Antillen: Opnieuw naar rechter voor erkenning huwelijk.

07/03/2008 01:00

Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF)

WILLEMSTAD (NA/A)- Terwijl de holebi-gemeenschap in Nederland nog nageniet van de Koninklijke erkenning moet er elders in ons Koninkrijk nog hevig gestreden worden tegen homofoob overheidshandelen.

Zoals bekend ligt in regeringskringen zowel op Aruba als op de Antillen het opengestelde huwelijk (in de volksmond het homohuwelijk) nogal moeilijk.

Na de uitspraak van de Hoge Raad die inhield dat het Nederlandse huwelijk in het gehele Koninkrijk rechtskracht heeft moest eerst de gang naar de rechter gemaakt worden om uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad te geven zodat eindelijk echtparen konden worden ingeschreven. Nu blijkt het alwéér noodzakelijk de gang naar de rechter te maken om te bewerkstelligen dat de bevochten inschrijving geen dode letter blijkt.

In het huidige geval gaat het om het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor de partner en kinderen van een lesbische medewerkerster van een verzelfstandigde landsinstelling op Curacao. Een verzekering die, op instructie van de Antilliaanse Minister leeflang (Volksgezondheid), werd geweigerd door verzekeraar BZV. In haar advies meldt Minister Leeflang dat "er sprake moet zijn van een partner van het andere geslacht om als echtgenoot te worden aangemerkt". Inschrijven ja, rechten nee, is dus het standpunt van de Antilliaanse regering.

Een houding die voor HLBF onaanvaardbaar is en inmiddels heeft geleid tot het nemen van juridische stappen. HLBF-voorzitter André van Wanrooij: "Het standpunt van de verzekeraar en de Minister is gewoon onhoudbaar. Een in Nederland gesloten huwelijk is ook een rechtsgeldig huwelijk op Aruba, Curacao, Bonaire en alle overige eilanden. Ieder echtpaar waar ook in het Koninkrijk heeft dezelfde nationale rechten en plichten. Daar verandert zelfs Minister Leeflang niets meer aan. Ik raad haar dan ook aan het goede voorbeeld van Prinses Màxima te volgen, dan komt ze in goed gezelschap."





http://www.hlbf.nl