Gemeente Sittard-Geleen


021_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Gemeente krijgt van ondernemers het rapportcijfer 6,6

Ondernemersklimaat Sittard-Geleen flink verbeterd

Sittard-Geleen, 7 maart 2008 -- Ondernemers in Sittard-Geleen zijn veel meer tevreden over het ondernemersklimaat in Sittard-Geleen dan twee jaar geleden. Kreeg de gemeente Sittard-Geleen toen nog het rapportcijfer 6,0 van de ondernemers, eind 2007 is dat cijfer een 6,6 geworden.

Dat blijkt uit de Benchmark Gemeentelijk Ondernemersklimaat 2007, die door het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Voor wethouder Pieter Meekels (Economie) van Sittard-Geleen komen de goede onderzoeksresultaten niet als een verrassing. ,,We hebben de afgelopen twee jaar veel energie gestoken in het verbeteren van de relatie tussen ondernemers en gemeente. Samen met de ondernemers proberen we allerlei zaken op de rails te zetten. Het MKB-stedenprogramma is daar een fraai voorbeeld van,' aldus wethouder Meekels.

Het ministerie van Economische Zaken spreekt in het rapport van een 'significant hogere waardering dan tijdens de nulmeting'. Die nulmeting vond plaats in 2005 in het kader van het Grote Steden Beleid waar ook Sittard-Geleen aan deelneemt.

Met het rapportcijfer 6,6 is Sittard-Geleen nu dichtbij het gemiddelde rapportcijfer van 6,7 dat de 31 grote steden in Nederland krijgen.

Een gedetailleerdere blik op de cijfers leert dat Sittard-Geleen op alle belangrijke gebieden een betere beoordeling krijgt dan twee jaar geleden. Het gaat dan om bijvoorbeeld bereikbaarheid en parkeren, veiligheid, onderhoud van openbare ruimte, startersbeleid en gemeentelijke dienstverlening. Hoewel op dat laatste terrein sprake is van grote vooruitgang, vergen de onvoldoendes die er staan extra aandacht, vindt wethouder Meekels. ,,De afgelopen tijd zijn we gestart met het verbeteren van de dienstverlening naar de ondernemers toe. Maar er zijn nog steeds te veel regels,' erkent de wethouder. Binnen de gemeente wordt inmiddels gewerkt aan een project om de regels voor ondernemers te vereenvoudigen.

Uit het onderzoek van het ministerie blijkt dat ondernemers in Sittard-Geleen het verkeersbeleid en parkeren het belangrijkste 'overheidsonderdeel' vinden. Ook aan de communicatie door de gemeente hechten ze veel waarde. Minder belangrijk vinden ze het aanbod van publieke diensten (zorg, welzijn, onderwijs) en rbeidsmarktbeleid.,,Opmerkelijk,' meent wethouder Meekels, ,,want juist deze factoren gaan in de nabije toekomst een heel belangrijke rol spelen bij het aantrekken van arbeidskrachten in onze regio.'

Oordeel selectie belangrijkste indicatoren ondernemingsklimaat Sittard-Geleen

Nulmeting

Tussenmeting

Ontwikkeling

Algemeen oordeel ondernemingsklimaat

6,0

6,6


+

Beschikbare ruimte

6,3

6,4


+

Bereikbaarheid per auto

7,1

7,3


+

Parkeermogelijkheden

6,3

6,4


+

Bereikbaarheid per openbaar vervoer

5,9

6,4


+

Veiligheid omgeving bedrijfspand

6,2

6,3


+

Staat van de openbare ruimte

6,5

6,8


+

Ontwikkeling en herstructurering bedrijfslocaties

5,6

6,2


+

Startersbeleid

5,5

5,8


+

Promotie- en acquisitiebeleid

5,5

6,0


+

Arbeidsmarktbeleid

5,8

6,4


+

Kwaliteit gemeentelijke dienstverlening

5,2

5,7


+

Duidelijkheid gemeentelijke organisatie

5,1

5,3


+

Duidelijkheid gemeentelijk beleid/regelgeving

5,4

5,4

=

Mate van aandacht voor verbeteren ondernemingsklimaat

5,1

5,4


+

Legenda:

Verschil nul- en eindmeting kleiner of gelijk aan -0,2 en/of statistisch significante daling

: -

Verschil nul- en eindmeting tussen -0,1 en +0,1 mits geen statistisch significante stijging of daling

: =

Verschil nul- en eindmeting groter of gelijk aan +0,2 en/of statistisch significante stijging

: +


---