Politie Limburg-Zuid

Kostbare halsketting ontvreemd op TEFAF

Op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht is gistermiddag een collier met een verkoopwaarde van 1.200.000,-- euro ontvreemd. Kort na de diefstal heeft de politie twee Mexicaanse vrouwen en een man uit Costa Rica aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze iets met de verdwijning te maken hebben. Het collier, een diamanten halsketting die omstreeks 1948 werd vervaardigd door de Amerikaanse edelsmid William Ruser, is nog steeds niet terecht.

De verdwijning van het kostbare collier werd meteen na de diefstal opgemerkt door de standhoudster, die net twee vrouwelijke klanten te woord had gestaan. De vrouwen toonden belangstelling voor een paar sieraden die in dezelfde vitrine lagen als waarin de gestolen halsketting zich bevond. Halverwege het gesprek met de standhoudster maakten de vrouwen abrupt een eind aan de ontmoeting en verlieten gehaast de stand. Dat wekte de argwaan van de standhoudster, die vervolgens tot de ontdekking kwam dat het collier verdwenen was. Daarop zette ze de achtervolging in, waarbij ze gehinderd werd door een man die blijkbaar bij de vrouwen hoorde. De vrouwen en de man werden bij de uitgang opgewacht door bewakingspersoneel van TEFAF die het drietal aan de politie overdroeg.
Hoe de dieven te werk zijn gegaan, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk moeten nog meer personen betrokken zijn geweest bij de verdwijning van het Amerikaanse topstuk. In dit verband sluit de politie meer aanhoudingen niet uit in deze zaak

07-03-2008, Maastricht