Ingezonden persbericht


Persbericht

Concert door 800 leerlingen èn Holland Symfonia in het Concertgebouw

Amsterdam, 4 maart 2008. - Op vrijdag 7 maart gaat een nieuw educatief project van het Concertgebouw en Holland Symfonia in première. Het orkest zal samen met 800 leerlingen een geheel nieuwe versie van De Schilderijententoonstelling van Moesorgski tot klinken brengen. Gedurende de afgelopen weken is er op 54 scholen voor primair onderwijs door de muziekdocenten in het kader van de Muziekluisterlessen hard gewerkt om met de leerlingen dit concert voor te bereiden. De muzikale inbreng van de leerlingen is volwaardig en veeleisend: zingen, ritmische spreekkoren, klankvelden en complexe body-percussion. De muzikale bewerking van dit meesterwerk voor deze ongebruikelijke bezetting is gemaakt door Toek Numan. Holland Symfonia staat in dit project onder leiding van Peter Biloen. De regisseur Margrith Vrenegoor heeft de bestaande 'verhalen' van De Schilderijententoonstelling losgelaten en een nieuwe verhaallijn aangebracht. Eric Robillard heeft de vertaling van de voorstelling naar de voorbereidende activiteiten op school gemaakt en zal het concert presenteren.

Het Concertgebouw en Holland Symfonia bieden sinds 2001 een symfonisch project aan scholen voor primair onderwijs in Amsterdam en omgeving. Jaarlijks worden met dit aanbod circa 7.000 leerlingen bereikt. Deze projecten kwamen tot stand in een nauwe samenwerking met de docenten van de Muziekluisterlessen. Deze muziekvakdocenten verzorgen een serie van 10 lessen aan de bovenbouw van het primair onderwijs. De lessen worden gefinancierd door de stadsdelen van Amsterdam, de docenten vallen onder de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO). In de afgelopen jaren is het concept van dit project veranderd van een concert waarbij de rol van de leerlingen van luisteraar is uitgegroeid tot de rol van mede uitvoerende. De betrokkenheid van de leerlingen is hiermee toegenomen waardoor hun beleving en waardering van het concert aan diepgang heeft gewonnen.

Met ingang van het nieuwe schooljaar zullen de Muziekluisterlessen in de huidige vorm ophouden te bestaan. Het team dat de Muziekluisterlessen organiseert en uitvoert wordt bij DMO opgeheven en op dit moment is nog niet bekend hoe de stadsdelen een nieuwe invulling zullen gaan geven aan de gereserveerde middelen voor muziekeducatie. Uiteraard blijven het Concertgebouw en Holland Symfonia een symfonisch project aan het primair onderwijs bieden. De opzet zal door het wegvallen van De Muziekluisterlessen echter gewijzigd worden. Het Concertgebouw en Holland Symfonia spreken de hoop uit dat de Gemeente Amsterdam en de Stadsdelen nieuwe wegen vinden om de deelname van Amsterdamse basisschoolleerlingen aan dit succesvolle educatieprogramma zeker te stellen.

De Schilderijententoonstelling gaat op vrijdag 7 maart om 11.30 uur in première en is verder dezelfde dag nog te beluisteren om 13.30 uur en op 2 en 9 juni om 9.30, 11.30 en 13.30 uur.