Socialistische Partij

Westfrisiaweg: het uur van de waarheid nadert


07-03-2008 * Donderdag, 6 maart, werd in de commisie verkeer gesproken over de Westfrisiaweg, het tracé Alkmaar-Enkhuizen (N23). De publiekstribune zat vol. Er waren 13 insprekers. Over het algemeen mensen die het niet met de voordracht van het provinciebestuur eens zijn.

Volgens GS wordt er al 40 jaar over deze weg gesproken en moet men nou eens doorpakken. Er wordt inderdaad al lang gesproken over deze weg, maar 40 jaar is lichtelijk overdreven: een gedeelte van deze provinciale weg ligt er pas 20 jaar. Hoe dat ook zij, dat er wat moet gebeuren om de oost/west verbinding in West-Friesland te verbeteren, daarover is men het eens, maar over de wijze waarop verschillen de meningen. Anders gezegd: doorpakken is goed, maar ook dan moet uitgangpunt zijn: je kiest dat plan met de beste argumenten. En daar schort het op dit moment aan. Gedeputeerde Staten kiezen voor het door de stuurgroep N23 bedachte plan. Dit plan is recent bekeken door een landelijke MER-Commissie. Die bekeek ook de alternatieve voorstellen, van actiegroepen die al jaren te hoop lopen tegen de plannen van GS. Wat bleek? Het plan van de stuurgroep en GS scoorde slecht op een heleboel punten. De alternatieven scoorden beter. En zie, deze voor het GS-plan in zijn totaliteit nogal ongunstige MER werd toch begin februari door gedeputeerde Mooij afgedaan als een 'positief' verhaal. Mooij zei ook: je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Ofwel, laten we nou eens ophouden met kissebissen en doorpakken. Op zich niets mis mee, maar je moet als bestuurder wel proberen enige consensus te verkrijgen en zelfs dat is niet gebeurd. De enige die men echt te vriend wil houden, lijkt het, zijn de zaadbedrijven ter plekke, want voor hen wordt in het stuurgroepplan de rode loper uitgelegd. De provincie kan kennelijk niet goed tegen verliezen. Eigenlijk immers zouden de aanbevelingen van de landelijke MER moeten worden onderzocht. De provincie kiest er echter voor 'door te pakken', zoals een blind paard dat doet. De vraag is nu: wat doen de Statenleden?

Donderdagavond sprak alleen de VVD zich onvoorwaardelijk voor de voordracht uit. De SP is tegen de voordracht. De rest van de collegepartijenfracties (CDA, PvdA en GL) lijkt aan het twijfelen geslagen. Het wachten is nu op de statenvergadering van 17 maart. Dan wordt het definitieve besluit genomen over de Westfrisiaweg.