Metaalunie

Eerst Europese exportpotentieel mkb stimuleren en benutten 7-3-2008

De Koninklijke Metaalunie onderschrijft de woorden van EZ-staatssecretaris Heemskerk, dat het mkb kansen laat liggen bij internationale handel en investeringen. De mkb-metaalsector is enorm gebaat bij een degelijke invulling van de handelsbevordering, die ondermeer gestalte krijgt via het Programma Starters op Buitenlandse markten en de actieve rol van de EVD hierbij in samenwerking met private organisaties. De Metaalunie vindt echter dat de staatssecretaris niet té ver voor de troepen uit moet lopen en het mkb eerst moet ondersteunen bij het voluit benutten van het exportpotentieel op de Europese markt. Dit stelt de Metaalunie in reactie op de nota Internationaal Ondernemen, die staatssecretaris Heemskerk vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Dat de staatssecretaris Nederlandse midden- en kleinbedrijven verder wil helpen opereren op complexe markten, nu zich op deze markten duidelijk steeds meer mogelijkheden aftekenen, is positief. Dit mag echter niet ten koste gaan van de aandacht voor de nabije markten. De Metaalunie hoopt dat de staatssecretaris de complexe en ver weg gelegen markten ziet als aanvulling. Als de kansen voor het mkb zich steeds verder uitbreiden, zal de overheid hierin mee moeten gaan. Voor veel mkb-ondernemers met exportpotentie is het uitbreiden van hun afzetgebied naar nabije markten echter al een hele onderneming, die veel tijd en geld kost. Om het exportpotentieel van mkb-bedrijven daadwerkelijk te stimuleren, zullen overheid, instanties en private organisaties de handen ineen moeten slaan om deze bedrijven te assisteren hun concurrentiepositie binnen Europa te versterken en uit te breiden.

Voor het mkb-metaal zijn verre markten veelal nog ver buiten bereik. De politieke instabiliteit, een zwak rechtsysteem, corruptie en onvolledige informatie over de kredietwaardigheid van bedrijven zijn aspecten die het voor veel mkb-ers te risicovol maakt te investeren in verre markten, volgens de Metaalunie. En waarom zou je naar deze onzekere verre markten gaan als er nog zo veel kansen zijn binnen Europa? De Koninklijke Metaalunie neemt ieder jaar een groot aantal mkb-metaalbedrijven mee met handelsmissies die in samenwerking met de EVD worden georganiseerd. Dit zijn hele praktische missies waar elk jaar weer vele tientallen startende exporteurs hun weg vinden naar nieuwe handelspartners in Europa. Geen economische missies, maar missies puur gericht op handel, waarmee zij gebaat zijn.

Dat de aandacht van mkb-bedrijven die voor het eerst exporteren allereerst uitgaat naar de nabije markten, blijkt overigens ook uit de PSB-regeling, waarvan de Metaalunie uitvoerder is. De meeste mkb-metaalbedrijven gebruiken deze regeling om hun eerste exportstappen te zetten naar landen als Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Meer informatie
verlinden@metaalunie.nl www.metaalunie.nl