Fortis Bank

Persbericht

Brussel/Utrecht, 7 maart 2008

Jaarresultaten 2007

Nettowinst Fortis EUR 4,0 miljard in 2007, met sterke commerciële activiteit in zowel het Bank- als het Verzekeringsbedrijf

Voorgesteld contant dividend van EUR 0,59 brengt totaaldividend op EUR 1,176 per aandeel (EUR 1,171 in 2006)


· Nettowinst 2007 Fortis exclusief de desinvestering van CaiFor EUR 3,0 miljard op basis van een prudente aanpak gebaseerd op strikte aannames van bijzondere waardeverminderingen op super senior CDO's met subprime exposure. Het effect van deze bijzondere waardeverminderingen op de nettowinst bedraagt EUR 1,5 miljard.


· De onderliggende nettowinst van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO steeg met 17% naar EUR 1.355 miljoen. De nettobijdrage aan het resultaat van Fortis bedroeg EUR 179 miljoen voor de 76 dagen van consolidatie. Het transitie- en integratieproces ligt volledig op koers en de aannames over synergie en winstbijdrage worden bevestigd.


· Bankbedrijf

- Bijdrage aan de nettowinst in 2007 EUR 1,8 miljard, een daling van 44% door bijzondere waardeverminderingen gerelateerd aan subprime
- Gestegen nettorentebaten en inkomsten uit commissies en vergoedingen krachtige aanjagers van 10% totale batengroei
- Vermogen onder beheer steegmet 9% naar EUR 208 miljard, EUR 13,9 miljard netto-instroom in 2007
- Solide onderliggende kredietgroei van 16% in 2007 dankzij sterke commerciële performance
- Kredietschadeverhouding op 5 basispunten, exclusief de bijzondere waardeverminderingen op subprime leningen

- De helft van de kostenstijging van 12% was toe te schrijven aan investeringen in groei


· Verzekeringsbedrijf
- Nettowinst voor 2007 exclusief desinvesteringen EUR 1,6 miljard, een stijging van 12% ondanks het effect van de storm Kyrill, de overstromingen in het VK en de onrust op de kapitaalmarkten. De stijging werd gedreven door solide prestaties van de activiteiten en hoge meerwaarden
- Bruto-instroom in Leven stijgt met 9% naar EUR 13,2 miljard; brutopremies in Niet-leven met 9% omhoog naar EUR 5,5 miljard.
- Value Added by New Business 6% hoger, Embedded Value met 8% omhoog


· Nettowinst in het vierde kwartaal EUR 0,4 miljard, vergeleken met EUR 0,8 miljard in het derde kwartaal en EUR 0,8 miljard in het vierde kwartaal van 2006.
- Nettoverlies van EUR 0,9 miljard in het Bankbedrijf in het vierde kwartaal door bijzondere waardeverminderingen gerelateerd aan subprime. Nettorentebaten groeiden, risicogewogen verplichtingen daalden licht in vergelijking met het derde kwartaal.
- Nettowinst exclusief desinvesteringen van EUR 0,5 miljard in het Verzekeringsbedrijf het vierde kwartaal, ondersteund door meerwaarden die de onrust op de kapitaalmarkten en additionele verplichtingen ten aanzien van unit-linked polissen in Nederland compenseerden. De desinvestering van CaiFor droeg EUR 0,9 miljard bij aan de nettowinst in het vierde kwartaal. Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 1

Commentaar van Jean-Paul Votron, CEO van Fortis:

"Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor Fortis. Velen zullen het jaar 2007 natuurlijk associëren met de overname van ABN AMRO door het consortium, die ons in staat stelt om onze strategie versneld door te voeren. Maar als CEO ben ik ook bijzonder verheugd dat wij onze groeiplannen voor 2007 verder hebben kunnen uitvoeren, ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Fortis was echter niet immuun voor de gevolgen van de onrust op de wereldwijde kredietmarkten en, zoals in januari werd aangekondigd, voelen onze resultaten de druk van bijzondere waardeverminderingen op de subprime CDO-portefeuille. Dankzij de voortgaande concentratie op de fundamentals van onze businesses plus selectieve desinvesteringen kunnen wij echter ons vertrouwen in onze solvabiliteits- en liquiditeitspositie bevestigen.

Fortis heeft zich met succes toegelegd op het leveren van tastbare waarde voor zijn klanten, getuige de sterke commerciële prestatie over 2007. Mijn dank gaat uit naar de 65.000 medewerkers over de hele wereld die deze prestatie neerzetten ondanks het instabiele marktklimaat. De voortgaande concentratie op de klant heeft ons geholpen om de klantgerelateerde baten te verhogen, om de nettorentebaten robuust te houden en om sterke groei van de inkomsten uit commissies en vergoedingen en verzekeringspremies te realiseren.

De overtuigende strategische logica van onze overname van de geselecteerde activiteiten van ABN AMRO is tijdens deze periode alleen maar duidelijker geworden. Niet alleen overtroffen deze activiteiten de verwachtingen met een stijging van 17% in de onderliggende winst, ze geven ons ook extra distributiekracht, ze versterken onze retail financieringscapaciteit en geven ons tot slot een krachtige en voorspelbare inkomstenstroom en verlagen het totale risicoprofiel van onze onderneming.

Zoals verwacht, maken we goede vorderingen met onze plannen voor de integratie van ABN AMRO. Onze klanten ervaren reeds het voordeel van ons versterkte productaanbod. In januari hebben we bijvoorbeeld het eerste ABN AMRO beleggingsproduct geïntroduceerd binnen het Fortis netwerk. Fortis is nu in de positie om de vermogensbeheeractiviteiten van ABN AMRO af te splitsen en deze daarna te integreren binnen Fortis Investments. Wat betreft de financiering van de ABN AMRO-transactie hebben wij de doelstelling voor de financieringsmix licht bijgesteld. Desinvesteringen en externe deelnemingen in het kapitaal van enkele van onze businesses zullen een belangrijk onderdeel uitmaken van de afronding van de financiering en de versterking van onze vermogenspositie. Dit is een van mijn belangrijkste prioriteiten voor 2008. Naast de aankondigingen die wij in de afgelopen weken hebben gedaan, zijn wij in exclusieve onderhandelingen over een nieuwe transactie die onze solvabiliteitspositie aanzienlijk zal versterken. Deze voorgenomen transactie is volledig in lijn met onze eerder aangekondigde strategie en visie met betrekking tot de ontwikkelingen van onze markten en businesses. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 2

Hoewel ik verheugd ben over de vorderingen die wij maken, kunnen wij ons geen zelfgenoegzaamheid veroorloven. Wij verwachten dat de markten in de nabije toekomst uitdagend zullen blijven en daarom verhogen wij onze inspanningen om de kosten onder controle te houden in lijn met onze operating leverage doelstellingen en blijven wij ons concentreren op risicobeheer. Wat de subprime-markt betreft, hebben we de vereiste stappen genomen om onze CDO-activiteiten terug te brengen en wij hebben tevens besloten om een zeer strikt waarderingsmodel toe te passen ten aanzien van onze super senior CDO's met subprime exposure. Dit leidt tot relatief hoge dekkingsverhoudingen, maar reduceert onze nettowinst exclusief desinvesteringen tot EUR 3,0 miljard.

De onderliggende winst blijft solide en onze solvabiliteit blijft sterk. Daarom heeft de Raad van Bestuur de intentie om aan de Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders een totaaldividend van EUR 1,18 per aandeel voor te stellen (EUR 0,59 slotdividend voor 2007), ondanks de volatiele marktomstandigheden. Ons doel en onze prioriteiten voor 2008 zijn duidelijk, ongeacht de op de financiële sector drukkende externe factoren. Wij bouwen verder op de huidige activiteitengroei en blijven ons concentreren op het leveren van sterke prestaties voor onze klanten en onze aandeelhouders terwijl wij tegelijkertijd zorgen voor de succesvolle integratie van de activiteiten van ABN AMRO."

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 3


1. Fortis


1.1. Resultaat

Nettowinst Fortis
De aan de aandeelhouders toewijsbare nettowinst kwam uit op EUR 3.994 miljoen - 8% lager dan in 2006 - en omvatte een gerealiseerde meerwaarde van EUR 947 miljoen op de verkoop van CaiFor. Op basis van strenge criteria is er een bijzondere waardevermindering van EUR 2,4 miljard vóór belastingen genomen op de super senior CDO subprime portefeuille, waarvan voornamelijk het resultaat in het Bankbedrijf te lijden had.

De nettowinst exclusief desinvesteringen voor het vierde kwartaal eindigde in een verlies van EUR 533 miljoen vergeleken met een nettowinst van EUR 797 miljoen in het derde kwartaal. Het Bankbedrijf rapporteerde een nettoverlies van EUR 881 miljoen, door de bijzondere waardeverminderingen op de subprime-portefeuille. De nettowinst exclusief desinvesteringen in het Verzekeringsbedrijf bedroeg EUR 529 miljoen, dankzij het feit dat meerwaarden de onrust op de kapitaalmarkten en additionele verplichtingen ten aanzien van unit-linked Levenpolissen in Nederland compenseerden.

Nettowinst Bankbedrijf
De nettowinst voor 2007 bedroeg EUR 1.768 miljoen, een daling van 44% ten opzichte van het voorafgaande jaar. Fortis heeft een strenge beoordelingsaanpak gehanteerd ten aanzien van bijzondere waardeverminderingen op super senior CDO's met subprime exposure Het effect op de nettowinst van deze bijzondere waardeverminderingen bedroeg EUR 1,5 miljard (EUR 2,4 miljard vóór belastingen).

De totale subprime gerelateerde bijzondere waardeverminderingen bedroegen EUR 2,7 miljard (EUR 1,7 miljard na belastingen). Exclusief deze waardeverminderingen zou de nettowinst voor 2007 EUR 3,5 miljard hebben bedragen, een stijging van 11% vergeleken met 2006. Dit resultaat weerspiegelt de sterke onderliggende performance en de grote commerciële activiteit gedurende het hele jaar.

Solide batengroei compenseerde de kostenstijging ruimschoots, de kosten waren voornamelijk het gevolg van investeringen in groei en een stijging van 8% in het aantal FTE's. Exclusief het effect van de CDO subprime portefeuille in de VS bedroeg de kredietschadeverhouding 5 basispunten.

In het vierde kwartaal werd een nettoverlies van EUR 881 miljoen geleden, wat in geheel was toe te schrijven aan bijzondere waardeverminderingen gerelateerd aan de subprime-portefeuille. Exclusief deze waardeverminderingen bedroeg de nettowinst EUR 0,8 miljoen, een stijging van 51% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006.

Nettowinst Verzekeringsbedrijf Het Verzekeringsbedrijf van Fortis behaalde een sterke nettowinst, verstevigde zijn solide marktposities in Europa en Azië en bleef tegelijkertijd gericht op winstgevende groei en kostencontrole.

De nettowinst exclusief desinvesteringen kwam uit op EUR 1.587 miljoen, een stijging van 12% temidden van uitdagende marktomstandigheden. De solide operationele prestatie onder voortgaande concentratie op winstgevendheid en hogere meerwaarden had te lijden van natuurgeweld, de onrust op de wereldwijde kapitaalmarkten en additionele verplichtingen ten aanzien van beleggingspolissen in het Nederlandse Levenbedrijf.

De nettowinst exclusief desinvesteringen in het vierde kwartaal van EUR 529 miljoen was 80% hoger dan in het derde kwartaal. De impact van de wereldwijde kredietcrisis en de additionele verplichtingen gerelateerd aan beleggingspolissen in Nederland werd ruimschoots gecompenseerd door de hogere meerwaarden in Leven en Niet- leven.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 4

Nettowinst Algemeen
Het netto negatieve resultaat voor 2007 bedroeg EUR 308 miljoen

De nettowinst in het vierde kwartaal was rond EUR 97 miljoen lager dan in het voorafgaande kwartaal door de per saldo additionele eliminatie gerealiseerde meerwaarden op aandelen ABN AMRO.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 5


1.2 Stand van zaken rond ABN AMRO

Nadat zekerheid werd verkregen over de aanmelding van het vereiste minimum aantal aandelen ABN AMRO in oktober vorig jaar werd het bod van het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis op de activa van ABN AMRO onvoorwaardelijk en werd de volgende stap in de transactie, de transitie en integratie van de respectievelijke activiteiten van ABN AMRO die werden overgenomen door de consortiumbanken, een feit. Op
2 november 2007 maakte het consortium bekend dat het 99% van de aandelen van ABN AMRO in handen had.

Op 10 december 2007 diende de Raad van Bestuur van ABN AMRO het transitieplan in bij DNB. De goedkeuring van DNB voor dit plan wordt midden maart 2008 verwacht. Fortis heeft nu 60 dagen om de integratieplannen te presenteren.

Op 31 januari 2008 kreeg Fortis toestemming van DNB voor de voorgestelde afsplitsing van ABN AMRO Asset Management (AAAM) van ABN AMRO Bank, de eerste mijlpaal in de integratie van de activiteiten van ABN AMRO binnen Fortis. De fusie met Fortis Investments wordt naar verwachting tegen 1 april 2008 afgerond waarna de integratie kan beginnen.

Vijf maanden na de goedkeuring van het bod blijft Fortis overtuigd van de uitstekende strategische match. De transactie versterkt het marktleiderschap van Fortis in de thuismarkt de Benelux. Door de gecombineerde vermogensbeheer- en private banking activiteiten wordt Fortis een grote speler in Europa en de transactie draagt bij aan een gezond en stabiel winstprofiel voor Fortis.

Daar komt bij dat de consortiumpartners en ABN AMRO grote vorderingen hebben gemaakt met de verificatie van sleutelinformatie die essentieel is in het opzetten van het integratieplan, in het bereiken van overeenstemming ten aanzien van klantengroepen en de benadering van talent. In totaal houden ongeveer 1.000 FTE's verspreid over 14 transitie- en integratieteams zich op dit moment bezig met dit groepsbrede project.

