Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Fabrikanten van energiemeters kiezen KNX als standaard

De domoticastandaard KNX is door een grote groep bedrijven uit de internationale branche van gas-, warmte- en watermeterfabrikanten (FIGAWA) tot draadloze communicatiestandaard gekozen. Zij willen KNX gebruiken voor onder meer de verbruiksregistratie van water-, warmte- en gasmeters. Momenteel hebben planners, oprichters en eigenaren van meetinstallaties, waarbij het zogeheten telelezing van meters mogelijk is, in toenemende mate last van verschillende communicatietechnieken, protocollen en overdrachtsmedia.

Voor meetinstrumenten in woonhuizen en bedrijfspanden speelt de communicatie, in het bijzonder bij het op afstand uitlezen van meters, een steeds belangrijkere rol. Bovendien vereist de nieuwe EU-norm 'Energie-efficiency in gebouwen' (prEN15232) dat de klant zijn energieverbruik altijd kan inzien en bijsturen. Om aan dergelijke eisen op een economisch wijze te kunnen voldoen, pleit de vereniging FIGAWA ervoor om de draadloze oplossing van KNX (KNX RF) als standaard te kiezen, omdat deze ook al een voorname standaard is voor domotica en gebouwautomatisering.

De meterindustrie heeft nu duidelijke richtlijnen gedefinieerd met betrekking tot de standaarden die ze in woonhuizen en gebouwen wil gebruiken. Op basis daarvan kiest men voor een KNX-product dat zowel beide M-Bus-telegrammen (EN13757) als de KNX-telegrammen met een enkele ontvanger kan binnenhalen. Volgens de FIGAWA is KNX als standaard al stevig gevestigd waardoor de synergie met de verbruiksregistratie voor een verdere opbloei van KNX zal zorgen. De eerste KNX-meterproducten werden al op de vakbeurs ISH 2007 gepresenteerd. Het is waarschijnlijk dat op de komende editie van Light & Building in april in Frankfurt nog meer van deze meterproducten en innovaties te zien zullen zijn.

KNX is de enige wereldwijd erkende, internationale standaard voor domotica- en gebouwsysteemtechniek. Deze voldoet aan de Europese eisen van Cenelec EN50090 en CEN EN 13321-1 en tevens aan de internationale standaard ISO/IEC 14543-3. Een belangrijk voordeel is dat KNX meerdere communicatieprotocollen ondersteunt, zowel draadgebonden (2-draadleiding, powerline, IP/Ethernet) als draadloze communicatie (RF). Het KNX RF-protocol werkt via een frequentiebereik van 868 MHz. KNX RF is gebaseerd op het ISO-OSI-lagenmodel. De fysieke laag (physical layer) en de verbindingslaag (link layer) zijn op de betreffende delen van de norm EN 13757 (M-Bus) afgestemd. Dit zijn allemaal voordelen die voor de industrie van water-, warmte- en gasmeters een belangrijke rol speelden in hun besluit om KNX RF als communicatieprotocol de voorkeur te geven. Het frequentiebereik 868 MHz tot 870 MHz is in Europa gereserveerd voor de communicatie op korte afstand (short range device - SRD) bij applicaties in het huis. Overigens adviseert de FIGAWA, een vereniging met meer dan 1000 leden onder de gas-, warmte- en watermeterfabrikanten, het gebruik van de KNX als standaard voor alle overdrachtsmedia: draadgebonden (Twisted Pair), stroomnet (Powerline), draadloos (Radio Frequency) en IP.

Informatie voor de pers -

Ingezonden persbericht