CDA

Spies: Cramer onverstandig met uitspraken over kernenergie

Minister Cramer is onverstandig geweest met haar uitspraken over kernenergie, vindt CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies.

âDoor de deur voor kerncentrales bij voorbaat tot 2030 ferm te sluiten, gaat ze voorbij aan de ernstige klimaatproblemen en problemen rond de zekerheid van onze energievoorzieningâ. Cramer zei deze week dat ze de regels voor nieuwe kerncentrales flink wil aanscherpen, en dat er tot 2030 in ieder geval geen nieuwe centrale bijkomt.

Klimaatverandering
Spies: âIk vind het jammer dat de minister hier in een oude reflex lijkt te schieten. We moeten kernenergie niet taboe verklaren. Dat doen de landen om ons heen ook niet. We hebben een enorm probleem met klimaatverandering. Terugdringen van CO2-uitstoot is cruciaal.â Kernenergie heeft als belangrijk voordeel dat het geen CO2 oplevert. Nadeel blijft dat er nog steeds geen goede oplossing voor het afval is gevonden. Ook nu al wordt een deel van onze elektriciteit via kernstroom uit Borssele en Frankrijk gemaakt. De CDAâster pleit voor een nuchtere en zakelijke discussie over alle voor- en nadelen van de verschillende vormen van energie die we gebruiken. Het CDA hanteert daarbij de volgorde: eerst meer besparen, dan een hoge prioriteit voor duurzame vormen van energie. Op de derde plaats komt het schoner maken van olie, kolen en gas en ten vierde moet kernenergie wat het CDA betreft zeker niet worden uitgesloten.

---