Aannames ten aanzien van winst, synergie en integratiekosten bevestigd

Op basis van de bevindingen tot nu toe tijdens het transitieproces, dat geconcentreerd was op verificatie en ontvlechting van informatie kan Fortis de eerder bekendgemaakte aannames bevestigen ten aanzien van winststromen, verwachte groei, kosten-batensynergie en integratiekosten.

Op 28 februari 2008 maakte ABN AMRO haar jaarresultaat over 2007 bekend. De gepubliceerde cijfers bevestigen de goede prestaties van de door Fortis overgenomen activiteiten en overstijgen zelfsde eerdere verwachtingen.

De netto onderliggende winst over 2007 van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO bedroeg EUR 1.355 miljoen, een stijging van 17% ten opzichte van 2006 (EUR 1.158 miljoen). Dit goede resultaat is gebaseerd op een sterke onderliggende commerciële prestatie die tot uiting kwam in veerkrachtige nettorentebaten en netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen ondanks de volatiele marktomstandigheden eind 2007 en de onzekerheid tijdens het biedingsproces zelf. Alle businesses, Retail en Commercial/Corporate activiteiten in Nederland, Private Clients activiteiten en Asset Management droegen bij aan deze groei, met respectievelijke nettowinst van EUR 854 miljoen, EUR 307 miljoen en EUR 194 miljoen. Deze resultaten geven ons een stevige basis voor de realisering van onze groeiplannen en synergieën.

De totale voorziene synergie van EUR 1,3 miljard met een verwacht volledig effect vanaf 2010 wordt bevestigd. De totale geschatte integratiekostenzijn eveneens in overeenstemming met het eerder bekendgemaakte bedrag van EUR 1,5 miljard.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 6

Soepele integratie van alle ABN AMRO business units In het laatste kwartaal van 2007 kwamen de consortiumpartners tot een aantal definitieve overeenkomsten in lijn met de strekking van de Consortium and Shareholdersagreement (CSA). Deze overeenkomsten zijn geïntegreerd in het Transitieplan en leiden niet tot prijsaanpassingen tussen de leden van het consortium.


· BU Nederland:
Fortis neemt de MKB en corporate clients activiteiten van de BU Nederland van ABN AMRO over. Daarnaast is Fortis de afsplitsing van de business units Global Markets en Transaction Banking overeengekomen, waardoor de voortgang van de dienstverlening aan de overgenomen klantensegmenten en businesses wordt gegarandeerd Dit omvat ook de Nederlandse tak van het Private Investor Products team. Fortis verwelkomt tevens het Corporate Advisory M&A team dat zich bezighoudt met het MKB en corporate client segment in Nederland.


- Retail Banking
Het integratieteam heeft zijn visie tot 2010 voor de gecombineerde Fortis en ABN AMRO retailorganisaties afgestemd. Deze visie combineert het beste van twee werelden voor klantgerichte dienstverlening via meerdere kanalen. Bovendien zijn de eerste initiatieven genomen ter optimaal gebruik van de additionele product- en service capaciteit ten behoeve van het retailnetwerk, ook buiten Nederland.


- Merchant Banking: Het integratieteam concentreert zich op dit moment op het opstellen van een integratieplan inclusief het identificeren van synergie en best practices. Een belangrijk aspect hierin zijn de door de Europese Commissie vereiste desinvesteringen die in het laatste kwartaal van 2008 gerealiseerd moeten zijn, waarna de gefaseerde afsplitsing en integratie van de verschillende overgenomen activiteiten van start gaat.


· BU Private Clients: Fortis neemt de Private Clients activiteiten van ABN AMRO over inclusief de International Diamond and Jewellery Group en exclusief de activiteiten in Italië en Latijns-Amerika. De activiteiten in India en Indonesië worden verkocht aan RBS.

Er is een aantal operationele beslissingen genomen en de eerste kansen voor kruisbestuiving van de bedrijfsmatige activiteiten zijn in kaart gebracht. De belangrijkste opdracht van de gecombineerde onderneming ligt in het maximaal gebruikmaken van de verbeterde aanwezigheid en de bewezen kracht de Private bank Het grootste deel van de integratie van de Private Clients activiteiten zal in de loop van 2009 zijn beslag krijgen.


· BU Asset Management:
Zoals vermeld, was de toestemming van DNB voor de afsplitsing van ABN AMRO Asset Management een mijlpaal. De integratie betreft ongeveer 300 mensen in 28 landen.

Op 1 april 2008 moet de juridische afsplitsing en de daadwerkelijke integratie van de Asset Management activiteiten van start gaan. Uit de combinatie van de twee vermogensbeheerders ontstaat een vermogensbeheerder van topkwaliteit, die profiteert van wereldwijde aanwezigheid verspreid over 30 landen en die meer dan 2.000 mensen in dienst heeft.

Op 27 februari 2008 maakten Fortis en Santander bekend dat Santander de Braziliaanse vermogensbeheeractiviteiten overneemt die Fortis in handen kreeg als onderdeel van de overname van ABN AMRO door het consortium.

Investor Day op 22 mei 2008
Meer informatie over de transitie en integratie van ABN AMRO wordt gegeven tijdens de Investor Day die op 22 mei in Brussel wordt georganiseerd. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 7


1.3 Informatie over de beleggingsportefeuille en overige exposure

Structured credit portefeuille De totale structured credit-portefeuille van Fortis exclusief afschrijvingen bedroeg EUR 48 miljard ultimo 2007. De portefeuille valt uiteen in drie segmenten:


- US subprime CDO portefeuille EUR 2,9 miljard
- Credit spread portefeuille EUR 42,2 miljard
- Insurance ABS portefeuille EUR 3,1 miljard

Binnen het Bankbedrijf werd EUR 2,4 miljard (EUR 1,5 miljard na belastingen) aan bijzondere waardeverminderingen genomen op de super senior CDO portefeuille met subprime exposure in het vierde kwartaal. Daarnaast werd in 2007 EUR 0,2 miljard aan bijzondere waardeverminderingen genomen op de lager dan super senior tranches en een aantal warehouse positions gerelateerd aan de origination activiteit Tot slot werd EUR 0,1 miljard aan bijzondere waardeverminderingen geboekt op de credit spread-portefeuille, waarmee de totale subprime waardeverminderingen in het Bankbedrijf in 2007 op EUR 2,7 miljard uitkwamen (EUR 1,7 miljard na belastingen).

Bij het Verzekeringsbedrijf bedroeg het totale effect van de kredietcrisis EUR 0,3 miljard (EUR 0,2 miljard na belastingen), ongeveer de helft door bijzondere waardeverminderingen en de helft door mutaties in de reële waarde door de V&W.

US Subprime CDO portefeuille

Fortis heeft de waarde van haar US subprime super senior CDO portefeuille met een bruto-exposure van EUR 5,3 miljard geëvalueerd. Fortis heeft een prudente beoordelingsaanpak gehanteerd gebaseerd op strikte aannames ten aanzien van bijzondere waardeverminderingen op super senior CDO's met subprime exposure Dit resulteerde in bijzondere waardeverminderingen van 43% voor de High Grade super senior CDO tranches en 57% voor de Mezzanine super senior CDO tranches. De totale impact op de nettowinst van deze bijzondere waardeverminderingen bedroeg EUR 1,5 miljard (EUR 2,4 miljard vóór belastingen).

Zoals voorzien, werd in het vierde kwartaal een bijzondere waardevermindering van EUR 0,2 miljard genomen op de below super senior tranches en een aantal warehouse posities die gerelateerd zijn aan de origination activiteit.] De enige netto-exposure (na bijzondere waardeverminderingen) gerelateerd aan subprime CDO's die overblijft, zijn de AAA super senior high grade en Mezzanine tranches.

Credit Spread portefeuille

Fortis Bank beheert een portefeuille van gestructureerde kredieten gericht op het genereren van stabiele spread- inkomsten op de lange termijn. De conservatieve portefeuille is gericht op de hoogste kwaliteit activa en is goed gediversifieerd over een groot aantal effecten met een gemiddelde omvang van EUR 20 tot 25 miljoen.

Meer dan 93% van de portefeuille betreft AA of beter, waarvan 84% in AAA. De grote meerderheid van de effecten in portefeuille betreft securisitaties van de hoogste rangorde, zoals RMBS, ABS en CLO's. Minder dan 6% van de portefeuille bestaat uit CDO's.

Naast de exposure aan subprime CDO tranches heeft Fortis een beperkte exposure aan subprime RMBS. Eind 2007 bedroeg de bruto-exposure EUR 0,6 miljard. De portefeuille bestaat voornamelijk uit AAA super senior tranches (76%), het overige betreft AA. Gegeven de huidige kredietverbetering zullen zelfs met een cumulatief verlies van 30% geen bijzondere waardeverminderingen nodig zijn op deze tranches. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 8

De totale bijzondere waardeverminderingen op de credit spread-portefeuille bedroegen EUR 0,1 miljard in 2007. Door de verdere verwijding van de credit spread steeg de negatieve herwaardering van de Structured Credit portefeuille in `available for sale' van EUR 0,7 miljard aan het einde van het derde kwartaal naar EUR 0,9 miljard eind 2007. Deze negatieve herwaarderingen hebben geen effect op de V&W of het kernvermogen.

Verzekeringsportefeuille

De totale netto-exposure van het Verzekeringsbedrijf aan structured credits bedraagt EUR 3,1 miljard. De portefeuille biedt verzekeringen met vaste en relatief hoge financiele inkomstenen draagt tegelijkertijd bij aan de diversificatie van de beleggingen van het Verzekeringsbedrijf. De grote meerderheid van de portefeuille is van hoge kwaliteit en is goed gediversifieerd wat betreft het onderpand en de geografie. De subprime exposure in de VS is beperkt tot EUR 0,2 miljard, waarvan de meerderheid van goede kwaliteit en bijna geheel in oudere jaargangen; de exposure aan de jaargangen 2006 en 2007 bedraagt minder dan EUR 10 miljoen.

Binnen het Verzekeringsbedrijf werd in 2007 EUR 147 miljoen aan bijzondere waardeverminderingen genomen op verschillende schuldinstrumenten. Rekening houdend met mutaties in de reële waarde door de V&W, kwam het totale effect van de kredietcrisis voor het Verzekeringsbedrijf voor geheel 2007 uit op EUR 336 miljoen vóór belastingen.

Een gedetailleerde weergave van de structured credit-portefeuille vindt u in de presentatie voor beleggers op www.fortis.com.

Scaldis

Fortis beheert één conduit, Scaldis, die in 1999 werd opgezet en op dit moment ongeveer EUR 18 miljard heeft uitstaan. Scaldis is onderdeel van de bovenbeschreven credit spread-portefeuille. Scaldis is een hybride ABCP programma met 70% AAA effecten en 30% multi-seller receivables en heeft de hoogste mogelijke ST ratings (P1/F1+/A1+). Ondanks de ontwikkelingen op de wereldwijde commercial paper-markt is het programma in staat geweest zichzelf extern te financieren voor het grootste gedeelte van de portefeuille. Op dit moment is 100% van de financiering afkomstig van derden commercial paper beleggers.

Leveraged Finance
Fortis heeft eveneens een beperkte exposure aan de leveraged finance-markt van EUR 4,3 miljard of ongeveer
1,5% van de vorderingen op klanten. Het betreft een breed gediversifieerde portefeuille wat geografische regio's en sectoren betreft gericht op het mid-capsegment. De portefeuille is opgebouwd uit meer dan 200 deals ­ waarvan ongeveer de helft dateert van voor 2007 ­ met een gemiddelde omvang van EUR 25 miljoen.

Hedgefonds financiering

Als onderdeel van haar Merchant Banking activiteiten financiert Fortis hedgefondsen. De uitstaande middelen aan hedgefondsen zijn beperkt en betreffen minder dan 1% van de totale vorderingen op klanten. Rond de 90% van deze exposure is aan funds of hedge funds, wat deze portefeuille zeer gediversifieerd maakt met bovendien een hoge collateral ratio van 6:1. Slechts een derde van het totale uitstaande bedrag heeft betrekking op leverage en het overige op brugfinanciering.

Vastgoedfinanciering
De verplichtingen in het kader van op activa gebaseerde vastgoedfinanciering bij Merchant Banking bedragen EUR 6,2 miljard (2% van de totale vorderingen op klanten). De gemiddelde loan to value-verhouding van deze gediversifieerde en volledige Europese portefeuille ligt binnen de bandbreedte van 60-70%. De portefeuille bevat geen speculatieve financiering.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 9

Zakelijke kredietverlening in de VS De uitstaande middelen in de zakelijke kredietverlening in de VS bedroegen EUR 10 miljard ultimo 2007. Rond de
60% hiervan is opgenomen in de Energy, Commodities and Transportation (ECT) portefeuille. Risicoverminderende factoren zijn het hoge niveau van de zekerheden, de langdurige relaties met de betreffende klanten en de relatief korte termijn en zelfliquiderende aard van de commodities financing binnen ECT.

Monoline verzekeraars
Fortis heeft een directe exposure van EUR 0,5 miljard aan een aantal monoline verzekeraars. Daarnaast heeft Fortis een indirecte exposure van EUR 4,7 miljard aan monoline verzekeraars, waarvan EUR 3,5 miljard in de structured credit portefeuille en EUR 1,2 miljard in overige financieringen. Fortis heeft geen bijzondere waardeverminderingen genomen op deze beleggingen.

