Introductie Keurmerk Helder Advies voor complexe financiële producten

07/03/2008 14:33

De Nieuwe Hypotheken

Op 1 april 2008 zal het Keurmerk 'Helder Advies' worden geïntroduceerd. Het keurmerk, dat zal worden uitgegeven door vereniging en assurantiedenktank De Andere Tussenpersoon, heeft als doel de consument inzicht te geven in de diensten en verdiensten van tussenpersonen op het gebied van hypotheken, pensioenen en andere complexe financiële producten.

Het Keurmerk 'Helder Advies' staat voor transparant, helder en onafhankelijk advies. Via extern uitgevoerde audits en mystery shoppers zal worden toegezien op de werkwijze van de aangesloten kantoren. Het keurmerk bedoelt een raamwerk te zijn dat de onafhankelijkheid van het gegeven advies voor de consument waarborgt. Voorzitter Ab Flipse "Het Keurmerk 'Helder Advies' voorziet in een behoefte aangezien de steeds verder ingevoerde openheid in beloningsstructuren nog geen garantie geeft op een onafhankelijk advies. De financieel adviseur dient inkoper voor haar of zijn klant te zijn, geen verkoper voor de banken en verzekeraars."

Alle bij het keurmerk 'Helder Advies' aangesloten kantoren hanteren als betaling voor het gegeven advies, naast de huidige provisieregelingen, minimaal één van de transparante declaratievormen waar het keurmerk voor staat. De kosten van het advies en de eventuele provisie op financiële producten worden op deze manier verplicht transparant gemaakt. De consument kiest uiteindelijk zelf uit de aangeboden declaratievormen.

De adviseurs van franchiseorganisatie De Nieuwe Hypotheken en de leden van Vereniging De Andere Tussenpersoon zullen als eersten het Keurmerk 'Helder Advies' mogen voeren. Vooronderzoek in de markt geeft aan dat snel meer kantoren zullen volgen.

In het consumentenprogramma 'In de Knip' van Omroep MAX a.s. vrijdag rond 19.30 uur op Ned. 2 zal het Keurmerk 'Helder Advies' worden geïntroduceerd.





http://www.helderadvieskeurmerk.nl