Gemeente Maassluis

Aanmelding Herdenking Nationaal Monument Kamp Amersfoort 2008

Op zaterdag 19 april 2008 zal het 63 jaar geleden zijn dat het Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Rondom die datum zijn verschillende activiteiten opgezet, mede in samenhang met de 63-jarige herdenking van de bevrijding van ons land.

Op zaterdag 19 april 2008 aanvang 14.00 uur zal er een herdenkingsplechtigheid worden gehouden op het voormalige kampterrein. Deze plechtigheid staat open voor alle belangstellenden. Bij aanmelding worden (gratis) kaarten en informatie toegestuurd.

Programma herdenking

Vanaf 13.15 uur zal bij aankomst van de bezoekers de muziekgroep Basily zigeunermuziek spelen. Er zal dit jaar aandacht zijn voor de vergeten groep van Sinti- en Roma-gevangenen.

Vanaf 13.40 uur speelt de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers Koninklijke Landmacht. Aansluitend zingt het koor Soli Deo Gloria uit Amersfoort.
Tijdens deze herdenking zal stil worden gestaan bij de invoering van de Loes van Overeemlaan in plaats van de Laan 40-45 te Amersfoort en de Appelweg te Leusden, een eerbetoon aan deze moedige vrouw.

Vanaf 14.00 uur: welkomstwoord door de voorzitter van de stichting, de heer ir. M. van Hoogevest, gevolgd door het hijsen van de Nederlandse en de Rode Kruisvlag, waarbij alle aanwezigen gelegenheid hebben het Wilhelmus onder orkestbegeleiding mee te zingen.

Toespraken door:
oud-gevangene N. van Hasselt. vocale bijdrage koor de heer Z. Weisz namens de Sinti en Roma-organisaties,muzikaal intermezzo Basily
3^e spreker in verband met invoering Loes van Overeemlaan muzikaal intermezzo kapel
Gedicht, door scholier uit provincie Zuid-Holland, winnaar Dichter bij 4 mei
vocale bijdrage koor

Inleiding van de te houden gedachtenisstilte die door de aanwezigen (zo mogelijk) staande wordt gehouden; de kapel speelt Taptoe infanterie , waarna Frans van de Berg jr. de appèlklok zal luiden. De stilte duurt tot dat de kapel het eindesignaal geeft. Defilé langs en kranslegging bij het beeld van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort Gevangene voor het vuurpeloton (De Stenen Man) van F.Sieger. Twee oud-gevangenen van Kamp Amersfoort zullen als eerste een krans leggen.Het koor begeleidt de aanvang van het defilé. Aansluitend speelt de kapel tot de stoet is gepasseerd. Na de bloemlegging wordt doorgelopen naar het bedrijfsrestaurant in de nabijgelegen gebouwen van de DHV-groep waar gelegenheid zal zijn tot informele ontmoeting.

Gratis busvervoer:

Vanaf 13.00 uur tot 14.00 uur rijden er gratis busjes vanaf station Amersfoort-Centraal (halte buslijn 19 stadsdienst) naar de gedenkplaats. Vanaf 15.45 uur tot 17.00 uur brengen zij de gebruikers van openbaar vervoer weer terug vanaf de locatie naar station Amersfoort-Centraal, instappen bij de halte buslijn 19 voor de gebouwen van DHV waar de samenkomst na afloop van de herdenking is. Voor gebruik van deze busdienst is aanmelding vooraf gewenst!

U kunt de aanmeldingsformulieren tot vrijdag 4 april aanvragen bij Yvonne van Roon van de afdeling algemene zaken van het stadhuis, telefoonnummer 5931706.