Liquiditeit
Sinds het begin van de wereldwijde kredietcrisis heeft Fortis haar sterke liquiditeitspositie stevig in de hand gehouden en de noodzakelijke maatregelen getroffen om deze op peil te houden. De robuuste en gediversifieerde financieringstructuur heeft zijn waarde bewezen. Fortis profiteert van haar gediversifieerde financieringsbasis, waarbinnen meer dan de helft van de financiering afkomstig is van deposito's van klanten. Als bankverzekeraar kan Fortis haar grote hoeveelheid liquide middelen inzetten om door zekerheid gedekte financiering aan te trekken tegen aantrekkelijke tarieven.

Aandelenmarkten
De totale aandelenportefeuille van Fortis bedraagt EUR 13,8 miljard verdeeld over EUR 9,4 miljard in het Verzekeringsbedrijf en EUR 4,4 miljard in het Bankbedrijf ultimo 2007 met een totaal aan ongerealiseerde meerwaardenna belastingen van EUR 1,8 miljard. Een aanzienlijk deel van de portefeuille van het Verzekeringsbedrijf is dynamisch afgedekt door middel van CPPI technieken. Mutaties in de netto ongerealiseerde meerwaarden op de Verzekeringsportefeuille zijn voor 90% gewogen in het kernvermogen. Op basis van de omvang van de portefeuille ultimo 2007, belastingen en de impact van de bestaande gesepareerde rekeningen en afdekkingen, wordt de gevoeligheid van het kernvermogen van Fortis voor een verschuiving van 10% in de aandelenmarkten geschat op EUR 600 tot 700 miljoen.

Vastgoed
De Fortis vastgoedportefeuille wordt op basis van kostprijs minus afschrijving op de balans gewaardeerd op EUR
6,2 miljard. De reële waarde van deze portefeuille bedraagt EUR 9,0 miljard, wat een ongerealiseerde meerwaarde na belastingen inhoudt van EUR 2,0 miljard. De portefeuille van hoge kwaliteit is goed verspreid over offices, retail, residential, parkings & grond met een sterke aanwezigheid in België en Nederland. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 10


1.4. Solvabiliteit

Inleiding
Fortis beheert haar vermogenspositie op groepsniveau op basis van de volgende doelstellingen:


· het solvabiliteitsvereiste van het Bankbedrijf is bepaald op een verhouding van 7% uitgebreid kernvermogen ten opzichte van de risicogewogen verplichtingen, waarvan 1% hybride kapitaal. Dit betekent een doelstelling van 6% kernvermogen/risicogewogen verplichtingen;
· het solvabiliteitsvereiste van het Verzekeringsbedrijf is bepaald op 225% van het wettelijk vereiste minimum, waarvan 50% hybride kapitaal. Dit betekent een doelstelling voor het kernvermogen van
175% van het wettelijk minimum;
· de leverage-doelstelling van de Groep (bij Algemeen) is gelijk aan 15% van het kernvermogen van het Bankbedrijf plus dat van het Verzekeringsbedrijf. Dit betekent dat 15% van het gecombineerde kernvermogen van het Bank- en het Verzekeringsbedrijf gefinancierd kan worden met schuld op Groepsniveau
Gegeven het gematigde risicoprofiel van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten blijft Fortis na de overname bij de huidige vermogensdoelstellingen (vermeld onder het Basel I raamwerk voor de Bank) in overeenstemming met de verwachtingen ten aanzien van de kredietstatus.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 11

Ontwikkeling van de solvabiliteit van Fortis in de eerste negen maanden van 2007 In de eerste negen maanden van 2007 steeg het kernvermogen van Fortis met EUR 1,9 miljard naar EUR 21,4 miljard. Deze stijging was voornamelijk toe te schrijven aan sterke ingehouden winst (EUR 2,7 miljard na betaling van EUR 0,9 miljard aan interimdividend). Hiertegenover stonden het negatieve effect van de goodwill die werd betaald voor Dominet en Pacific Century Insurance Holdings Limited (PCI) (EUR 0,5 miljard) en het eenmalige negatieve effect van de wijzigingen in de regels van de Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) (EUR 0,3 miljard). De doelstelling voor het kernvermogen steeg met EUR 2,3 miljard naar EUR 20,0 miljard door een toename van 14% van de risicogewogen verplichtingen naar EUR 274,5 miljard en een stijging van 10% van het vereiste minimum voor het Verzekeringsbedrijf naar EUR 4,0 miljard. Het kernvermogen van de groep kwam hierdoor uit op EUR 1,4 miljard boven de doelstelling aan het einde van de eerste negen maanden van 2007, vergeleken met EUR 1,8 miljard eind 2006.

Effect van overname van de activiteiten van ABN AMRO op de solvabiliteit in het vierde kwartaal In het vierde kwartaal van 2007 had de overname van de activiteiten van ABN AMRO en de bijbehorende financiële transacties een sterke invloed op de solvabiliteit. De vermelde bedragen zijn gebaseerd op de consolidatie van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten op basis van de equity methode waarbij 50% van de deelneming van EUR 24,2 miljard van Fortis in RFS Holdings wordt afgetrokken van het kernvermogen. De overgebleven 50% wordt afgetrokken van het totale vermogen, wat geen invloed heeft op de meting van het kernvermogen.

Telkens als een activiteit van ABN AMRO overgaat naar Fortis worden de daaraan gerelateerde goodwill en immateriële activa afgetrokken van het kernvermogen en de risicogewogen verplichtingen worden geconsolideerd. Het bedrag van de eerder afgetrokken deelname wordt overeenkomstig ongedaan gemaakt.. De vermogensbeheeractiviteiten zullen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 overgaan naar Fortis en de overige activiteiten zullen tussen het vierde kwartaal van 2008 en het vierde kwartaal van 2009 volgen. In de loop van deze periode zal het surplus aan kernvermogen slinken, maar Fortis zal haar vermogen zo beheren dat de core equity ratio, en de leverage dichtbij de doelstelling uitkomen na de volledige overgang van de ABN AMRO activiteiten.

Fortis Groep

Solvabiliteit Fortis Groep blijft gezond Gedurende het laatste kwartaal van 2007 steeg het niveau van het kernvermogen van Fortis boven de doelstelling met EUR 4,7 miljard van EUR 1,4 miljard naar EUR 6,2 miljard. Het kernvermogen boven de doelstelling is voornamelijk toe te schrijven aan de toename van het beschikbare kernvermogen, aangezien de doelstelling voor het kernvermogen slechts met EUR 0,1 miljard afnam naar EUR 19,9 miljard. De EUR 6,2 miljard kernvermogen boven de doelstelling is berekend op basis van consolidatie van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten op basis van de equity methode waarbij 50% van de deelneming van EUR 24,2 miljard van Fortis in RFS Holdings wordt afgetrokken van het kernvermogen. De overgebleven 50% wordt afgetrokken van het totale vermogen, wat geen invloed heeft op de meting van het kernvermogen. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 12

Het beschikbare groepskernvermogen steeg in het laatste kwartaal van 2007 met EUR 4,7 miljard van EUR 21,4 miljard naar EUR 26,1 miljard. De nettowinst in het vierde kwartaal droeg EUR 0,4 miljard bij, welke bijdrage meer dan teniet werd gedaan door het negatieve effect op het kernvermogen van het voorgestelde slotdividend (EUR 1,3 miljard), de vermindering van de niet-gerealiseerde meerwaarden op aandelen en vergelijkbare effecten (EUR -0,9 miljard) en overige factoren (EUR 0,2 miljard). De vermindering van de niet-gerealiseerde meerwaarden op aandelen heeft volledig betrekking op het Verzekeringsbedrijf, aangezien het Bankbedrijf nog steeds niet-gerealiseerde meerwaarden heeft die niet worden meegenomen in het kernvermogen.

De aftrek van EUR 12,1 miljard van het kernvermogen voor de deelneming van Fortis in RFS Holdings werd ruimschoots goedgemaakt door de EUR 18,4 miljard die werd aangetrokken via de financieringstransacties in het kader van de overname van de activiteiten van ABN AMRO.

Gedurende het laatste kwartaal van 2007 nam de doelstelling voor het kernvermogen af van EUR 20,0 miljard naar EUR 19,9 miljard, dankzij beheerste groei van het Bank- en Verzekeringsbedrijf. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 13

In het vierde kwartaal van 2007, daalde het totale vermogen met EUR 6,6 miljard. De bovengenoemde toename van EUR 4,7 miljard van het kernvermogen en het nettobedrag van EUR 1,1 miljard aan additioneel Tier 2-vermogen konden het effect van de aftrek EUR 12,1 miljard van het overgebleven belang van 50% in RFS Holdings(de andere 50% was reeds van het kernvermogen afgetrokken) en het negatieve effect van andere factoren ( EUR 0,3 miljard) onvoldoende compenseren

Bankbedrijf

Sterke solvabiliteitsverhoudingen In het vierde kwartaal van 2007 verbeterde de Tier 1 ratio van 6,9% naar 9,5%. De core equity ratio verbeterde van 6,0% naar 8,6%. De totale solvabiliteitsverhouding daalde van 10,8% naar 10,1% in de eerste negen maanden van 2007. Deze verhoudingen weerspiegelden de consolidatie op basis van de equity methodevan de van ABN AMRO overgenomen activiteiten, waarbij de deelneming van Fortis in RFS Holdings volledig van het vermogen wordt afgetrokken: 50% van het kernvermogen en 50% van het totale vermogen.

Risicogewogen verplichtingen onder controle De kredietrisicogewogen verplichtingen bedroegen EUR 249,3 miljard, een stijging van 12% in 2007. Deze stijging was toe te schrijven aan de sterke volumegroei, met name bij Merchant & Private Banking. Met EUR 20,9 miljard stegen de marktrisicogewogen verplichtingen met 13%. In het vierde kwartaal klommen de marktrisicogewogen verplichtingen met 8% in vergelijking met het derde kwartaal door de gestegen volatiliteit. De totale risicogewogen verplichtingen kwamen uit op EUR 270,2 miljard, een stijging van 13% in 2007 en 2% beneden het niveau van het voorafgaande kwartaal. De kredietrisicogewogen verplichtingen werden strak in de hand gehouden in de tweede helft van 2007, wat resulteerde in een daling van 3% in vergelijking met het niveau aan het einde van de eerste helft van het jaar, ondanks de sterke groei van de commerciële activiteit. Er werden proactieve maatregelen genomen: niet-gebruikte kredietverplichtingen werden naar teruggebracht en Merchant & Private Banking profiteerde van een verlichting van EUR 7 miljard in de risicogewogen verplichtingen door het gebruik van single-name kredietderivaat protectie.

Verzekeringsbedrijf

Sterke solvabiliteitsverhouding In het vierde kwartaal van 2007 daalde de core equity ratio en de totale solvabiliteitsverhouding van respectievelijk 212,6% naar 209,2% en van 242,3% naar 235,1%. De beide ratio's liggen nog steeds ruim boven de respectievelijk doelstellingen voor Fortis van 175% en 225% van het vereiste minimum.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 14

Tegenover de winst van het vierde kwartaal van 2007 (EUR 1,5 miljard) stonden dividendbetalingen van EUR 0,6 miljard aan de Groep, meerwaarden op CaiFor ter financiering van een gedeelte van de overname van ABN AMRO en het negatieve effect van de aandelenmarkten op de herwaarderingsreserve van de aandelenportefeuille (EUR -0,9 miljard) voornamelijk als gevolg van de realisatie van meerwaarden. De vereiste minimummarge (RMM) bleef relatief stabiel en steeg met slechts EUR 0,1 miljard in het vierde kwartaal van 2007.

De solvabiliteit van Fortis na consolidatie van de activiteiten van ABN AMRO

De meerderheid van de gebeurtenissen die een effect zullen hebben op de gerapporteerde solvabiliteit zal naar verwachting tussen eind 2008 en eind 2009 plaatsvinden. Over deze periode garanderen de volgende vier instrumenten voortgaande compliance met onze vermogensdoelstellingen.


- Ingehouden winst
- Beheerste groei van het vermogensbeslag
- Verkoop van niet-strategische activa en het opzetten van joint-ventures
- Niet-verwaterende kapitaalsverhoging en capital relief transacties

In de beoordeling van de pro-forma solvabiliteitspositie van Fortis met volledige consolidatie van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO dienen de volgende mutaties in het kernvermogen in ogenschouw te worden genomen:


- Terugneming van de 50% overnameprijsaftrek van EUR 12,1 miljard
- Aftrek van goodwill en immateriële activa, opname van de kapitaal steun zoals bepaald in de Consortium Shareholder Agreement en de door de voorziene impact van de EC remedies, resulterend in een geschatte totale vermindering van ongeveer EUR 19 miljard

Sinds begin 2008 heeft Fortis de volgende transacties bekendgemaakt ter financiering van de overname van de activiteiten van ABN AMRO. Deze transacties hebben een positief effect op het kernvermogen van Fortis.


· Fortis heeft met succes EUR 0,5 miljard aan niet-innovatief kernvermogen geplaatst wat zowel het kernvermogen van de groep als van de bank versterkt (NITSH transactie).


· Fortis en Vinci hebben een memorandum of understanding getekend met het doel beider activiteiten in de parking industrie te combineren. Deze combinatie zal ontstaan door VINCI Park, een dochter van VINCI Concessions en Interparking, een dochter van Fortis Real Estate Beide ondernemingen zullen een aandeel in de gecombineerde entiteit hebben waarbij VINCI een meerderheidsbelang krijgt en een aanzienlijk belang neemt Deze transactie zal naar verwachting het kernvermogen van het Verzekeringsbedrijf en Fortis Groep versterken.


· Fortis verkoopt de verkregen vermogensbeheeractiviteiten van ABN AMRO in Brazilië aan Santander. Deze transactie heeft een gunstig effect van EUR 0,2 miljard op het kernvermogen van zowel Fortis Bank als Fortis Groep (door de in de toekomst af te trekken terugboeking van goodwill en heeft geen noemenswaardig effect op de risicogewogen verplichtingen.

