Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 072 /JH
Datum: 6 maart 2008

Fries Jeugd Parlement presenteert voorstellen
in algemene vergadering

De 'statenleden' van het Fries Jeugd Parlement hebben hun plannen klaar voor de algemene afsluitende vergadering van vrijdag 7 maart. Na twee dagen van vergaderen en plannen maken, presenteren de acht commissies morgen hun plannen in de algemene vergadering. Het FJP heeft E 2.500, - te verdelen voor de plannen die daadwerkelijk worden uitgevoerd. De provincie Fryslân organiseert dit jaar voor de zeventiende keer het Fries Jeugd Parlement (FJP). De vergadering vindt morgen tussen 8.45 en 16.30 uur in de statenzaal van het Provinsjehûs plaats. Om half vijf wordt de voorzittershamer overgedragen aan gedeputeerde T.Schokker die daarmee het zeventiende Fries Jeugd Parlement afsluit.

Tien scholen uit de hele provincie doen mee, elke school is vertegenwoordigd door een groep leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar. Elke school vormt een politieke partij. Het doel van het Fries Jeugd Parlement is dat jongeren meer inzicht krijgen in de provinciale politiek en zich kunnen inleven in de rol van een statenlid.

Een overzicht van de voorstellen van de verschillende commissies:

Ruimtelijke orde en volkshuisvesting.
De commissie wil een website, zodat jongeren gemakkelijker aan gastgezinnen kunnen komen in Friesland. Als voorbeeld worden scholieren genoemd die van de eilanden afkomstig zijn. Een ander doel van de website is om met andere jongeren in contact te komen.

Economische zaken.
Deze commissie vindt het belangrijk dat jongeren snel een baan of stageplek krijgen. Het middel dat ze hiervoor willen inzetten is een website.

Verkeer en Vervoer.
De commissie Verkeer en Vervoer stelt voor meer aandacht te besteden aan het jongerenvervoer naar huis na een avondje stappen. Vooral in Drachten wil de commissie hiervoor een taxibedrijf inzetten.

Openbare orde en veiligheid.
Deze commissie maakt zich zorgen over het (overmatig) alcoholgebruik van jongeren. Om de jongeren van de gevaren bewust te maken stellen zij voor een reclamespot te laten maken door Omroep Mercurius en Friesland College.

Recreatie, Toerisme en Sport.
De commissie wil een muziekfestival organiseren in een gracht van Leeuwarden. Ook cabaretiers worden hierbij betrokken. Voor de uitvoering wordt een evenementenbureau gecontracteerd.

Multicultureel Fryslân
De commissie wil dat er meer aandacht komt voor andere culturen. Om dit onder de aandacht te brengen stellen ze voor een fotowedstrijd te houden over andere culturen. De winnende foto's zijn te zien in de bibliotheken van Burgum, Drachten, Heerenveen en Oosterwolde.

Welzijn en Zorg
De commissie Welzijn en Zorg maakt zich zorgen over de alcohol en drugsproblemen onder jongeren. In samenwerking met de commissie Openbare orde en Veiligheid willen zij deze problemen aanpakken. Hiervoor wordt een website opgezet.

Milieu, Cultuur en Landschap.
Deze commissie stelt voor om het afval op de middelbare scholen beter te scheiden. Door middel van een reclamecampagne met een bekende Nederlander wordt dit onder de aandacht gebracht. Van de deelnemende scholen van het Fries Jeugd Parlement zijn positieve reacties ontvangen.


---- --