Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over logo Rijksoverheid

Kamerstuk | 06-03-2008

Minister-president Balkenende heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Van Raak (SP) over het nieuwe logo van de Rijksoverheid.

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Van Raak (SP), d.d. 25 februari 2008, nr. 22070812560.

De minister-president, minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

22070812560

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken over het nieuwe logo van de Rijksoverheid (ingezonden 25 februari 2008)
1. Hoeveel kosten zijn er gemoeid met het aanpassen van het 'nieuwe' logo voor de rijksoverheid?1) Valt dit binnen het budget van EUR 60.000,-?

2. Levert de aanpassing van het logo vertraging op voor de invoering? Zo ja, hoeveel vertraging? Zo neen, waarom niet?
3. Is de Hoge Raad van Adel betrokken geweest bij de aanbestedingsopdracht? Zo ja, hoe kan er dan een concept zijn gekozen dat niet voldoet aan de eisen? Zo neen waarom niet?
4. Is het beeldmerk van het ministerie van Algemene Zaken in het verleden aan de Hoge Raad van Adel voorgelegd? Zo ja, wat was hun oordeel hierover? Zo neen waarom niet?
5. Betekent de afkeuring van het nieuwe logo dat het beeldmerk van het ministerie van Algemene Zaken ook niet voldeed aan de eisen? Zo ja, wat voor gevolgen heeft dit? Zo neen waarom niet?


1) NRC Handelsblad, 21 februari 2008 ( http://www.nrc.nl/binnenland/article944264.ece/Hoge_Raad_van_Adel_wil_ aa)

22070812560

Antwoorden op de vragen van het lid Van Raak (SP) , d.d. 25 februari 2008:

1. De kosten voor de verdere uitwerking van het nieuwe logo vallen geheel binnen het budget van EUR 60.000.
2. De uitwerking van het logo levert geen vertraging op. In de planning was reeds voorzien dat na gunning van het nieuwe logo
-welke dat ook zou zijn- een periode van nadere uitwerking zou moeten volgen.

3. De Hoge Raad van Adel is niet betrokken geweest bij de aanbestedingsopdracht. Na de keuze voor een ontwerp dat geïnspireerd is op het Rijkswapen, werd betrokkenheid van de Hoge Raad van Adel opportuun voor de verdere uitwerking. Daarom hebben de Hoge Raad van Adel en het projectteam gezamenlijk de verdere uitwerking verkend. Het uiteindelijke ontwerp kan de goedkeuring van de Hoge Raad van Adel dragen.
4. Nee. Zoals reeds aangeven in eerdere beantwoording van kamervragen (2070808060) is de stilering van het Rijkswapen een onderdeel van het huidige logo van Algemene Zaken (dat verder bestaat uit een lijnenspel, wapenschild, vast kleurenpalet en belettering). In de onderlinge verhouding van alle onderdelen van het logo van Algemene Zaken is de stilering dermate klein dat de toevoeging van heraldische elementen (als de gravenkroon en de Nassau-blokken) niet of nauwelijks waarneembaar en technisch produceerbaar is. Voor zowel het ministerie van Algemene Zaken als de Hoge Raad van Adel was er daarom geen aanleiding om het logo van Algemene Zaken op deze heraldische aspecten te beoordelen. Het nieuwe rijksbrede logo is, in tegenstelling tot het logo van Algemene Zaken, in zijn geheel geïnspireerd op het Rijkswapen. Dit brengt met zich mee dat heraldische elementen wel waarneembaar en produceerbaar zijn. Daarom achtten zowel het ministerie van Algemene Zaken als de Hoge Raad van Adel het nu wel opportuun om de definitieve uitwerking van het ontwerp te toetsen op heraldische aspecten.

5. Nee (zie hierboven onder 4). Voor alle duidelijkheid is het goed te onderstrepen dat de Hoge Raad van Adel het nieuwe Rijksbrede logo op geen enkel moment heeft afgekeurd. Uw veronderstelling (en de beeldvorming) dat het nieuwe rijksbrede logo niet voldoet aan de eisen die vanuit heraldisch oogpunt gesteld kunnen worden, is onjuist. Als gesteld achtten zowel het ministerie van Algemene Zaken als de Hoge Raad van Adel het opportuun om de (geplande) definitieve uitwerking van het ontwerp te toetsen op heraldische aspecten.