Naast de transacties en de ondertekening van het Memorandum of Understanding zoals hierboven beschreven is Fortis momenteel in onderhandeling over een andere transactie. Deze voorgenomen transactie zal de solvabiliteitspositie van Fortis verder versterken. Zij is volledig in lijn met onze eerder aangekondigde strategie en visie met betrekking tot de ontwikkeling van Fortis' markten en businesses. Het gecombineerde positieve effect op de solvabiliteit van de recent aangekondigde initiatieven en de transactie waarover Fortis nu in onderhandeling wordt geschat op ongeveer EUR 3,2 miljard. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 15

Na de volledige consolidatie van alle overgenomen activiteiten van ABN AMRO zal het kernvermogen naar verwachting voldoen aan de doelstellingen van Fortis. De doelstelling voor het kernvermogen omvat vereisten voor de risicogewogen verplichtingen van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten van EUR 78 miljard.

Inclusief de aanpassingen in de samenstelling van de financiering van ABN AMRO en de overgang van specifieke ABN AMRO vermogensinstrumenten verwachten wij dat het kernvermogen van Fortis tegen eind
2009 als volgt zal zijn samengesteld:


- 65-70% netto eigen vermogen na inzet van prudente filters
- 15-20 % Niet-innovatieve Tier I instrumenten
- 10-15% Innovatieve Tier I instrumenten

Solvabiliteit van de Bank onder Basel II

De Belgische Commissie voor het Bank-, Financie-, en Assurantiewezen, de toezichthouder voor Fortis op geconsolideerde basis, heeft kortgeleden zijn goedkeuring gegeven aan het gebruik van de meest geavanceerde benadering voor het berekenen van de vereisten voor het eigen vermogen onder Basel II. Dit betekent dat Fortis de Advanced Internal Ratings Based Approach (AIRBA) gebruikt voor kredietrisico en de Advanced Measurement Approach (AMA) voor operationeel risico voor het grootste gedeelte van de portefeuille.

Fortis Bank zal deze methoden gebruiken om de vermogensvereisten voor kredietrisico en operationeel risico te berekenen bij de publicatie van de solvabiliteitsverhouding met ingang van het eerste kwartaal van 2008. Op basis van de overgangsregelingen in de solvabiliteitsvereisten van Basel II zal het minimum van 90% van toepassing zijn in vergelijking met Basel I. In de komende maanden blijven wij werken aan de verdere ontwikkeling, verbetering en optimalisering van de modellen die wij gebruiken bij de inschatting van het kredietrisico.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 16


1.5. Economisch kapitaal en RARORAC

Achtergrond

Fortis gebruikt economisch kapitaal ( Economic Capital, ECAP) als een consequente risico- en vergelijkingsmaatstaf voor alle soorten risico's en alle businesses. Economisch kapitaal fungeert als een graadmeter voor de Value-at-Risk (VaR). Met een tijdshorizon van één jaar en een betrouwbaarheidsinterval van 99,97% weerspiegelt de VaR met name zeer extreme gebeurtenissen. De methodiek wordt voortdurend verfijnd en bijgestuurd.

Het economisch kapitaal wordt per business voor elk type risico afzonderlijk berekend. Vervolgens bepalen wij het totale economische kapitaal op het niveau van de businesses, op het niveau van het Bank- en Verzekeringsbedrijf en voor Fortis als geheel. De uitkomsten worden voor diverse interne controle- en beheerprocessen gebruikt. Aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat alle risico's tegelijkertijd werkelijkheid zullen worden, houden wij bij het optellen van de afzonderlijke risico's rekening met de voordelen van diversificatie. Het totale economische kapitaal op ondernemingsniveau is hierdoor aanzienlijk lager dan de som van de afzonderlijke risico's.

De maatstaf `risk-adjusted return on risk-adjusted capital' (RARORAC) geeft de relatie weer tussen het risico en het rendement van de diverse activiteiten van Fortis. RARORAC is gelijk aan het risicogewogen rendement gedeeld door het economisch kapitaal gecorrigeerd voor diversificatievoordelen. Het risicogewogen rendement wordt op zijn beurt weer vastgesteld op basis van het nettoresultaat exclusief het resultaat op desinvesteringen, waarbij voorzieningen voor kredietrisico zijn vervangen door conjunctuurneutrale taxaties van verwachte verliezen op leningen en beleggingswaarden.

Evolution in 2007 (ECAP figures in bnEUR) Ontwikkeling in 2007 ( ECAP cijfers in miljard EUR)

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 17

De RARORAC voor Fortis als geheel is verder toegenomen van 24% in 2006 naar 25% in 2007, wat boven de langetermijn hurdle rate van 18,5 % is.

Het totale economische kapitaal voor Fortis Groep steeg met 7%van EUR 16,4 miljard in 2006 naar EUR 17,6 miljard, in 2007. Deze toename concentreerde zich in het Bankbedrijf en was voornamelijk toe te schrijven aan hogere ALM- en handelsrisico's. Deze ontwikkelingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door een daling bij Fortis Insurance Belgium (veminderd volume van de aandelenportefeuille).

Merchant & Private Banking

Bij Merchant en Private Banking (MPB) bleef de RARORAC stabiel op 22%. De `klanten' businesses Commercial Banking, Corporate, Institutional & Public Banking en Energy, Commodities & Transportation zetten een zeer goede prestatie neer met een positieve ontwikkeling van de RARORAC op jaarbasis, waardoor deze businesses op basis van risk-return de goede richting opgaan; ook de overige MPB businesse lines bleven hoge RARORAC niveau's laten zien.

Van eind 2006 tot eind 2007, steeg het economisch kapitaal van MPB met 9% van EUR 7.768 miljoen naar EUR
8.455 miljoen. Alle risicocomponenten droegen bij aan deze stijging; de voornaamste aanjagers waren credit risk (+7%) en trading risk (+20%). Wat business lines betreft, leverden Global Markets, Commercial Banking and Corporate, Institutional & Public Banking de grootste bijdragen aan de groei.

Retail Banking

De Risk Adjusted Return bij Retail Banking steeg dankzij groei van de activiteiten en enkele bijzondere meerwaarden. Het economisch kapitaal steeg eveneens door de groei van de kredietportefeilles, hoewel het grootste deel van de stijging was toe te schrijven aan hogere allocaties van ALM economisch kapitaal . Het economische kapitaal kwam uit op EUR 4.590 miljoen (+EUR 621 miljoen). De totale RARORAC blijft sterk met
24%.

Fortis Insurance Belgium

De stijging van de RARORAC (van 35% naar 46%) is toe te schrijven aan de daling van het economisch kapitaal (-31%), voornamelijk door lager ALM economisch kapitaal (-39%) dankzij verdere optimalisering van de risk- return balans. Dit stond tegenover een daling van 5% in het nettoresultaat waarin het hogere volume onvoldoende compensatie bood voor de gevolgen van de storm Kyrill en de onrust op de wereldwijde kapitaalmarkten.

Fortis Insurance Netherlands

De RARORAC van Fortis Insurance Netherlands steeg van 36% naar 50%, voornamelijk dankzij de hogere nettowinst door hogere gerealiseerde meerwaarden op aandelen, die het negatieve effect van de storm Kyrill, de werelwijde onrust op de kapitaalmarkten en additionele verplichtingen ten aanzien van beleggingspolissen meer dan goedmaakten. Het economisch kapitaal bleef relatief stabiel, ondanks de groei van de activiteiten.

Fortis Insurance International

De RARORAC nam af van 33% in 2006 naar een nog relatief hoge 19% in 2007, voornamelijk vanwege de daling van de nettowinst door de ongewoon hoge weergerelateerde claims in combinatie met hoger economisch kapitaal door de groei van de activiteiten, in het bijzonder de opname van FICA. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 18


1.6. Dividend

De Raad van Bestuur zal een slotdividend in contanten voorstellen van EUR 0,59 per aandeel. In september 2007 werd een interimdividend van EUR 0,70 per aandeel betaald. Dit interimdividend werd betaald voorafgaand aan de claimemissie. De claimemissie in oktober veroorzaakte verwatering aangezien het recht een waarde vertegenwoordigde die werd uitgekeerd aan de aandeelhouders waardoor de waarde van de bestaande aandelen verminderde. Voor de aandeelhouder was het effect neutraal aangezien de waarde van het aandeel ex-claim en de claim gelijk stond aan de waarde van het aandeel cum-claim. Om de dividend per aandeel en de winst per aandeel historie te corrigeren voor dit verwateringseffect, dient het in 2006 betaalde dividend en het in 2007 betaalde interimdividend te worden gecorrigeerd met een factor 1,1945.

Op basis van een gecorrigeerd interimdividend 2007 van EUR 0,59 per aandeel en het voorgestelde slotdividend van EUR 0,59, bedraagt het totale voorgestelde dividend voor 2007 EUR 1,18 per aandeel in contanten, op gelijke hoogte met het gecorrigeerde dividend voor 2006 van EUR 1,17.

Onderstaand vindt u een tabel met het betaalde dividend voor en na het toepassen van de correctiefactor.

Tijdschema slotdividend 2007
29 april 2008 Algemene vergaderingen van aandeelhouders
2 mei 2008 Ex-dividenddatum voor aandelen Fortis
2 mei 2008 Start dividendkeuzeperiode 20 mei 2008 Einde dividendkeuzeperiode 27 mei 2008 Betaling slotdividend 2007

Tijdschema interimdividend 2008 4 augustus 2008 Publicatie halfjaarcijfers 2008 5 augustus 2008 Ex-dividenddatum voor aandelen Fortis 5 augustus 2008
Start dividendkeuzeperiode 28 augustus 2008 Einde dividendkeuzeperiode 5 september 2008 Betaling interimdividend 2008

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 19


1.7. FTE-ontwikkelingen

Fortis nam in de eerste helft van 2007 meer mensen in dienst dan er vertrokken: er kwamen 7.014 FTE's in dienst en 3.161 FTE's verlieten het bedrijf. Door overnames kwamen er 2.229 FTE's bij, waarvan 916 door de overname van Dominet in Polen. Eind december 2007 was 37% van het personeelsbestand werkzaam buiten de Benelux.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 20


2. Bankbedrijf


· Nettowinst daalt naar EUR 1.768 miljoen als gevolg van bijzondere waardeverminderingen op aan US subprime gerelateerde beleggingen
· Nettowinst exclusief bijzondere waardeverminderingen op subprime leningen 11% hoger naar EUR 3,5 miljard in 2007

· Toename bij alle belangrijke inkomstenlijnen door sterk commercieel resultaat; totale baten stijgen met
10% naar EUR 11,2 miljard
· De mediooktober overgenomen activiteiten van ABN AMRO dragen EUR 179 miljoen bij aan nettowinst
· Kredietschadepercentage van vijf basispunten, exclusief subprime bijzondere waardeverminderingen
· Voortgaande investeringen in groei bij Merchant & Private Banking en buiten de Benelux bij Retail Banking

De nettojaarwinst bedroeg EUR 1.768 miljoen, 44% lager dan in het voorgaande jaar. Fortis heeft een prudente beoordelingsaanpak gehanteerd ten aanzien van bijzondere waardeverminderingen op de super senior CDO subprime-positie. In het vierde kwartaal is op deze positie een bijzondere waardevermindering genomen van EUR 2,4 miljard (EUR 1,5 miljard na belastingen). Verder is in 2007 een bijzondere waardevermindering verantwoord van EUR 0,2 miljard op de below super senior tranches en sommige warehouse-posities die gerelateerd zijn aan de hypotheekproductie. Tot slot is een bijzondere waardevermindering van EUR 0,1 miljard geboekt op de credit spread-portefeuille, waarmee het totaal verantwoorde bijzondere waardeverminderingen uitkomt op EUR 2,7 miljard in 2007 (EUR 1,7 miljard na belastingen). Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 21

Exclusief de subprime waardeverminderingen zou de nettowinst met 10% zijn gestegen naar EUR 3,5 miljard in
2007. Dit weerspiegelt een krachtige onderliggende commerciële activiteit gedurende het hele jaar.

De nettobijdrage van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten, na het effect van de purchase accounting- methodeen de invloed van het gebroken kwartaal, bedroeg EUR 179 miljoen. Rekening houdend met het negatieve effect op de totale baten van EUR 100 miljoen en de integratiekosten van EUR 35 miljoen, droeg de consolidatie van de overgenomen activiteiten EUR 86 miljoen bij aan de nettowinst van Fortis Bank

De totale baten over het jaar 2007 klommen met 10% naar EUR 11,2 miljard. Meer dan de helft van deze stijging kan worden toegeschreven aan een toename van de nettorentebaten en commissie-inkomsten. Voor de rest werd de toename gegenereerd door de gerealiseerde meerwaarden en de overgenomen ABN AMRO activiteiten. Het resultaat bij Treasury & Financial Markets was ondanks de turbulentie op de mondiale kapitaalmarkten slechts licht lager dan vorig jaar. Hieruit blijkt de veerkracht van deze sterk gediversifieerde activiteiten. Deze baten bleven hoger dan de voor de conjunctuur gecorrigeerde run rate. De hogere meerwaarden kunnen grotendeels op het conto worden geschreven van de financiering van de ABN AMRO overname.

De groei van de totale baten werd grotendeels beïnvloed door eenmalige posten en wijzigingen in de scope in 2006 en 2007. De onderliggende groei bedroeg 9%. Dit weerspiegelt de sterke prestaties ondanks het moeilijke klimaat op de financiële markten.

De commerciële activiteit bleef in 2007 aanhoudend sterk en resulteerde in een onderliggende kredietgroei van
16%, een toename van 5% in deposito's en van 9% in het vermogen onder beheer. De kredietrisicogewogen verplichtingen bedroegen EUR 249 miljard, een stijging van 12% ten opzichte van 2006, die werd aangedreven door een sterke groei bij Merchant & Private Banking.

