Gemeente Groningen

Persberichten archief


vrijdag 7 maart 2008:
Groningen in top 3 `best practice award gezond binnen 2008'

Het gebouw van de school in Gravenburg heeft met twee anderen de nominatie behaald `Best practice award gezond binnen 2008'. De Best practice award is een initiatief van het Platform Binnenmilieu en de winnaar is donderdag 6 maart tijdens het 4e Nationaal Congres Gezond Binnen in Amsterdam bekend gemaakt. Het Stadsbestuur van Groningen wil van Groningen de duurzaamste stad van Nederland maken. Het behalen van de nominatie voor deze prijs is een aanmoediging en bevestiging hoe een gezond binnenklimaat in een schoolgebouw daar aan bijdraagt.

In de school in Gravenburg is een combinatie van technieken toegepast die zorgt voor een gezond en aangenaam binnenmilieu en een laag energiegebruik. Binnen de sector onderwijs is de school (ook voor de gebruikers) een voorbeeld van nieuwe bouw- en installatietechnieken. Hoewel de gebruikte technieken niet nieuw zijn, is de combinatie van verschillende technieken in één gebouw zeker innovatief te noemen, gezien de behaalde energiebesparing én het goede binnenklimaat. In het schoolgebouw Graven-burg zijn verschillende technieken toegepast met betrekking tot energiebesparing, duurzame energie en binnenklimaat. Samengevat zijn dit:
o Lage temperatuurverwarming met betonkernactivering, warmtepomp en

warmte/koude opslag in de bodem.
o Mechanische ventilatie met warmteterugwinning. o Optimalisatie van daglichttoetreding.

In december 2005 is de bouw van de school in Gravenburg begonnen, op 24 oktober 2007 is het gebouw door wethouder Van Schie van onderwijs van de gemeente Groningen officieel geopend. Sinds mei 2007 zijn de basisscholen De Vlint en De Hoeksteen in het gebouw gevestigd. Voor de totstandkoming van het project zijn drie diensten van de gemeente Groningen betrokken: Dienst OCSW (Onderwijs, Cultuur, Sport, Welzijn), Milieudienst en de Dienst RO/EZ (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken).

Groningen Duurzaamste stad
Het college van burgemeester en wethouders heeft voor 2008 vier speerpunten gekozen om de duurzaamheid te bevorderen. Een van deze punten is energiebesparing en gezond binnenmilieu in nieuwe en bestaande scholen, waarbij bij nieuwbouw ook gekeken wordt naar duurzame materialen. De nominatie is een teken dat we op de goede weg zijn.