CDA

Joldersma: Blij met verbod op growshops

Deze week sprak de Tweede Kamer in een groot debat over het Nederlandse drugsbeleid.

CDA-Tweede Kamerlid Cisca Joldersma gaf aan blij te zijn een hoofdlijnendebat over het drugsbeleid te kunnen voeren en zij sprak de hoop uit, het beleid ook daadwerkelijk een stap verder te kunnen brengen. 'Dat vraagt om een eensgezinde, eenduidige en integrale aanpak van drugsgebruik met name onder jongeren en kwetsbare groepen, het verminderen van drugsoverlast en een stevige aanpak van illegale handel en teelt', aldus de CDA' ster.

Coffeeshop
Joldersma zette de nadelen van de coffeeshops nog maar weer eens op een rijtje. 'Wat de CDA-fractie betreft vormen de coffeeshops een afwijking van de heldere lijn in het Nederlandse drugsbeleid. Om te voorkomen dat jongeren zwaardere drugs zouden gaan gebruiken, werden de coffeeshops, als zogenaamde veilige gebruiksomgeving, voor lief genomen. Terwijl coffeeshops vaak juist als ontmoetingsplaats voor geĂŻnteresseerden in allerlei drugs fungeren en bovendien is cannabis een stuk schadelijker dan dat er altijd werd aangenomen. Daarbij veroorzaken ze vaak een hoop overlast voor de nabije omgeving,' zo zei Joldersma.

Verbod
Het Kamerlid complimenteerde de minister van Justitie vervolgens met zijn toezegging om de in november 2007 ingediende motie tot een verbod op growshops van het CDA kamerlid Sybrand van Haersma Buma uit te gaan voeren. Door de Opiumwet te wijzigen kan het verbod op growshops bewerkstelligt worden. Hij streeft naar een breed verbod op alles dat de productie van cannabis faciliteert. Dat betekent dat na de wetswijziging bijvoorbeeld ook hennepbeurzen onder de strenge aanpak kunnen vallen. 'Het CDA wil van de growshops af omdat mijn fractie de winkels ziet als een voorportaal voor criminaliteit', aldus Joldersma.

Grensregio's
Tot slot vroeg ze nog aandacht voor de problemen in de grensregio's, waar gemeenten vanwege de overlast nogal eens voor een noodgreep kiezen om coffeeshops naar de rand van de stad of zelfs richting de grens te verplaatsen. 'Deze verplaatsingen roepen uiteraard allerlei reacties van omliggende gemeenten en landen op'. Joldersma zei uitplaatsing geen ideale oplossing te vinden, maar volgens haar kunnen de grensgemeenten niet alleen voor de drugsproblematiek opdraaien. In navolging van de regering pleitte ze dan ook voor nauwe samenwerking met buurlanden in het grensgebied, voor het beter benutten van de bevoegdheden tot ingrijpen bij landgenoten op elkaars grensgebied en gezamenlijke opsporingsactiviteiten. Ze besloot met het verzoek om voor de zomer een drugsaanvalsplan voor de grensregio's in samenwerking met de buurlanden te ontvangen van de regering.
---