De onderliggende groei van de totale baten was evenwichtig verdeeld over alle belangrijke inkomstenlijnen. De hogere nettorentebaten en commissie-inkomsten zijn een zeer stabiele en terugkerende bron van inkomsten en waren goed voor bijna de helft van de totale batengroei. Daarnaast werd ongeveer 75% van de onderliggende groei van de nettorentebaten en commissie-inkomsten gegenereerd door activiteiten die als groeimotoren zijn aangemerkt.

De solide batengroei heeft de stijging van de kosten meer dan goedgemaakt. Deze kostengroei was grotendeels het gevolg van investeringen in groei en een toename van het aantal FTE's van 8%. Wijzigingen in de voorzieningen voor bijzondere waardeverminderingen waren voornamelijk het gevolg van waardeverminderingen op de CDO subprime portefeuille in de VS. Gecorrigeerd voor subprime waardeverminderingen, kwam het kredietschadepercentage overeen met de eerdere verwachting van vijf basispunten.

In het vierde kwartaal werd een nettoverlies van EUR 881 miljoen geboekt. Dit verlies valt geheel toe te schrijven aan de subprime waardeverminderingen. Exclusief deze waardeverminderingen stond de nettowinst op EUR 788 miljoen (34% hoger dan in het voorgaande kwartaal) en weerspiegelt daarmee het zeer krachtige onderliggende resultaat. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar nam de nettowinst exclusief de subprime waardeverminderingen met 56% toe. Dit was het gecombineerde resultaat van een sterke stijging van de totale baten van 16% en een groei van 7% van de totale lasten en lagere bijzondere waardeverminderingen. Op kwartaalbasis lag het resultaat lager als gevolg van de grote subprime-verliezen in het vierde kwartaal.

De nettorentebaten op rentemargeproducten bedroegen EUR 5.241 miljoen, een stijging van 3% vergeleken met vorig jaar. Exclusief de financieringskosten voor de ABN AMRO overname (EUR 92 miljoen), de lagere boete- opbrengsten voor vervroegde aflossing op hypotheken (EUR 75 miljoen) en de eenmalige correctie bij Fortis Hypotheek Bank (EUR 38 miljoen), bedroeg de onderliggende groei in feite 7%. Deze forse stijging is grotendeels toe te schrijven aan de sterke volumegroei in kredieten en deposito's en de vrijval van voorzieningen voor gereserveerde rente waarmee de lagere marges als gevolg van de sterke concurrentie en de vlakkere rentecurve meer dan werd goedgemaakt. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 22

Bij Commercial Banking, Corporate, Institutional & Public Banking, Energy, Commodities & Transportation was sprake van een tweecijferige groei van de nettorentebaten. Dit heeft de lichte daling bij het depositobedrijf, zoals bij Retail Banking Belgium, voor een deel goedgemaakt. Als gevolg hiervan heeft de groei van 22% bij Merchant & Private Banking en een stijging van 3% bij Retail Banking (beide gecorrigeerd voor de overdracht van de retail-activiteiten van Fortis Banque France) de daling van de ALM-resultaten bij Overig Bankbedrijf eveneens gecompenseerd.

De nettorentebaten op rentemargeproducten lagen in het vierde kwartaal 1% onder het niveau van het derde kwartaal, op EUR 1.304 miljoen. Exclusief de financieringskosten voor de overname van ABN AMRO (EUR 92 miljoen), de gunstige invloed van een herclassificatie (EUR 25 miljoen) en een eenmalige vrijval van voorzieningen voor gereserveerde rente stegen de nettorentebaten in het vierde kwartaal met 3% dankzij grotere volumes en verbeterde marges op activa.

De duration van het eigen vermogen daalde van 5,8 jaar in 2006 naar 5,3 jaar in 2007 omdat de vlakke rentecurve geen belangrijke kansen biedt voor opbrengsten uit renteposities (mismatch).

De krachtige activiteitengroei werd gevoed door een gestage stijging van zowel de onderliggende kredietvolumes als de deposito's. Exclusief effectenuitleen en omgekeerde repo's groeide het onderliggende kredietvolume in 2007 met 16%. De zakelijke kredietverlening lag 25% hoger en woonhuishypotheken stegen met 7%. De klantdeposito's namen in totaal met 5% toe ten opzichte van eind 2006. Onder retailklanten was er nog steeds sprake van een verschuiving van spaardeposito's naar termijndeposito's, waardoor de nettomarge werd beïnvloed.

De kredietrisicogewogen verplichtingen bedroegen EUR 249 miljard, een stijging van 12% in 2007.Deze toename kan worden toegeschreven aan een sterke volumegroei, in het bijzonder bij Merchant & Private Banking. De marktrisicogewogen verplichtingen kwamen 13% hoger uit op EUR 21 miljard. In het vierde kwartaal stegen de marktrisicogewogen verplichtingen met 8% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal als gevolg van de grotere martkvolatiliteit. De totale risicogewogen verplichtingen bedroegen EUR 270 miljard, 13% hoger dan in
2007 en 2% onder het niveau van het vorige kwartaal. De kredietrisicogewogen verplichtingen zijn tijdens de tweede helft van 2007 strak in de hand gehouden, waardoor zij uiteindelijk 3% zijn gedaald vergeleken met het niveau aan het einde van het eerste halfjaar ondanks de sterke groei van de commerciële activiteit. Er zijn proactieve maatregelen getroffen: de niet opgenomen kredieten zijn teruggebracht. Daarnaast heeft Merchant & Private Banking geprofiteerd van een verlichting van EUR 7 miljard door de credit hedge-portefeuille om te zetten in single-name kredietderivaat protectie. Daarnaast waren verdere bijzondere waardeverminderingen op CDO's ook verantwoordelijk voor de vermindering van de kredietrisicogewogen verplichtingen in het laatste kwartaal.

Het vermogen onder beheer nam toe van EUR 191 miljard naar EUR 208 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van ultimo 2006. De sterke groei van de netto-instroom duurde onverminderd voort, ondanks de ongunstige marktomstandigheden in het derde en vierde kwartaal van 2007, en kwam uit op EUR 13,9 miljard. Hiervan kan 75% worden toegeschreven aan Asset Management. Op kwartaalbasis is het vermogen onder beheer met 1% toegenomen, met een sterke netto-instroom van EUR 5,3 miljard waarmee het effect van het moeilijke klimaat werd goedgemaakt. De krachtige netto-instroom in het vierde kwartaal vond grotendeels plaats bij Asset Management als gevolg van overnames in Azië. Exclusief deze overnames zijn de sterke verkoopcijfers voor het vierde kwartaal vrijwel geheel tenietgedaan door de negatieve marktomstandigheden.

Netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen lieten in 2007 een forse stijging zien van 11% naar EUR 3.065 miljoen. Deze toename werd voornamelijk gedreven door het hogere vermogen onder beheer en door commissies en vergoedingen (EUR 46 miljoen) die verband hielden met de overname en financiering van activiteiten van ABN AMRO (gedeeltelijk tenietgedaan door groepsmaatschappijen, voor een bedrag van EUR 19 miljoen). Ongeveer de helft van de stijging in netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen kan worden toegeschreven aan de groei in het vermogen onder beheer dankzij fors hogere vergoedingen en een sterke netto-instroom bij Asset Management en Private Banking.
Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 23

Cross-selling tussen het Bank- en Verzekeringsbedrijf was verantwoordelijk voor 16% van de totale toename van de netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen, grotendeels door de distributie van verzekeringsproducten door het banknetwerk. De verdere stijging (ongeveer een derde) komt op het conto van de hogere creditcard- commissies en vergoedingen voor effectentransacties en betalingsverkeer.

Netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen namen in het vierde kwartaal met 12% toe. In lijn met ontwikkelingen gedurende het jaar, kan deze stijging gedeeltelijk worden toegeschreven aan netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen (EUR 46 miljoen) die verband hielden met de overname en financiering van activiteiten van ABN AMRO (gedeeltelijk tenietgedaan door groepsmaatschappijen, voor een bedrag van EUR 19 miljoen). Het grootste deel van de toename werd echter gerealiseerd door de groei van het beheerd vermogen, gegenereerd door de sterke netto-instroom en jaarlijkse prestatievergoedingen en de hogere vergoedingen voor effectentransacties en creditcard-commissies.

Meerwaarden op de beleggingsportefeuille bedroegen in 2007 EUR 823 miljoen, een stijging van 55% ten opzichte van 2006. De groei kwam voort uit de verkoop van een aantal niet-strategische belangen (waaronder Banco Comercial Português, Kasbank en ICBC Asia) in het tweede, derde en vierde kwartaal van 2007 in verband met de overname van delen van ABN AMRO.

In het vierde kwartaal bedroegen de meerwaarden EUR 220 miljoen, 18% hoger dan in het derde kwartaal. Het vierde kwartaal profiteerde van de opbrengsten uit de verkoop van niet strategische activa (ICBC Asia), obligaties, vastgoed en Aremas (Consumer Finance).

Treasury & Financial Markets bleef in 2007 stabiel op EUR 1.362 miljoen, ondanks de turbulentie op de mondiale kapitaalmarkten. Wanneer eenmalige posten zoals een non-qualifying hedge en een eenmalige boetebetaling binnen het concern voor de vervroegde aflossing van een lening buiten beschouwing worden gelaten, nam het resultaat bij Treasury & Financial Markets in 2007 met 6% toe.

Het resultaat bij Treasury & Financial Markets bestaat uit handels- en niet-handelsresultaten. Deze laatste baten waren de drijvende kracht achter de cijfers over 2007 en compenseerden de zwakkere handelsresultaten in een uiterst moeilijke markt.

Baten uit niet-handelsactiviteiten (voornamelijk bij Private Equity, Global Securities & Financing Group, Credit Hedging en Overig Bankbedrijf) eindigden 38% hoger, op EUR 956 miljoen, grotendeels door de positieve bijdrage van de credit-hedging portefeuille en het sterke resultaat bij Overig Bankbedrijf.


- Private Equity boekte EUR 219 miljoen aan baten, 4% hoger dan het sterke resultaat van 2006. Hierbij werd geprofiteerd van exits en herwaarderingen binnen funds of funds.
- GSFG (Global Securities & Financing Group) droeg EUR 334 miljoen bij, een toename van 6% ondanks de hogere commissies voor contractueel vastgelegde exclusiviteitsrechten.
- Bij de Credit Portfolio Management unit was er in 2007 sprake van een totale positieve herwaardering van EUR
40 miljoen. De waardevermeerdering van EUR 54 miljoen in het vierde kwartaal was te danken aan een verruiming van de credit spreads. Het Credit Portfolio Management team heeft in het vierde kwartaal van 2007 de hele hedging portefeuille omgezet in single-name kredietderivaat protectie Zij zijn nu goed voor een totaal notioneel bedrag van EUR 14 miljard verspreid over 136 `referentie' tegenpartijen, zonder uitzondering Europese en Amerikaanse investmentbanken met een hoge rating. Dit resulteerde in een vrijval van risicogewogen verplichtingen van EUR 6 miljard.

- Inkomsten uit treasury-activiteiten en financial markets die onder Overig Bankbedrijf werden gerapporteerd, weerspiegelen de sterke resultaten uit niet-lineaire derivatenposities en boetes voor de vervroegde afbetaling op langetermijndeposito's.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 24

De handelsbaten (gebruteerd) bedroegen EUR 546 miljoen, een daling van 36% als gevolg van de onrust op de subprimemarkt in de VS en de daaruitvoortvloeiende liquiditeitscrisis. Tegelijkertijd, echter, toonden zij zich uiterst veerkrachtig en profiteerden van de verdergaande diversificatie. Deze daling dient te worden bezien tegen de achtergrond van een gemiddeld matige dagelijkse Value at Risk gedurende 2007, met een eindwaarde van EUR 30 miljoen. De zwakke prestaties van de Capital Markets Group, die last had van de negatieve herwaarderingen van gestructureerde kredieten, werden goedgemaakt door solide resultaten in de Forex & Rates Group en de Global Equities Group.

Het resultaat bij Treasury & Financial Markets daalde in het vierde kwartaal van 2007 met 68% naar EUR 85 miljoen, grotendeels als gevolg van de lagere resultaten bij Private Equity, Overig Bankbedrijf alsook van de tradingactiviteiten. De daling van de resultaten bij Private Equity moet overigens wel in het licht worden gezien van het zeer hoge resultaat in het derde kwartaal. De handelsbaten, die traditioneel in het vierde kwartaal van het jaar lager liggen, hadden ook te lijden onder de verdere verslechtering van de subprime­markt in de VS. Overig Bankbedrijf had te maken met commissies die werden betaald in verband met de financiering van de overname van delen van ABN AMRO (onder Algemeen verantwoord).

De wijzigingen in voorzieningen voor bijzondere waardeverminderingen bedroegen in 2007 EUR 2,8 miljard, voornamelijk als gevolg van de bijzondere waardeverminderingen op aan US subprime gerelateerde beleggingen (EUR 2,7 miljard). Fortis heeft een prudente beoordelingsaanpak gehanteerd gebaseerd op strikte aannames ten aanzien van bijzondere waardeverminderingen op de super senior CDO subprime-positie. In het vierde kwartaal is op deze positie een bijzondere waardevermindering genomen van EUR 2,4 miljard (EUR 1,5 miljard na belastingen). Verder is in 2007 een bijzondere waardevermindering verantwoord van EUR 0,2 miljard op de below super senior tranches en sommige warehouse-posities die gerelateerd zijn aan de hypotheekproductie. Tot slot is een bijzondere waardevermindering van EUR 0,1 miljard geboekt op de credit spread-portefeuille, waarmee het totaal verantwoorde bijzondere waardeverminderingen uitkomt op EUR 2,7 miljard in 2007 (EUR
1,7 miljard na belastingen). Rekening houdend met deze bijzondere waardeverminderingen stond de resterende exposure op US subprime CDO's eind 2007 op EUR 2,9 miljard. Hiervan heeft EUR 2,6 miljard betrekking op High Grade super senior tranches en EUR 0,3 miljard op Mezzanine super senior tranches. Een herclassificatie van de bijzondere waardeverminderingen en nettorentebaten had een negatieve invloed op de bijzondere waardeverminderingen van EUR 25 miljoen als gevolg van een verdere aanpassing in verband met IFRS. Deze negatieve ontwikkeling is voor een deel goedgemaakt door de vrijval van een IBNR voorziening van EUR 179 miljoen door een herziening van de berekeningsparameters. Wat de kredietportefeuille betreft, waren de specifieke voorzieningen zeer beperkt.

