Ministerie van Defensie

07-03-2008 14:15

VOLKEL NEEMT ONDERSCHEPPINGSTAAK OVER

Twee F-16's staan als 'Quick Reaction Alert' altijd paraat om onbekende toestellen boven Nederland te onderscheppen - Foto: Fotovlucht Soesterberg

Vliegbasis Volkel heeft vandaag de Quick Reaction Alert-taak (QRA) overgenomen van vliegbasis Eindhoven. In het kader van QRA onderscheppen F-16âs van de Koninklijke Luchtmacht onbekende vliegtuigen boven Nederlands grondgebied. Volkel voert deze opdracht voor vijf maanden uit.

Op de vliegbasis staan twee vliegers en twee crewchiefs 24 uur per dag paraat. Ondersteunende diensten zoals de brandweer, medische dienst en luchtverkeersleiding staan ook standby. Op deze manier kunnen binnen enkele minuten twee F-16âs operationeel zijn.

De Koninklijke Luchtmacht voert deze taak uit in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. De F-16âs worden ingezet wanneer een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken. De jachtvliegtuigen gaan op het toestel af om het te identificeren en om contact te maken met de bemanning.