Gemeente Alkmaar


Gemeente beschermt stadsmuren uit Alkmaars beleg

Alkmaar, 7 maart 2008

De gemeente heeft opdracht gegeven om begin volgende week zeven bomen te kappen, die staan op de hoek Bierkade/ Wageweg. Door het kappen van de bomen beschermt de gemeente de recent ontdekte vestingwerken uit de 16e eeuw tegen verder verval en aantasting door boomwortels.

Rode lijn

Nader onderzoek in 2006 levert walmuur, bolwerk en stadspoort op Het betreft de stadsmuur die tijdens het beleg van 1573 zwaar onder vuur heeft gelegen. Bij het toen uitgevoerde archeologisch onderzoek zijn aanzetten gevonden van het verdere verloop van deze muren in gemetselde vestingwerken in de zuidoosthoek van het Victoriepark. Om vast te stellen of de vestingwerken nog aanwezig zijn, deed de stadsarcheoloog hier in 2006 aanvullend onderzoek. Dit kon alleen op plekken waar geen beplanting aanwezig was. En inderdaad zijn op deze plekken muurwerken aangetroffen van een walmuur, een bolwerk en vermoedelijk de zijkant van een stadspoort. De gevonden restanten zijn inmiddels aangemerkt als rijksmonument. Nader archeologisch onderzoek moet meer helderheid brengen over deze belangwekkende plek in de vaderlandse en Alkmaarse geschiedenis.

De kapvergunning is verleend voor een grote populier, een grote linde, twee esdoorns, een veldesdoorn, een es en een meidoorn. Door het verwijderen van de bomen zorgt de gemeente ervoor dat het rijksmonument niet verder aangetast kan worden door boomwortels en het archeologische onderzoek kan worden voortgezet.

Ontwerp Victoriepark
Werkzaamheden aan de Frieschebrug en de Wageweg zijn aanleiding om naar de totale inrichting van het Victoriepark te kijken, en waar nodig verbeteringen aan te brengen in het groen. Het college heeft aangegeven dat de vestingwerken uitgangspunt moeten zijn van het ontwerp van de zuidoosthoek van het park. Het archeologisch onderzoek moet de historische informatie opleveren die hiervoor nodig is.

7 maart 2008