Het kredietschadepercentage (uitgedrukt als percentage van de gemiddelde kredietrisicogewogen verplichtingen) bedroeg 116 basispunten. Exclusief de subprime super senior CDO-gerelateerde bijzondere waardeverminderingen, kwam het totale kredietschadepercentage uit op vijf basispunten. Dit weerspiegelt de sterke algehele kredietkwaliteit. Gecorrigeerd voor de veranderingen in de IBNR-methodiek, kwam het kredietschadepercentage uit op 13 basispunten, in lijn met de verwachting en nog steeds ver onder het kredietschadepercentage over de gehele cyclus van rond de 25 basispunten.

De totale kosten stegen met 12% naar EUR 6.928 miljoen in 2007. Deze toename was voor twee derde het gevolg van ontwikkelingen bij Merchant & Private Banking; Retail Banking en Asset Management waren verantwoordelijk voor de resterende stijging. De kostengroei bedroeg 10%, exclusief kosten die verband hielden met de integratie van ABN AMRO in het vierde kwartaal, de wijzigingen in de scope en eenmalige posten. Diverse investeringen in groei waren goed voor 6% van de kostengroei, de onderliggende kosten namen met 4% toe. De kosten-batenverhouding voor 2007 kwam neer op 61,9%.

In het vierde kwartaal lagen de kosten op kwartaalbasis 8% hoger. Dit kan voor het grootste deel worden verklaard door de kosten voor de integratie van ABN AMRO (EUR 35 miljoen), overige herstructureringskosten (EUR 36 miljoen) en een aantal eenmalige posten. Exclusief deze factoren kwam de kostengroei op kwartaalbasis neer op
3%.
Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 25

De personeelskosten stegen in 2007 met EUR 401 miljoen, ofwel 11%, naar EUR 4.026 miljoen. Meer dan de helft van deze stijging houdt verband het toenemend aantal FTE's in het kader van de investeringen in groei; 3% was het gevolg van incidentele loonstijgingen. De consolidatie van acquisities, de integratie van ABN AMRO (EUR 17 miljoen) en een aantal eenmalige kosten verklaren de rest van de kostengroei.

Het totale aantal FTE's in het Bankbedrijf stond ultimo 2007 op 46.861, een toename van 8% (ofwel 3.286 FTE's) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer een derde van deze groei hield verband met recente overnames, waaronder die van Dominet en Cinergy. Exclusief wijzigingen in de scope, vond werving vooral plaats bij de businesses en in landen die als groeimotoren waren aangemerkt, met een evenwichtige verdeling tussen Merchant & Private Banking en Retail Banking. Werving vond in het bijzonder plaats in het kader van de uitbreiding van Consumer Finance, Fortis Turkey, Global Markets, Specialised Financial Services, Clearing Funds & Custody en Services to Hedge Funds. Bij Retail Banking in de Benelux werd de efficiëntie vergroot, vooral bij de ondersteunende functies, wat resulteerde in een daling van het aantal FTE's van 2%.

De personeelskosten stegen in het vierde kwartaal met 6%. Deze toename kan grotendeels worden toegeschreven aan een herstructureringsprovisie bij Fortis Banque France (EUR 28 miljoen) en aan de ABN AMRO integratiekosten (EUR 17 miljoen). Wanneer deze factoren buiten beschouwing worden gelaten, kwam de onderliggende groei neer op 1%, in lijn met de groei van het gemiddelde aantal FTE's.

Overige kosten stegen met 12% naar EUR 2.902 miljoen in 2007 vergeleken met 2006. Strategische investeringen waren goed voor 7% van deze toename en hielden voornamelijk verband met het upgraden van de technologie- infrastructuur, de uitbreiding van de distributienetwerken in Duitsland, Turkije en Polen en uitbreiding van de activiteiten bij Merchant & Private Banking in de VS, het VK en Azië. De kostenstijging kan verder worden toegeschreven aan de onderliggende groei (3%) en aan overnames, de integratie van ABN AMRO en eenmalige posten (2%).

Overige kosten stegen in het vierde kwartaal met 11%. De helft van deze toename kan worden verklaard door de kosten van de integratie van ABN AMRO (EUR 17 miljoen), een herstructurering bij Fortis Banque France (EUR 8 miljoen) en een aantal eenmalige posten, en de andere helft door verdere investeringen in groei.

Het Bankbedrijf had in 2007 te maken met een belastingbate omdat de belastingaftrekbare verliezen in de VS, die verband hielden met de subprime exposure van Merchant & Private Banking, de verschuldigde belasting over de winst die elders werd behaald, overtrof. Exclusief deze belastingbate in de VS bedroeg de effectieve belastingdruk slechts 16% vergeleken met 18% in 2006. Deze daling hield vooral verband met de hogere belastingvrije meerwaarden afkomstig uit aandelen, de verlaging van de vennootschapsbelasting in Nederland en de oprichting van een treasurycentrum in België terwijl de structuur van de resultaten van Treasury & Financial Markets in 2007 minder gunstig was. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 26


2.1. Ontwikkelingen Bankbedrijf per Business (zie voor meer informatie het Financial and Operational Review)


2.1.1. Retail Banking


· Bij Retail Banking klom de nettojaarwinst met 2% naar EUR 1.104 miljoen in 2007
· De omzetgroei werd aangedreven door een stijging van de netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen bij zowel het Retail Banking Netwerk (14% hoger) als bij Fortis Investments (26% hoger)
· Sterke onderliggende commerciële activiteit bij het Retail Banking Netwerk, zowel bij kredieten (+11%) als bij deposito's (+4%)
· Winst Fortis Investments 14% hoger, naar EUR 102 miljoen, aangedreven door een voortdurende netto- instroom en gunstige onderliggende markten, met name in de eerste helft van 2007

Bij Retail Banking bedroeg de nettowinst EUR 1.104 miljoen. De totale baten stonden op EUR 4,9 miljard, 2% hoger dan in 2006. De totale kosten eindigden 3% hoger als gevolg van voortgaande investeringen in groeimotoren buiten de Benelux bij het Retail Banking Netwerk alsmede investeringen in personeel en IT bij Fortis Investments. Dit was in lijn met de groeiplannen.

De nettowinst van het Retail Banking Netwerk over 2007 bleef stabiel op EUR 1 miljard, dankzij de sterke commerciële activiteit in de Benelux en de vrijwel stabiele kosten en verdere uitbreiding van de groeimotoren. De stijging van de netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen, de hogere nettorentebaten en de hogere meerwaarden werden gedeeltelijk tenietgedaan door de lagere inkomsten uit ALM-activiteiten en de hogere lasten. Deze lasten hielden grotendeels verband met de verdergaande investeringen in groeimotoren, met name in Turkije, Polen, Duitsland en Ierland. In de Benelux bleven de kosten vrijwel stabiel.

Bij Fortis Investments steeg de nettowinst over 2007 fors, naar EUR 102 miljoen, een stijging van 14% ten opzichte van 2006. De nettowinst over het vierde kwartaal bedroeg EUR 22 miljoen, 18% lager dan in het kwartaal daarvoor. Dit had vooral te maken met de kosten voor de integratie van ABN AMRO. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 27

De netto-instroom kwam in 2007 uit op EUR 9,6 miljard, min of meer in lijn met 2006, dankzij de sterke instroom van EUR 3 miljard in het vierde kwartaal. Het vermogen onder beheer nam ten opzichte van 2006 met ongeveer 10% toe, naar EUR 133 miljard. Dit aanhoudend sterke resultaat werd aangedreven door een krachtige verkoop en weerspiegelt de uiterst gediversifieerde distributiekanalen en productoplossingen van Fortis Investments.


2.1.2. Merchant & Private Banking


· Totale baten stijgen met 13% ondanks de onrust op de wereldwijde kapitaalmarkten
· Alle businesses rapporteren sterke onderliggende commerciële activiteit
· Nettowijziging in bijzondere waardeverminderingen met betrekking tot CDO subprime exposure in de VS komt uit op EUR 2,7 miljard, maar kredietportefeuille blijft gezond
· Onderliggende kostenstijging vooral het gevolg van personeelswerving en investeringen in groei

De nettowinst over 2007 daalde naar EUR 514 miljoen als gevolg van het feit dat de bijzondere waardeverminderingen op aan subprime gerelateerde beleggingen het sterke onderliggende resultaat bij alle activiteiten van Merchant & Private Banking negatief beïnvloedde. Fortis heeft een prudente beoordelingsaanpak gehanteerd ten aanzien van bijzondere waardeverminderingen op de super senior CDO portefeuille met subprime exposure. In het vierde kwartaal is op deze positie een bijzondere waardevermindering genomen van EUR 2,4 miljard (EUR 1,5 miljard na belastingen). Verder is in 2007 een bijzondere waardevermindering verantwoord van EUR 0,2 miljard op de below super senior tranches en sommige warehouse-posities die gerelateerd zijn aan de hypotheekproductie. Tot slot is een bijzondere waardevermindering van EUR 0,1 miljard geboekt op de credit spread-portefeuille, waarmee het totaal verantwoorde bijzondere waardeverminderingen uitkomt op EUR 2,7 miljard in 2007 (EUR 1,7 miljard na belastingen). Dit deed de stijging van 13% van de totale baten, die vrijwel geheel op het conto kan worden geschreven van de stijging in nettorentebaten en commissie-inkomsten, teniet. Merchant & Private Banking bleef investeren in producten, personeel en systemen, waardoor de winstgevende klantrelaties verder werden versterkt. Exclusief de subprime waardeverminderingen, bedroeg de nettowinst in
2007 EUR 2.204 miljoen, 5% hoger dan in 2006.

De totale baten lieten een stijging van 13% zien, naar EUR 6.035 miljoen in 2007, dankzij sterke resultaten bij alle activiteiten. De nettorentebaten namen met 26% toe ­ bij vrijwel elke business was er sprake van tweecijferige groei, in lijn met de onderliggende kredietgroei. De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 10% dankzij een solide resultaat bij Private Banking en Clearing, Funds & Custody. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 28

De totale kosten stegen met 22% naar EUR 3.545 miljoen in 2007. Gecorrigeerd voor wijzigingen in de scope en eenmalige posten, zoals Fortis Energy Marketing &T, de eerste opname van de activiteiten van Retail Bank France en de kosten van de integratie van ABN AMRO (EUR 6 miljoen), bedroeg de groei van de totale kosten voor heel
2007 14% De personeelskosten namen met 24% toe naar EUR 1.841 miljoen, en het aantal FTE's liet een stijging van 14% zien, vooral als gevolg van werving bij de businesses die als groeimotoren zijn aangemerkt en in landen buiten de Benelux. Gecorrigeerd voor wijzigingen in de scope en eenmalige posten, namen de personeelskosten met 12% toe. Dit kan worden toegeschreven aan een onderliggende groei van het aantal FTE's van 7% en aan incidentele loonstijgingen. Niet-personeelskosten kwamen uit op EUR 929 miljoen, een stijging van 21% in 2007. Hiervan kan 10% worden verklaard door wijzigingen in de scope, in combinatie met een herstructureringsvoorziening in Frankrijk en integratiekosten van ABN AMRO; de resterende 11% komt op het conto van investeringen in de groei in de VS, Azië en het VK.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 29


2.1.3. Overgenomen activiteiten ABN AMRO


· Onderliggende nettowinst van de overgenomen activiteiten stijgt met 17% naar EUR 1.355 miljoen
· Sterk commercieel resultaat zorgt voor veerkrachtige nettorentebaten en netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen

ABN AMRO heeft op 28 februari 2008 haar jaarresultaat voor 2007 bekendgemaakt. Exclusief het effect van de verkoop van Bouwfonds in 2006 en 2007, de gerealiseerde meerwaarde van EUR 83 miljoen op de verkoop van Asset Management-activiteiten in 2006 en de integratiekosten voor de Asset Management-activiteiten (EUR 39 miljoen na belasting) steeg de totale onderliggende nettowinst van de overgenomen activiteiten (Retail en Commercial/Corporate Netherlands, Private Clients, Asset Management) met 17% van EUR 1.158 miljoen naar EUR 1.355 miljoen.

De nettowinst over 2007 van de overgenomen activiteiten van ABN AMRO bedroeg EUR 1.400 miljoen. Dit is
29% lager dan het vergelijkbare cijfer voor 2006, waarin het resultaat van, en de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van Bouwfonds alsmede de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van de Asset Management- activiteiten waren opgenomen.

De nettobijdrage van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten is onder andere gecorrigeerd voor de periode waarin Fortis deze activiteiten nog niet in bezit had, na het effect van de purchase accounting-methode en andere aanpassingen. Deze bijdrage aan de nettowinst bedroeg voor het vierde kwartaal en het jaar als geheel EUR 179 miljoen.

