Gemeente Voorschoten

Voorschoten

Duurzaam parkeerbeleid Voorschoten

parkeren Het centrum van Voorschoten wordt autoluw en het aantal parkeerplaatsen aan de rand van het centrum wordt uitgebreid. Dit is de kern van het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente dat vrijdag 7 maart in een voorstel aan de gemeenteraad is gestuurd. Het nieuwe parkeerbeleid onderstreept de ambitie van de gemeente om het centrum aantrekkelijker te maken en voorziet in de behoefte aan meer parkeerplaatsen.

Voorstraat autoluw

Met het autoluw maken van het centrum wordt ook de Voorstraat autoluw. Dit past in het beleid zoals verwoord in het coalitieprogramma en bij het karakter - beschermd dorpsgezicht - van de Voorstraat. De parkeerplaatsen die verdwijnen uit de Voorstraat worden binnen redelijke afstand van de Voorstraat gecompenseerd. Invalidenparkeerplaatsen blijven bestaan. Laden en lossen, ook voor bewoners, blijft mogelijk in de Voorstraat. Met het autoluw maken van het centrum, wordt ruim baan gemaakt voor de voetgangers. Fietsers kunnen alleen op bepaalde tijden door de Schoolstraat (winkelstraat) fietsen. De fiets kan altijd aan de hand worden meegevoerd. Bovendien komen er goede fietsenstallingen. Bezoekers aan het centrum die met de auto komen, kunnen hun auto aan de rand van het centrum parkeren. Het liefst wordt zoveel mogelijk in parkeergarages geparkeerd. Daar kan twee uur gratis worden geparkeerd, daarna moet men betalen. De blauwe zone op straat - gratis kort parkeren één of twee uur - wordt uitgebreid. En er komen extra parkeerplaatsen om het huidige tekort aan parkeerplaatsen te reduceren. Dit zijn de hoofdpunten uit het voorstel van het college aan de raad over het nieuwe parkeerbeleid in Voorschoten.

Aanpassingen na discussie en inspraak

In de tweede helft van 2007 is discussie gevoerd en zijn inspraakrondes gehouden over het toenmalige concept parkeerbeleid. Mede op basis hiervan zijn de volgende aanpassingen in het parkeerbeleid gedaan:

* De Voorstraat wordt niet eerder autoluw gemaakt dan nadat de te verdwijnen parkeerplaatsen binnen redelijke afstand zijn gecompenseerd;

* De bestaande langparkeerplaatsen op het Wagenerf blijven beschikbaar;

* De blauwe zone (gratis parkeren) op straat blijft één uur of wordt twee uur. Hierover neemt de gemeenteraad een beslissing;
* Als uit evaluatie blijkt dat bewoners niet binnen een straal van 150 meter van hun woning kunnen parkeren, dan kunnen bewoners één ontheffing per huishouden aanvragen;


* Zodra er een fietsveilige alternatieve route is (met de komst van de verkeerstraverse), dan moeten fietsen in de Schoolstraat aan de hand worden meegevoerd in de middag.

* Bij de uitvoering van het parkeerbeleid wordt expliciet rekening gehouden met ouderen en gehandicapten. Deze belanghebbenden worden daarbij geconsulteerd;


* Onderwerp van overleg met omwonenden zijn de vorm, omvang en exacte locaties van de fietsenstallingen.

* Eveneens onderwerp van overleg met belanghebbenden is de uitgang van de toekomstige parkeergarage Churchillplein.

Niet alle verzoeken van bewoners hebben geleid tot aanpassingen van het parkeerbeleid. Het belangrijkste punt betreft de Voorstraat. De meeste bewoners aldaar zijn geen voorstander van het autoluw maken van hun straat. Uiteraard heeft de gemeente daar begrip voor. Toch is vastgehouden aan het uitgangspunt zoals verwoord in het coalitieprogramma. Wel wordt gezorgd voor compensatie van parkeerplekken.

Uitbreiding parkeerplaatsen

Een aantal vrije parkeerplaatsen in het centrum verdwijnt door uitbreiding van de blauwe zone. Deze parkeerplaatsen worden gecompenseerd aan de rand van het centrum. Het omvormen van bepaalde plekken in Voorschoten tot tijdelijke parkeerruimte gaat veelal ten koste van de rust en het groen op die plaats. Tegelijkertijd is afgesproken extra parkeerplaatsen te creëren. Het college heeft daarom een voorstel gedaan aan de gemeenteraad met keuzes voor extra parkeermogelijkheden.

Commissievergadering `nieuwe stijl'

Dinsdag 18 maart 2008 hebben bewoners de gelegenheid met de raadsleden van de commissie Wonen, Ruimte & Groen in gesprek te gaan over het parkeerbeleid dat nu voorligt. Deze commissievergadering `nieuwe stijl' vindt plaats in Hotel De Gouden Leeuw van 19.00 tot 21.00 uur. Vanaf 18.00 uur kunnen geïnteresseerden de zaal binnen gaan waar een informatiehoek is ingericht over het nieuwe parkeerbeleid. Na een korte pauze start om 21.15 uur de reguliere commissievergadering. Dan stelt de commissie een advies op aan de gemeenteraad over het standpunt van het college. De gemeenteraad stelt op 3 april het nieuwe parkeerbeleid vast.

Bewoners die actief in gesprek willen gaan aan tafel met de commissieleden kunnen zich hiervoor opgeven door een e-mail te sturen naar de heer Van der Does, griffier, griffie@voorschoten.nl. Voor het gesprek aan tafel is plaats voor ongeveer 15 personen. Met vragen kunnen mensen zich wenden tot de heer Looye, telefoon (071) 5600 774. Bewoners die de commissievergadering `nieuwe stijl' wel willen bijwonen in de zaal, maar niet actief in gesprek aan tafel bij de commissie willen gaan, hoeven zich niet aan te melden.

Hier kunt u het raadsvoorstel en de bijbehorende stukken raadplegen.
* 07 maart 2008