregelen aanbevolen
De huidige ontsluitingsstructuur van de wijk voldoet planologisch en de verkeersintensiteit blijft binnen de landelijke normen, zo concludeert de commissie. Daarom meent de commissie dat een structuuraanpassing niet nodig is, maar doet wel aanbevelingen die in overleg met direct aanwonenden uitgevoerd onderzocht zouden moeten worden. Het betreft snelheidsreducerende maatregelen, bijvoorbeeld klinkers vervangen door asfalt. In de groenstrook langs het Germanenveld groepsgewijs bomen aanplanten en extra bomen planten in de groenzones langs de bodempassages aan de oostzijde van Fruittelerserf en de Veste, zijn andere aanbevelingen van de onafhankelijke adviescommissie.

Tenslotte signaleert de commissie dat er nog steeds een grote bereidheid van bewonersgroepen is om actief mee te praten over de te nemen maatregelen. De commissie pleit er dan ook voor om de keuze uit de voorgestelde maatregelen en de uitwerking daarvan te bespreken in een gestructureerd overleg met deze bewonersgroepen. De bewoners van de betreffende gebieden in Schuytgraaf zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het advies van de onafhankelijke commissie Schuytgraaf.