Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T Februari 2008

Tien jaar Stabat Mater in Oirschot

Première Stabat Mater van componist Daan Manneke

Boxtel, februari 2008- Stichting Stabat Mater organiseert dit jaar voor de tiende keer het Stabat Mater in de St. Petruskerk in Oirschot. Dit jubileumjaar vullen we op een bijzondere wijze in. Naast de bekende Stabat Mater-compositie van Gioacchino Rossini vindt de première van de compositie van de internationaal bekende componist Daan Manneke plaats. De uitvoering van beide composities is in handen van Het Brabants Orkest en Brabant Koor onder leiding van dirigent Louis Buskens. Solisten zijn Renate Arends (sopraan), Barbara Kozelj (mezzosopraan), Andre Post (tenor) en Martin-Jan Nijhof (bas). Jaarlijks trekt dit concertweekend ruim 2000 bezoekers naar het typische Brabantse 'stadje'.

Daan Manneke en zijn Stabat Mater-compositie

Daan Manneke is geboren op 7 november 1939 in het Zeeuwse Kruiningen. Hij studeerde orgel en compositie aan de conservatoria van Tilburg, Brussel en Amsterdam. Daan Manneke is sinds 1972 docent aan het Conservatorium van Amsterdam voor analyse van de eigentijdse muziek en sinds 1985 tevens voor het hoofdvak compositie. Decennialang coachte en leidde hij binnen- en buitenlandse jonge componisten op. Daan Manneke componeerde, meestal in opdracht, circa 200 werken voor zeer uiteenlopende combinaties en ensembles. Vanaf 1985 is Manneke verbonden als docent compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Voor zijn vele verdiensten op muzikaal gebied ontving Daan Manneke in 1999 de cultuurprijs van de Provincie Noord-Brabant en de Koninklijke Onderscheiding "Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw" (2000).

Hoofdthema van de compositie die begin maart ten gehore wordt gebracht, is 'tegenstellingen', die terug te vinden zijn in de instrumentale en vocale keuzes.Tegenstelling is eveneens terug te vinden in het treurdicht Stabat Mater. Hiermee duidt Manneke op de 'levende' moeder die treurt om haar 'stervende' zoon.

Stabat Mater
Het Stabat Mater is van oorsprong een liturgisch gedicht. De tekst beschrijft het leed van Maria bij de kruisdood van Jezus. Stichting Stabat Mater is vanuit particulier initiatief begin 1998 opgericht met als doel het jaarlijks realiseren van kwalitatief hoogstaande uitvoeringen. Inmiddels is de jaarlijkse Stabat Mater-concertreeks uitgegroeid tot een beeldbepalend cultureel evenement van Brabant.

Kaartverkoop
Op vrijdagavond 7 maart (20.30 uur), zaterdagavond 8 maart (20.30 uur) en zondagmiddag 9 maart (14.15 uur) zijn er uitvoeringen. Vrijdag is uitverkocht. Voor de zaterdag en de zondag zijn nog mooie luisterplaatsen beschikbaar. Kaarten kunt u kopen bij het VVV-kantoor in Oirschot (tel. 0499-550599) en via de website: www.stabatmater.nl.