Het sterke onderliggende commerciële resultaat leidde tot veerkrachtige nettorentebaten en netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen. De nettorentebaten waren met EUR 3.328 miljoen onveranderd op jaarbasis, maar lieten in het vierde kwartaal een sterke groei zien. Deze stijging werd gedeeltelijk bereikt door de groei van het marktaandeel in ontvangen deposito's bij de Retail en de Commercial en Corporate-activiteiten in Nederland in het vierde kwartaal toen de onzekerheid rond ABN AMRO afnam. De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 9% naar EUR 2.339 miljoen in 2007. Alle overgenomen activiteiten droegen bij aan deze groei.

De totale kosten stegen met 3% van EUR 4.077 miljoen naar EUR 4.188 miljoen. De personeelskosten klommen met 11% op jaarbasis, voornamelijk door aandelengerelateerde betalingen in verband met de overname. Het aantal FTE's steeg met 0,5% van 25.118 naar 25.234. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 30


3. Verzekeringsbedrijf


· De nettowinst exclusief desinvesteringen stijgt in een lastige markt met 12% naar EUR 1.587 miljoen door sterke volumegroei en meerwaarden
· De nettowinst klimt naar EUR 2.534 miljoen, inclusief meerwaarden van EUR 947 miljoen op de in het vierde kwartaal afgeronde verkoop van CaiFor
· Sterke groei instroom Leven met 9% naar EUR 13,2 miljard en premies Niet-leven naar EUR 5,5 miljard

· Winstgevende groeistrategie ondersteund door krachtige groei van de embedded value voor dividenduitkeringen van 8%; Value Added by New Business 6% omhoog
· Combined ratio bij Niet-leven 100% door ernstige effecten natuurrampen; exclusief deze factor komt de combined ratio voor 2007 uit op 95,7% in vergelijking met 96,1% in 2006
· Introductie direct verzekeringskanaal in Nederland in vierde kwartaal als onderdeel van multi- channelstrategie

Fortis Insurance boekte in 2007 een solide nettowinst en versterkte de stevige marktpositie in Europa en Azië, bij een aanhoudende focus op winstgevende groei en kostenbeheersing.

De nettowinst exclusief desinvesteringen kwam uit op EUR 1.587 miljoen, een stijging van 12% in een lastig marktklimaat. Van invloed op de nettowinst waren natuurrampen, de crisis op de internationale kapitaalmarkten en de extra verplichtingen uit hoofde van beleggingsgerelateerde verzekeringen in het Nederlandse levenbedrijf.
Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 31

Deze nadelige factoren werden ruimschoots gecompenseerd door sterke bedrijfsprestaties dankzij de voortgaande nadruk op winstgevendheid en de hogere meerwaarden in verband met portefeuillebeschermingstechnieken (CPPI) alsmede met bepaalde gebeurtenissen samenhangende meerwaarden (op de ABN AMRO-transactie bijvoorbeeld). De nettowinst bij Leven schoot door hogere volumes en meerwaarden met 32% omhoog naar EUR 1.222 miljoen. Daartegenover stonden echter de gevolgen van de crisis op de kapitaalmarkten en de extra verplichtingen in het Nederlandse levenbedrijf. In Niet-leven was het vierde kwartaal sprake van een ruime verdubbeling van het resultaat (+124%), maar door de combinatie van de storm Kyrill en de overstromingen in het Verenigd Koninkrijk van de afgelopen kwartalen (effect: EUR 213 miljoen voor belastingen) kwam de jaarwinst in Niet-leven EUR 126 miljoen lager uit op EUR 371 miljoen. Exclusief deze bijzondere natuurrampen eindigde de combined ratio Niet-leven op een gezonde 95,7%.

De nettowinst exclusief desinvesteringen van het vierde kwartaal (EUR 529 miljoen) lag stukken hoger dan de cijfers voor het derde kwartaal van 2007 en het vierde kwartaal van 2006. Deze verbetering kwam voor rekening van hogere meerwaarden, die op zowel het resultaat Leven als het resultaat Niet-leven positief uitwerkten. Ten dele werd de verbetering echter tenietgedaan door de internationale kredietmarktcrisis en de extra verplichtingen in het Nederlandse levenbedrijf.

De verhoogde commerciële inspanningen uit hoofde van de `Fortify'-groeistrategie beginnen vruchten af te werpen. De totale bruto-instroom kwam uit op EUR 18,7 miljard voor heel 2007, 9% meer dan in 2006. En dit ondanks dat de vergelijkingsbasis in het voordeel was van 2006 door een uitzonderlijk omvangrijke collectieve overeenkomst ter waarde van EUR 0,7 miljard in dat jaar. Dat onze marktpositie in alle landen is verbeterd, bevestigt de effectiviteit van de Fortify-strategie van productinnovatie en multi-channeldistributie. Leven groeide met 9% naar EUR 13,2 miljard, dankzij de krachtige groei van de bankverzekeringsomzet en de opname van het recent verworven levenbedrijf in Hongkong, dat wat betreft premies een recordkwartaal kende. Premie-equivalenten op jaarbasis (APE) stegen met 17% naar EUR 1.375 miljoen in 2007. Brutoverzekeringspremies Niet-leven boekten een toename van 9% naar EUR 5,5 miljard als gevolg van solide marges en productinnovatie in alle landen.

De instroom lag het vierde kwartaal 6% hoger dan in het derde. Dit hing samen met de traditioneel hogere productverkopen bij Leven aan het einde van het jaar. Wel was de instroom lager dan in het vierde kwartaal van
2006, vooral vanwege het eerder genoemde uitzonderlijke collectieve contract in Nederland en verschillen in de timing van de verkoopcampagnes in het Belgische bankkanaal.

De aanhoudende efficiency-exercitie mondde uit in een verbetering van de kostenratio's. Zo werd de toename van de kosten met 5% ruimschoots gecompenseerd door de premiegroei van 9%. Strakke kostenbeheersingsprogramma's (waaronder een reductie van externe medewerkers in Nederland) compenseerden de aanloopkosten voor nieuwe product-marktcombinaties in Europa. Bij Niet-leven verbeterde de kostenratio van 34,9% in 2006 naar 32,7% in 2007.

Fortis kondigde in juli aan dat samen met "la Caixa" was besloten de joint venture CaiFor na 15 vruchtbare jaren te beëindigen. De resultaten voor CaiFor worden derhalve in de winst- en verliesrekening verantwoord onder resultaten op desinvesteringen en resultaten op beëindigde bedrijfsactiviteiten. De transactie is in het vierde kwartaal afgerond en leverde netto meerwaarden op de desinvestering op van EUR 947 miljoen, waarvan EUR 773 miljoen werd gerealiseerd bij Leven en EUR 174 miljoen bij Niet-leven.

De Fortify-strategie
Met de zogenoemde Fortify-strategie wil Fortis Insurance synergievoordelen realiseren op basis van het principe 'lokaal optimaliseren door internationaal uit te wisselen', oftewel bewezen vaardigheden over grenzen en businesses heen uitwisselen. Het doel is om continu de aandacht op de klant te blijven richten door aanpassing van de productportefeuille en afstemming van de multi-distributiestrategie op de veranderende klantbehoeften. Andere speerpunten zijn internationale expansie en de verbetering van `operational excellence' in alle landen. De implementatie van de strategie ligt goed op schema. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 32

Er zijn kennisgemeenschappen in het leven geroepen die de grensoverschrijdende samenwerking verder moeten helpen versnellen. Deze gemeenschappen tillen lokale kennis en vaardigheden naar een internationaal platform, waardoor wij binnen afzonderlijke expertisegebieden een gezamenlijke aanpak kunnen ontwikkelen.

De pakketstrategie was in 2007 een belangrijke groeiaanjager in België. Voor het intermediair zijn nieuwe gespecialiseerde verzekeringspakketten voor bakkerijen en apotheken op de markt gebracht. Uit deze product/marktinnovatie blijkt dat volume en marktaandeel ook in deze sterk concurrerende en volwassen markt nog kunnen groeien. De belangrijkste kenmerken van de pakketstrategie worden inmiddels ook in Nederland geïmplementeerd. In Azië worden met succes nieuwe producten geïntroduceerd: Taiping Life komt in China opnieuw met beleggingsgerelateerde producten en Muang Thai Life, onze joint venture in Thailand, heeft met de hulp van Mayban Fortis in Maleisië nieuwe takaful-producten ontwikkeld.

Multi-channeldistributie vormt een belangrijk onderdeel van de groeistrategie in alle markten. Hoeksteen van de strategie zijn van oudsher het bankkanaal en het intermediair. In het vierde kwartaal kwam Ditzo op de Nederlandse markt, het nieuwe directe verkoopkanaal. Ditzo is positief ontvangen; de naamsbekendheid was in februari 2008 al opgelopen tot 60%. Muang Thai Life verhoogde de bruto premie-afzet in bankverzekeren met
135% in 2007. In China breidde Taiping Life het nationale netwerk uit met nog meer vestigingen in nieuwe regio's. Taiping Life heeft inmiddels meer dan 400 kantoren, die vrijwel alle ontwikkelde en semi-ontwikkelde delen van China bestrijken. Bij de commerciële roadshows van december, waaraan meer dan 2000 tussenpersonen deelnamen, introduceerde Fortis Insurance Belgium officieel het Fortis VIP-concept, waarmee vooralsnog onaangeboorde cross-sellingkansen tussen het banken het brokerkanaal kunnen worden benut.

Na het succes in Nederland werd ook in België van start gegaan met een operational excellence/`lean' programma. Ook in Luxemburg, het Verenigd koninkrijk, Maleisië en Hong Kong worden de mogelijkheden onderzocht. Verder is een IT-architectuurraad ingesteld en is overeenstemming bereikt over het bouwwerk voor de optimalisatie van IST-investeringsbeslissingen voor een efficiënt gebruik van de beschikbare applicaties.

Internationale expansie wordt steeds belangrijker, zoals blijkt uit de opname van Fortis Insurance Company Asia (FICA) in Hongkong eerder dit jaar en de autonome groei buiten de Benelux. FICA is inmiddels een volwaardig onderdeel van Fortis Insurance International Asia en wordt gezien als een belangrijke uitvalsbasis voor verdere groei op de Aziatische markten.

Leven
Door de sterke commerciële focus en de implementatie van de Fortify-strategie steeg de bruto-instroom in
2007 met 9% naar EUR 13,2 miljard in 2007. Deze solide prestatie onder lastige marktomstandigheden stoelt op een verbeterde marktpositie in alle landen. In België zorgden sterke verkoopcampagnes voor individueel leven-producten wederom voor een stevige nieuwe productie via het bankkanaal en het intermediair: de groei kwam 12% hoger uit dan in 2006. In Nederland daalde de instroom met 10% vanwege een nadelige vergelijkingsbasis: het collectief leven-contract ter waarde van EUR 0,7 miljard die in het vierde kwartaal van
2006 werd afgesloten. Wordt die overeenkomst buiten beschouwing gelaten, dan steeg de instroom ondanks nadelige marktomstandigheden met 14% dankzij de sterke focus op zowel individuele als collectieve levenproducten. Alle onder Insurance International vallende landen droegen bij aan de stijging met 22%, die toch vooral op het conto kwam van productinnovatie (bijv. de introductie van twaalf nieuwe beleggingsproducten), de inspanningen in Portugal (+19%) en de opname van nieuw betreden markten.

De afzet ligt in het vierde kwartaal traditioneel hoger en ook deze keer overtrof de instroom het derde kwartaal met 12%. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006 was de instroom daarentegen beduidend lager vanwege het uitzonderlijke collectieve levencontract in Nederland en verschillen in de timing van de verkoopcampagnes in het Belgische bankkanaal.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 33

Het technisch resultaat Leven daalde van EUR 637 miljoen naar EUR 230 miljoen als gevolg van de kapitaalmarktcrisis en de extra verplichtingen uit hoofde van beleggingsgerelateerde verzekeringen in het Nederlandse levenbedrijf. Exclusief deze gebeurtenissen kwam het technisch resultaat Leven in 2007 hoger uit, met name bij International. Daar verdubbelde het technisch resultaat bijna door volumegroei en de voortgaande focus op producten met een hogere marge, vooral in Portugal.

Dat het technisch resultaat het vierde kwartaal lager uitpakte dan het derde kwartaal en in het vierde kwartaal van vorig jaar kan vooral worden verklaard door de crisis op de kapitaalmarkten en de extra verplichtingen in het Nederlandse levenbedrijf.

De nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen kwam uit op EUR 1.222 miljoen, 32% hoger dan vorig jaar, door sterke commerciële groei, meerwaarden en een lagere effectieve belastingdruk, factoren die compensatie boden voor de hierboven genoemde negatieve invloeden op het technisch resultaat Leven.

De nettowinst in het vierde kwartaal overtrof zowel het derde kwartaal van 2007 als het vierde kwartaal van
2006. Dit hield hoofdzakelijk verband met de hogere meerwaarden die het lagere technische resultaat ruimschoots compenseerden.

Marktconforme Embedded Value

De embedded value van het levenbedrijf verschaft aanvullende informatie over de waarde van bestaande contracten en de nieuwe productie en wordt berekend in overeenstemming met de Europese embedded value-principes (EEV).

Na correcties van de beginstand (inclusief de desinvestering van CaiFor) steeg de embedded value met 8% naar EUR 13,6 miljard voor dividendbetalingen. Deze solide toename viel vooral toe te schrijven aan een sterke bijdrage van de Value Added by New Business en de hogere rente, die tegenwicht boden voor de dalende vermogensprijzen. In het verzekeringsbedrijf zorgt een stijgende rente voor een toenemende waarde vanwege de natuurlijke mismatch tussen activa en verplichtingen met een langere looptijd. Na de dividenduitkering aan Fortis bedroeg de embedded value EUR 12,4 miljard aan het einde van 2007. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 34

Value Added by New Business

De Value Added by New Business (VANB) steeg in 2007 met 6% van EUR 327 miljoen naar EUR 345 miljoen door hogere volumes en marges die te danken waren aan de succesvolle bankcampagnes in België, productinnovatie-inspanningen in Portugal en de afzet via het bankkanaal in Frankrijk. De lastige marktomstandigheden drukten de beleggingsgerelateerde afzet in Nederland, wat een lichte daling van de Value Added by New Business veroorzaakte.

