Ingezonden persbericht


JOVD steunt Iraanse vrouwen

Regime in Teheran extreem vrouwonvriendelijk

Den Haag, 7 maart - De JOVD wil op Wereld Vrouwendag de aandacht vestigen op de onderdrukking van Iraanse vrouwenrechtenactivisten. De jonge liberalen hopen dat de Iraanse vrouwen dit keer wel de kans krijgen hun stem te laten horen, zonder het risico te lopen opgepakt te worden. Het wordt tijd dat het regime in Teheran de Iraanse vrouwen met respect gaat behandelen.

Het afgelopen jaar zijn er 43 vrouwelijke activisten opgepakt en veroordeeld, vaak na een oneerlijk proces. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "Dit is zeer verwerpelijk. Dappere vrouwen die voor hun rechten opkomen worden in Iran als criminelen behandeld. Zonder een eerlijk proces worden ze opgesloten. Eenmaal in de gevangenis worden ze zeer slecht behandeld. Als je in de sectie voor politieke gevangenen in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran terecht komt, weet je wel hoe laat het is."

In februari werd aan activiste Parvin Ardalan de prestigieuze Zweedse Olof Palme-prijs toegekend, voor haar bijdrage aan de "One Million Signatures Campaign" voor betere rechten voor de Iraanse vrouw. Ze kon de prijs echter niet in ontvangst nemen, omdat ze enkele dagen later opgeroepen werd voor de rechtbank te verschijnen en het land niet mocht verlaten. "Ardalan wordt doodleuk zonder aanklacht opgeroepen voor de rechter te verschijnen. Heldhaftige vrouwen als zij voelen constant het zwaard van de ayatollahs boven hun hoofd hangen. De JOVD staat voor 100% achter de Iraanse vrouwen.", aldus Diepemaat

Vorig jaar werden in de week voor Wereld Vrouwendag tientallen vooraanstaande activisten gearresteerd. Ook vielen veiligheidstroepen vreedzame betogers aan. Diepemaat: "We weten allemaal hoe Teheran met haar oppositie omgaat. Dit is gewoon een religieuze dictatuur. We roepen heel Nederland dan ook op de sterke Iraanse vrouwen op Wereld Vrouwendag een hart onder de riem te steken. De JOVD steunt hen volledig!."


* * *