ABVAKABO FNV

Akkoord onderwijsverzorgingsinstellingen

Op 7 maart hebben de bonden met de WVOI een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe cao voor de onderwijsverzorgingsinstellingen. De cao loopt één jaar van 1 januari tot 31 december 2008. Alle medewerkers krijgen per 1 april 2008 een loonsverhoging van 3,2%. Deze werkt door in de pensioenen en uitkeringen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het ontslagrecht. De cao geldt voor de werknemers van APS, CPS, KPC, CINOP, SLO en CITO.

Afspraken ontslagrecht

Het overgangsrecht BBWO dat nog gold voor personeelsleden in dienst vóór 1 april 2001 wordt ingeperkt. Medewerkers die op 31 december 2008 de leeftijd van 56 jaar hebben bereikt behouden alle huidige BBWO-rechten. Voor medewerkers jonger dan 56 jaar wordt het BBWO per 1 april afgeschaft, maar zij hebben wel recht op een compensatieregeling. Die bestaat uit:

1. Extra structurele loonsverhoging van 2%.
2. Verhoging van de WW-uitkering in het eerste jaar met 10% van het laatstverdiende inkomen, bij ontslag.

3. Ontslagvergoeding van 1250 euro per gewerkt dienstjaar, bij onvrijwillig ontslag.

4. Bij individueel ontslag worden individuele afspraken gemaakt of wordt het ontslag geregeld via de kantonrechter. De CWI-route wordt voor individuele gevallen afgesloten, zodat er altijd een goede rechterlijke toetsing plaatsvindt en naar redelijkheid een vergoeding wordt toegekend.

5. Loonsuppletie voor degenen die na ontslag lager betaald werk vinden.

Ledenraadpleging

Op 26 maart organiseren de gezamenlijke bonden een ledenraadpleging. Deze wordt gehouden van 19.00 tot 21.00 uur op de Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9 in Utrecht. We hopen van harte u daar te kunnen begroeten om met ons te discussiëren over dit akkoord. U kunt zich daarvoor opgeven bij Laat daarbij ook even weten of u behoefte heeft aan een broodje.