Niet-leven

De brutoverzekeringspremies stegen met 9% naar EUR 5.483 miljoen in 2007. In alle landen lag onverminderd de nadruk op winstgevendheid. België tekende voor een solide stijging met 8% dankzij voortgaande productinnovatie. In Nederland kwam het groeicijfer van 9% op het conto van de prestaties bij Ongevallen & Ziekte. De toch al goede marktpositie werd verder versterkt door het betreden van de geprivatiseerde markt voor langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Insurance International realiseerde een groei van 10%, met name dankzij het Verenigd Koninkrijk, waar vooral op de markt voor motorrijtuigenverzekeringen werd geprofiteerd van kostenvoordelen.

Het premie-inkomen was het vierde kwartaal licht lager dan in het derde kwartaal (-6%) door seizoenseffecten en de daling van het Engelse pond ten opzichte van de euro. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006 was de instroom 8% hoger, in lijn met de groei voor het hele jaar.

Door de storm Kyrill en de overstromingen in het Verenigd Koninkrijk (totaal EUR 213 miljoen voor belastingen) en, in mindere mate ook door de effecten van de internationale kapitaalmarkten (EUR 36 miljoen), was sprake van bijna een halvering van het technisch resultaat van EUR 573 miljoen naar EUR 319 miljoen in 2007 (-44%) bij een combined ratio van 100%. Exclusief de natuurrampen, bleef de combined ratio staan op 95,7% tegen 96,1% in
2006.
Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 35

De voortgaande nadruk op winstgevende groei en efficiënte activiteiten werd weerspiegeld in een lagere kostenratio van 32,7% in 2007, tegen 34,9% in 2006.

De nettowinst exclusief desinvesteringen werd gedrukt door het lagere technische resultaat en eindigde op EUR 371 miljoen, een daling van 25% op jaarbasis.

De nettowinst van EUR 111 miljoen was meer dan een verdubbeling ten opzichte van het derde kwartaal. Dit hogere bedrag viel toe te schrijven aan de hogere meerwaarden die ten dele teniet werden gedaan door de seizoensgebonden lagere technische ontwikkelingen in het vierde kwartaal. De hogere meerwaarden waren eveneens reden voor de stijging van de nettowinst in het vierde kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal van
2006.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 36


3.1. Resultaten Verzekeringsbedrijf per business (zie voor meer informatie het Financial & Operational Review)


3.1.1. Insurance Belgium


· De nettowinst komt uit op EUR 522 miljoen, 5% lager dan vorig jaar. Hogere volumes bieden onvoldoende soelaas het negatieve effect van de storm Kyrill en de crisis op de kapitaalmarkten teniet te doen

· Bij Leven bedraagt de bruto-instroom EUR 6.150 miljoen, een toename van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar door succesvolle verkoopcampagnes in het eerste halfjaar. Het marktleiderschap van FIB in individueel en collectief leven wordt hiermee versterkt
· Brutoverzekeringspremies Niet-leven goed omhoog met 8% naar EUR 1.367 miljoen, dankzij productinnovatie en een breder productaanbod
· Alle integratieprojecten in verband met de samenvoeging van Fortis AG en Fortis Bank Insurance zijn vrijwel afgerond. Voortgaande platformintegratie en re-engineeringprojecten liggen goed op koers en passen in de Fortify-strategie

Dat de nettowinst bij Fortis Insurance Belgium in 2007 uitkwam op EUR 522 miljoen (2006: EUR 552 miljoen) was het resultaat van een combinatie van factoren: het negatieve effect van de storm Kyrill en de crisis op de kapitaalmarkten enerzijds (EUR 134 miljoen voor belastingen alleen al in Leven) maar anderzijds ook de positieve werking van een verbeterde operationele ontwikkeling en netto meerwaarden.

De totale bruto-instroom kwam uit op EUR 7.517 miljoen, 11% meer dan vorig jaar. Leven steeg met 12% door de zeer effectieve verkoopcampagnes in het eerste halfjaar. Bij Niet-leven klommen de brutoverzekeringspremies met
8% dankzij autonome groei en het uitgebreide productaanbod. Succesvolle evenementen en prikkels voor het intermediair zorgden dat wij goed in beeld bleven.

De instroom in het vierde kwartaal daalde met EUR 23 miljoen ten opzichte van het derde kwartaal. De afname viel toe te schrijven aan het feit dat het derde kwartaal nog profiteerde van de verkoopcampagnes van het eerste halfjaar. De turbulentie op de financiële markten was hier verder ook debet aan: er was minder interesse in de markt voor beleggingsgerelateerde producten. En dit keer was er geen compensatie in de vorm van een hoge seizoensgebonden pensioeninstroom aan het eind van het jaar: door verschillen in de timing van de verkoopcampagnes lag de instroom voor het vierde kwartaal EUR 414 miljoen lager dan in het vierde kwartaal van
2006.

De kosten bleven onder controle en stegen slechts met 3% ten opzichte van 2006, terwijl de totale bruto-instroom met 11% is toegenomen. Fortis Insurance Belgium blijft een van de meest kostenefficiënte verzekeraars in de markt; de kostenefficiëntieratio's waren opnieuw beter. Het aantal FTE's steeg met 2%, conform de doelstellingen in verband met de ondersteuning van de voortgaande sterke groei van de business. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 37


3.1.2. Insurance Netherlands


· Nettowinst 42% hoger naar EUR 889 miljoen. Uitzonderlijk hoge netto meerwaarden op aandelenbeleggingen tegenover het negatieve effect van de storm Kyrill, de crisis op de internationale kapitaalmarkten en de extra verplichtingen uit hoofde van beleggingsgerelateerde verzekeringen
· Bruto-instroom Leven komt uit op EUR 3.108 miljoen; een stijging van 14% exclusief de omvangrijke instroom uit koopsompolissen in 2006 (EUR 710 miljoen)
· Brutoverzekeringspremies Niet-leven 9% hoger op EUR 2.111 miljoen in een concurrerende markt, dankzij resultaten Ongevallen & Ziekte
· Succesvolle introductie van Ditzo, nieuw direct distributiekanaal als onderdeel van multi- channelstrategie

De nettowinst van Fortis Insurance Netherlands steeg met 42%, van EUR 624 miljoen in 2006 naar EUR 889 miljoen in 2007 door hogere resultaten bij Leven. De nettowinst bij Leven stond in 2007 onder druk door de crisis op de internationale kapitaalmarkten (EUR 158 miljoen voor belastingen) en extra verplichtingen uit hoofde van beleggingsgerelateerde verzekeringen. Ook Niet-leven ondervond hinder van de turbulentie op de internationale kapitaalmarkten (EUR 42 miljoen voor belastingen) alsmede van de storm Kyrill begin 2007 (EUR 19 miljoen voor belastingen). Zowel bij Leven als bij Niet-leven werd geprofiteerd van een aanzienlijk hoger beleggingsresultaat (vooral door hogere meerwaarden op aandelenbeleggingen) die de eerder genoemde incidentele tegenvallers ruimschoots compenseerden.

Wat betreft beleggingsgerelateerde verzekeringen in Nederland heeft Fortis de maatregelen van de commissie De Ruiter geïmplementeerd. Particuliere polishouders en consumentenorganisaties hebben een officiële klacht ingediend over een vermeend gebrek aan transparantie inzake de kosten en risico's die verbonden zijn aan door Fortis in Nederland verkochte levensverzekeringen met een beleggingscomponent (beleggingsverzekeringen). Hoewel Fortis Insurance Netherlands meent te hebben gehandeld in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving, is er besloten in lijn met de marktbrede ontwikkelingen een bijdrage te leveren aan het zoeken naar een oplossing. In de huidige schattingen is derhalve rekening gehouden met de te nemen maatregelen ten aanzien van de verzekeringsverplichtingen

Zowel Leven als Niet-leven leverde dankzij de sterke klantgerichtheid een aanhoudend sterke commerciële prestatie. De bruto-instroom ging hierdoor met 12% omhoog naar EUR 5.219 miljoen (exclusief het effect van de collectief levenovereenkomst ter waarde van EUR 710 miljoen in 2006). De hogere volumes waren bij Leven (+14%) te danken aan pensioenen en bij Niet-leven (+9%) aan het feit dat Ongevallen & Ziekte nieuwe markten betrad.

De kosten bleven vrijwel onveranderd (+2%) ondanks de investeringen in groei-initiatieven, zoals nieuwe concepten in multi-channeldistributie. Tevens werd geïnvesteerd in IT en processen in verband met de naleving van veranderde toezichteisen, zoals de invoering van de Pensioenwet 2007 bij Collectief Leven. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 38

Het aantal FTE's steeg van 4210 eind 2006 naar 4626 ultimo 2007 (+10%). De stijging was deels het gevolg van het feit dat de medewerkers van SOS International (118 FTE's) met ingang van het eerste kwartaal werden meegerekend en deels door de invulling van vacatures.

Fortis Insurance Netherlands is in 2007 blijven investeren in de groeistrategie, onder andere door het aanscherpen en implementeren van diverse nieuwe distributieconcepten. Fortis ASR kwam met een nieuwe website (FortisASR.nl) die web-based ondersteuning biedt aan het intermediair. Het nieuwe directe kanaal Ditzo is met succes in de markt gezet met als doel de activiteiten verder te diversifiëren en de bijdrage van directe verkopen ten opzichte van de afzet via het intermediair te verhogen ­ een belangrijke strategische ambitie.

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 39


3.1.3. Insurance International


· Nettowinst uitzonderlijk hoog op EUR 1.128 miljoen door desinvestering van CaiFor (meerwaarden EUR 947 miljoen)

· Nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen bedraagt EUR 181 miljoen in 2007, een daling ten opzichte van EUR 242 miljoen in 2006, door natuurrampen (druk op de nettowinst Niet-leven: EUR 107 miljoen)

· Bruto-instroom Leven fors omhoog met 22% naar EUR 3.911 miljoen dankzij Frankrijk en Portugal
· Brutoverzekeringspremies Niet-leven 10% omhoog naar EUR 2.005 miljoen dankzij sterke prestaties Verenigd Koninkrijk en FCI
· Fortify-strategie goed op koers: internationale expansie in Hongkong en multi-channelstrategie wint terrein in Europa en Azië

De nettowinst over 2007 was uitzonderlijk hoog vanwege de meerwaarden op de desinvestering van CaiFor (EUR 947 miljoen). Exclusief deze meerwaarden kwam de nettowinst uit op EUR 181 miljoen, tegen EUR 242 miljoen in 2006. Fortis Insurance International realiseerde een uitstekend resultaat in Leven: de nettowinst schoot met 66% omhoog naar EUR 139 miljoen. Tegenover de investeringen in nieuwe Europese markten stonden een algehele groei in het beheerd vermogen naar EUR 20,1 miljard, een hogere winstbijdrage van de joint ventures in Azië en de consolidatie van het pas overgenomen FICA (per mei 2007). Natuurrampen ­ de storm Kyrill in het eerste kwartaal en de overstromingen in het Verenigd Koninkrijk in juni en juli ­ drukten zwaar op de nettowinst Niet-leven van Fortis Insurance International: EUR 42 miljoen vergeleken met EUR 157 miljoen in 2006.

De bruto-instroom bij de geconsolideerde bedrijven groeide in 2007 met 18% naar EUR 5.916 miljoen (2006: EUR 5.034 miljoen). Deze stijging werd gedragen door diverse groei-initiatieven zoals de voortgaande succesvolle productontwikkeling onder de Luxemburgse vrijheid van dienstverlening, de afzet van bankverzekeringen in Frankrijk, de verdere toename van marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk en de afronding van de PCI-overname in Hongkong (nieuwe naam: Fortis Insurance Company Asia (FICA)). De bruto-instroom bij niet-geconsolideerde bedrijven (op basis van 100%) ging met 24% omhoog naar EUR 2.683 miljoen dankzij groei in China en Thailand.

De kosten lagen met EUR 462 miljoen 13% hoger dan vorig jaar, met name vanwege de opname van nieuw verworven ondernemingen in Europa en Azië. Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 40

Voor meer informatie over het resultaat voor 2007 verwijzen wij u naar het Financial and Operational Review, onze Analyst Presentation en het Consolidated Quarterly Financial Report. Deze documenten vindt u op onze website: www.fortis.com

Analisten en beleggers

7 maart, 09.30 CET
Noem 3209848 bij deelname aan conferentie Webcast: www.fortis.com
Inbelnummers:

+44 20 7138 0829 (Verenigd Koninkrijk)
+32 2 789 8726 (België)

+1 718 354 1362 (Verenigde Staten) Opnieuw afspelen is mogelijk tot 21 maart 2008 (wachtwoord: 3209848#)
+44 207 806 1970 (Verenigd Koninkrijk)
+32 2 400 3465 (België)

+1 718 354 1112 (Verenigde Staten)

Persconferentie

7 maart, 12.30 CET
Noem 2614120 bij deelname aan conferentie Webcast: www.fortis.com
Inbelnummers:

+ 44 207 138 0828 (Verenigd Koninkrijk)
+32 2 400 1647 (België)

+31 20 713 3407 (Nederland)

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 32,3 miljard (29/02/2008), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in meer dan 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:
Brussel: +32 (0)2 565 35 84 Utrecht: +31 (0)30 226 32 19

Investor Relations:
Brussel: +32 (0)2 565 53 78 Utrecht: +31 (0)30 226 65 66

Fortis Jaarresultaten 2007 | 7 maart 2008 | 41


---- --