Algemene Onderwijsbond

datum: 7 maart 2008
De Algemene Vergadering (AV) van de AOb heeft in Arnhem op vrijdag 7 maart zeer ontstemd gereageerd over de onderhandelingen van de bonden met het ministerie. Terleurstelling en boosheid overheersten nadat de onderhandelaars van de AOb verslag deden van de verschillende gesprekken.
Sinds januari zijn sociale partners in gesprek over over de uitwerking van het Actieplan Leerkracht. Minister Plasterk heeft 1,1 miljard toegezegd om de positie van onderwijspersoneel te verbeteren. Verkorten van carierrelijnen, salarisverbeteringen, meer en betere zeggenschap, een scholingsfonds voor en door de leraren en onderwijsondersteunend personeel zijn enkele belangrijke punten hierin. De Algemene Onderwijsbond gebruikt haar zevenpuntenmanifest als inzet om garanties te krijgen voor de positieverbeteringen. De voorgestelde maatregelen van het ministerie gaan volgens de AOb niet ver genoeg en zijn te vrijblijvend.
Voorzitter Walter Dresscher: " Deze vergadering maakt duidelijk dat de mensen in het werkveld ongeduldig worden. Het duurt hen te lang en ze eisen eind maart echt duidelijkheid en resultaat." Dat er wilde stakingen op komst zijn, spreekt de voorzitter vooralsnog tegen. "Deze bijeenkomst maakt wel duidelijk dat onderwijsmedewerkers het echt beu zijn. Het leeft enorm en men volgt de ontwikkelingen op de voet."
De AV gaat daarom een extra bijeenkomst eind maart organiseren. De teneur is dat het dan 'erop of eronder is' voor het onderwijs. "Tot nu toe horen we veel mooie woorden van politici en werkgevers. Maar waar blijven de daden? Het wordt tijd dat de minister gaat leveren en minder doet aan het managen van hoge verwachtingen, " aldus docent Karel uit Delft.

De exacte datum en locatie voor de volgende AV is nog niet bekend.