Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 7 maart 2008
Plaats Nieuw Bergen

Raad van State stelt gemeente deels in het gelijk
Definitief einde buitenlandse werknemers De Looi

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) heeft onlangs besloten dat het gemeentebestuur van Bergen terecht besloten heeft dwangsommen op te leggen aan Horizon Meat Services bv wegens de huisvesting van buitenlandse werknemers op Recreatiepark De Looi in Wellerlooi.

Sinds de tweede helft van 2005 worden op het recreatieterrein in Wellerlooi tientallen buitenlandse werknemers gehuisvest. Meldingen en klachten over overlast van omwonenden waren aanleiding voor de gemeente om de situatie te onderzoeken. In september 2006 besloot de gemeenteraad dat geen medewerking wordt verleend aan initiatieven om kampeerterreinen vrij te geven voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. De terreinen dienen beschikbaar te blijven voor toeristisch-recreatieve doeleinden.

De gemeente besloot in mei 2006 om de campingexploitant en diverse uitzendbureaus een last onder dwangsom op te leggen wegens de huisvesting van buitenlandse werknemers op het kampeerterrein van Recreatiepark De Looi. Horizon Meat Services bv en H.A. de Boers Onroerend Goed bv hebben de juistheid van deze besluiten tot aan de hoogte rechterlijke instantie aangevochten. Onlangs besloot de Afdeling dat het gemeentebestuur terecht besloten had dwangsommen op te leggen aan Horizon Meat Services bv. Het beroep van de campingexploitant werd daarentegen gegrond verklaard door de Afdeling. De redactie van de planvoorschriften verzette zich er volgens de Afdeling tegen om anderen dan de feitelijke gebruiker (huisvester) een last onder dwangsom op te leggen ter zake van de huisvesting van buitenlandse werknemers.

Voordat de Afdeling dit concludeerde werd dit hiaat in de planvoorschriften echter al door de gemeente onderkend. Inmiddels is dit gebrek dan ook hersteld. Nu kan ook de campinghouder zich niet langer op basis van formeel juridische redenen aan zijn verantwoordelijkheid onttrekken wanneer de huurders van zijn chalets deze in strijd met de planvoorschriften gebruiken.

De advocaat van de campingexploitant heeft na het lezen van de uitspraak van de Afdeling namens zijn cliënt laten weten dat alle drie de gerechtelijke procedures die verband houden met de huisvestingsproblematiek op de camping zullen worden ingetrokken en dat vanaf 1 mei 2008 definitief een einde zal komen aan de huisvesting van buitenlandse werknemers op het kampeerterrein van Recreatiepark De Looi bv.